Banes Motor České Budějovice
16.01.2023, Roman Kokoš

Motor po dvou týdnech znovu vyzve Spartu

Posílen důležitou výhrou nad Kladnem cestuje Motor v dohrávaném 21. kole po 14 dnech znovu do libeňské O2 Areny, kde ho přivítá místní Sparta Praha. Utkání začíná v 18:30.

Z kabiny Motoru

Tým v neděli perfektně zvládl velmi důležitý zápas s Kladnem. Na svém ledě nedal soupeři šanci a zvítězil konečným skóre 6:2. Dvěma góly se zaskvěly ofenzivní opory Milan Gulaš a Stuart Percy. V první třetině se po delší době trefili i Dzierkals se Strnadem, a výsledek se především jejich přičiněním překlopil na stranu Jihočechů. Do sestavy se o víkendu z hostování v Hradci Králové vrátil Zdeněk Doležal, pro kterého to v úterý na Spartě jistě bude speciální střetnutí. V posledním zápase už nenastoupil Tomáš Čachotský, o jehož případné budoucnosti v českobudějovickém dresu se s Jihlavou jedná. Vedle Čachotského chyběl i Filip Přikryl a Václav Karabáček.

Pohledem do statistik uveďme úctyhodnou střeleckou úspěšnost již jednou zmíněného Stuarta Percyho. Šesti branek v jedenácti odehraných zápasech dosáhl s úspěšností přes 27 % a v tomto ohledu zaslouženě figuruje na předních příčkách celé soutěže. Percy se nadále prosazuje především v přesilovkách a výrazně tím přispívá i do týmových statistik. Motoru po nedělním představení patří druhé místo v počtu vstřelených gólů v početní výhodě (31). Z dobře fungující první útočné formace bodově profituje také Lukáš Pech, jenž se dotahuje na čelo extraligové produktivity.

Sestava Motoru z posledního utkání:

Hrachovina (Strmeň) – Štencel (A), Vráblík, Šenkeřík, Percy, Bindulis, Hovorka, Kachyňa – Vondrka, Pech (A), Gulaš (C) – Dzierkals, Hanzl, Valský – Strnad, Vopelka, Doležal – Koláček, M. Toman, V. Tomeček.

O soupeři - HC Sparta Praha

Sparta se po příchodu Miloslava Hořavy a Hanse Wallsona posouvá tabulkou vzhůru a aktuálně už je na pozicích zaručujících přímý postup do čtvrtfinále play-off. V posledním týdnu uvolnila O2 Arenu a vyrazila na východ Čech, kde si nejprve přesvědčivě poradila s vedoucími Pardubicemi a v neděli i při absenci hlavního kouče porazila Mountfield HK 4:3 po prodloužení. Od nástupu nového trenérského tandemu odehrála Sparta zatím 16 zápasů. Vyhrála 14 z nich a získala 85 % možných bodů (41). Na domácím hřišti to během stejné doby byla přesně polovina, tedy 8 zápasů, ve kterých 7x zvítězila, a její jediná prohra přišla s Libercem. Utkání ze strany Sparty poznamenala únava z předchozího náročného programu na přelomu roku. Z toho vyplývá, že forma pražského týmu je v tomto období bezkonkurenčně nejlepší a Sparta aktuálně lize dominuje.

I přesto dochází k pohybům v jejím kádru. Spartu nedávno posílil výměnou za Přibyla s Dvořáčkem Pavel Kousal z Mladé Boleslavi, v tu dobu její nejproduktivnější hráč. V průběhu pondělního odpoledne navíc došlo k oznámení dalšího příchodu. Útočné řady rozšířil Olavi Vauhkonen, naposledy působící ve finské SaiPě. Od posledního vzájemného zápasu hraného 3. ledna se do týmu po zranění vrátili ještě obránce Adam Polášek a útočník David Kaše, jenž se pravidelně objevuje i na přesilovkách. Sparťané se naopak v současnosti musejí obejít bez produktivních Davida Tomáška a Erika Thorella. Delší dobu pak chybějí Dominik Simon a obránce Jakub Krejčík. Po posledním zápasu visí otazník nad startem brankáře Jakuba Kováře. Ten musel v průběhu první třetiny odstoupit. Jeho místo zaujal Josef Kořenář, který si v minulém týdnu vyzkoušel i druhou nejvyšší soutěž v dresu Slavie.

Sestava Sparty z posledního utkání:

J. Kovář (Kořenář) – Kempný, Mikliš, Němeček, Jandus, Moravčík, T. Tomek, Polášek (A) – M. Forman, Sobotka (A), Řepík (C) – Konečný, Horák, P. Kousal – Buchtele, D. Vitouch, Safin – Hauser, G. Thorell, Kaše.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....