Banes Motor České Budějovice
17.01.2023, Michal Špírek, Jakub Houžvička

SPA - CEB 5:0 - Motor se v Praze neprosadil

PRAHA - Jihočeši vyšli v Praze opět naprázdno. Po nadějné první třetině přišel propadák v podobě druhého dějství. V něm Motor čtyřikrát inkasoval, jen jednou vystřelil na bránu a o osudu zápasu bylo rozhodnuto. Třetí třetinu odchytal Jan Strmeň, který inkasoval pátý gól, zatímco Kořenáře žádný z budějovických střelců nepřekonal.

Sparta se z prvního vstřeleného gólu mohla radovat již po necelých prvních dvou minutách, radost to ovšem byla ryze krátkodobého charakteru, jelikož rozhodčí pro zásah vysokou holí trefu Vitoucha neuznali. Prosadit se mohl následně na druhé straně Motor, Pech si najel do nadějné střelecké pozice a štiplavou střelou řádně prověřil Kořenářovu pozornost. Další možnost přeci jen vstřelit první gól utkání si vypracoval Vitouch poté, co vystihl hostující rozehrávku, jeho následnou střelu od modré čáry Hrachovina pohotově schoval v lapačce. Budějovický brankář měl i nadále napilno, likvidovat musel nejprve Poláškovu střelu a v zápětí i Řepíkovu dorážku z otočky. Zahrozil také Motor, ve skvělé pozici mezi kruhy se zjevil nikým nehlídaný Štencel, jehož střelu musel bleskově lapačkou lapit Kořenář. Rychlá klička na střed kluziště a tím zmatení obrany Motoru se povedlo Romanu Horákovi, jeho následující střelu vytěsnil Hrachovina mimo nebezpečný prostor pouhou špičkou své pravé brusle. Oba týmy pokračovali v jejich střídání se ve velkých příležitostech, Vráblíkova rána propadla Kořenářovi mezi betony a jen těsně kotouč minul pravou tyčku sparťanské branky. Dobrou pozici Konečnému svou průbojností připravil sparťanský novic Vauhkonen, mladý forvard však bekhendovým pokusem prostor branky těsně netrefil.

Hned v úvodu druhé části si Řepík šikovně po levém křídle najel před Hrachovinu a zakončil bekhendem na bližší tyčku, brankář Motoru veškerý prostor utěsnil pravým ramenem. Po vyloučení hostujícího Percyho se domácí tým dočkal druhé přesilové hry v zápase, kterou následně také úspěšně využil. Kaše bekhendovou přihrávkou nalezl na vrcholu levého kruhu volného zcela Michala Řepíka, který tvrdým projektilem propálil vše, co mu stálo v cestě. Vyrovnání mohl pro Motor v zápětí zařídit Hanzl, kotouč se k němu na pravou stranu příhodně odrazil a jeho následná střela jen těsně minula levou tyčku branky Kořenáře. Z protiútoku mohl Hrachovinu překonat Horák, když zkoušel brankáře Motoru překvapit střelou z takřka nulového úhlu, ten byl však i na tuto možnost připraven a zasáhl. V další z příležitostí se domácí tým dočkal zvýšení náskoku, své rychlosti využil Robert Kousal, který si najel až před Hrachovinu a natrefil levou tyčku, od které a následně zad gólmana Motoru se kotouč odrazil až do branky. Ještě ani neopadlo veselí z předchozí branky a přišla další sparťanská radost, šikovně si před branku z pravé strany najel Jan Buchtele a obdržel pro obranu soupeře nečekanou přihrávku od Safina, vzápětí pak prudkou střelou na bližší tyčku nedal překvapenému Hrachovinovi šanci zasáhnout. Sám Ostap Safin se následně dočkal rovněž vstřeleného gólu, po obdržení kotouče na modré čáře vystřelil hned nadvakrát, když se k němu kotouč napodruhé odrazil a on tak již měl před odkrytou brankou soupeře jednoduchou práci. Pro Motor mohlo být ještě hůře, Horák nalezl Řepíka v pozici ze které mohl sparťanský kapitán uklidit kotouč do odkryté branky, k velkému štěstí hostů však promáchl. Obrana Českobudějovických i nadále pouštěla sparťany do častých přečíslení, v jednom takovém vyzval Kaše k zakončení Kousala, ten ovšem přes hokejku jednoho z obránců nevystřelil přesně.

Do třetí části vstoupili hráči Motoru v pozměněném složení, když v brance Hrachovinu nahradil Strmeň. Ve skvělé pozici před brankovištěm soupeře se v úvodu třetiny objevil Forman, v rozhodujícím momentu však naštěstí pro hosty zakončil nepřesně. Bekhendem z prostoru mezi kruhy Strmeně pořádně prověřil Němeček, brankář Motoru obstál a připsal si úspěšný zákrok levým betonem. David Vitouch se pak přece jen dočkal vstřelené branky poté, co z prostoru mezi kruhy propálil dezorientovaného Strmeně. Pro motorácký tým mohlo být ještě hůře, i při vlastním oslabení Moravčík prudkou ranou nadělal Strmeňovi další starosti. K žádné další příležitosti se již ani jeden z týmů nedostal a Sparta tak po výhře 5:0 zapsala tři body do tabulky.

Ohlasy po zápasu

David Čermák (trenér Motoru, pro Českobudějovický deník): „Věděli jsme, v jaké je Sparta formě a chtěli jsme ji potrápit. V první třetině se nám to dařilo, ale ve druhé jsme udělali dvě chyby při střídání, soupeř je potrestal a pak už bylo těžké s utkáním něco udělat.“

Hans Wallson (HC Sparta Praha): "Jsme rádi, že jsme vyhráli. První třetina nebyla z naší strany dobrá, nehráli jsme, jak jsme chtěli. Ve druhé jsme ale hráli velmi dobře, kontrolovali jsme puk. Ve třetí to bylo také slušné, celkem jsme dovolili soupeři jen čtrnáct střel. V první části ale náš gólman chytal velmi dobře a dal nám šanci na konci vyhrát. Celkově jsme spokojeni s druhou a třetí třetinou, s první ne."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....