Banes Motor České Budějovice
10.05.2015, Aleš Skok

V příští sezoně chceme medaili, dává si za cíl Martin Štrba

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Jeden z trenérů juniorského týmu, odchovanec budějovického hokeje a dlouholetý extraligový hráč Martin Štrba, si dal v příští sezóně za cíl medaili a ukončit tak konečně sérii, kdy se hrálo pouze o udržení, také by si přál ještě větší propojenost s A týmem. Nejen o tom se Martin Štrba rozpovídal v našem rozhovoru.

Martine, zhodnoťte prosím loňskou sezónu.

Hodnotí se to samozřejmě dobře. Cíl byl splněn a my jsme zachránili extraligu. To byl taky hlavní důvod, proč jsme to s panem Kupkou vzali. Takže spokojenost.

Nechtěli jste přece jenom něco víc, než jen udržet extraligu?

Já nevím, jaké mělo vedení cíle před sezónou, ale my jsme měli za úkol udržet extraligu. Ten bodový odstup byl obrovský. Nakonec jsme skončili před Jihlavou o nějaký dva nebo tři body. Jihlavě se nakonec udržet nepodařilo. My jsme věděli, že nahoru chce Hradec Králové, který měl hodně silný tým a udělal pro to všechno.

Jaké jsou cíle pro další sezónu?

Já to řeknu na rovinu. Já i Milan Kupka chceme medaili. Od té doby, co jsme byli oficiálně jmenovaní, tak jsme tenhle cíl vyhlásili a klukům to řekli. Už teď od letní přípravy to připravujeme tak, abychom hráli o přední příčky. Ale jak jsem řekl, já chci hrát o medaile a ne o sestup. Tým teď máme kvalitní a máme spoustu šikovných kluků. Navíc si je můžeme sami připravit. Myslím, že budeme schopní o ty nejvyšší příčky bojovat.

Co vás vůbec přimělo k tomu, abyste přišel k juniorce v rozběhnuté sezóně? Navíc jste určitě věděl, v jakém je stavu.

Jedna věc je ta, že jsem z Budějovic a dlouho jsem se sem snažil nějakým způsobem dostat. Pomoct místnímu hokeji. Vůbec se mi totiž nelíbí, na jakých pozicích jsme a to nejen v mládežnických kategoriích, ale i v těch starších. Za mých mladých let to tu bylo top. Upřímně nechápu rodiče například z Jindřichova Hradce, Tábora nebo Soběslavi, že posílají svoje děti do Kladna nebo Chomutova. To mi hlava nebere. Samozřejmě něco jiného bylo, když tady byli určití lidé a moc to tu nefungovalo. Teď se to tady snažíme nastavit tak, abychom vrátili Motor tam, kam patří a stáhli si z regionu kluky, s kterými bychom pak mohli pracovat dál. Přece jenom pro ně musí být lákavé, že si tu budou moct zahrát 1. ligu. To prostředí je tady extraligové a já věřím, že kluci extraligu brzo udělají. Extraliga do Budějovic prostě patří a o to ta motivace pro ty děti musí být větší. Dalším důvodem byla rodina. Já mám soukromou hokejovou akademii bohužel u Prahy, takže jsem byl pouze jeden den v týdnu doma a to pro rodinu není zrovna to pravé ořechové. A třetí důvod byl ten, že juniorku nikdo nechtěl vzít, když viděli, že je na padáka. Oslovili tedy mě s Milanem Kupkou a my jsme dali hlavu do oprátky. Pro mě osobně to byla velká výzva a jsem rád, že jsme to zvládli.

Čím si myslíte, že bylo způsobeno to, že rodiče dávali své děti jinam než sem?

I když jsem tu nepůsobil, tak mi situace tady nebyla lhostejná. Můj názor je takový, že z devadesáti procent to bylo způsobeno lidmi, co to tady vedli. Reputace se teď bude zlepšovat, ale nějaký rok to asi potrvá. Samozřejmě nikdy nebudou spokojení všichni, ale pořád bude lepší, když z dvaceti lidí bude jeden nespokojený a ne opačně. Teď si myslím, že ten tým co tu funguje je dobrý a i dětem se snažíme udělat takové podmínky, aby neodcházely. Já vím, jaké jsou podmínky v Plzni, Kladně nebo v Chomutově a o to víc mi hlava nebere, když je tam ty rodiče posílají. Naslibují hory doly a pak jsou tam ti kluci z toho nešťastní. Já mít dítě, tak ho nechám tady a mám ho v podstatě pod kontrolou. Mám pod kontrolou i školu a nemusím ho posílat někam na internát. Ale rodiče se na tohle musí přijít sami.

Budete kontrolovat i školní výsledky hráčů?

Po klukách jsme letos chtěli, aby nám přinesli, kam chodí do školy a chtěli bychom vědět, alespoň průběžně, jak si kluci vedou. Aby je pak nevyhodili ze školy s tím, že tam kvůli hokeji nechodí. Škola je pořád priorita, protože nikde není psané, že se hokejem budou živit. Někdo jim prošlápne koleno a je konec. Podle školy se snažíme naplánovat i tréninky. Škola je prostě na prvním místě a bude mě zajímat. Samozřejmě by bylo nejlepší, kdyby klub s nějakou střední školou navázal vztah a více s ní spolupracoval.

Věděl jste hned, že budete chtít pokračovat i další rok?

Byla spíš otázka, jestli nás budou chtít dál. Když ta možnost přišla, ani chvilku jsem neuvažoval. I když jsme cíl splnili, tak se tu objevovali spekulace, že Štrba nemá kvalifikaci, licenci, že tu nemá co dělat. Nehledě na to, že licence nedělá z člověka trenéra a opačně. Ale jsem rád, že se k tomuhle můžu vyjádřit. Licenci i kvalifikaci mám dostatečnou k tomu, abych mohl trénovat juniorský tým. Lidi o mně měli zkreslené představy. Nevěděli, co dělám a tak. Ale já mám licenci už devět let.

Budete kádr doplňovat i ze staršího dorostu?

Hráči ze staršího dorostu, co nás doplňovali v uplynulé sezóně, měli větší kvalitu než ti starší co tam byli. Ale ti už jsou v podstatě teď věkem junioři. Pokud se ale objeví nějaký šikovný kluk a bude na to mít, tak ho určitě využijeme a nenecháme ho dole. Využili bychom ho už teď do přípravy. Jinak teď máme v přípravě čtyřicet kluků a už se ozývají i z jiných měst, že by se hráči od nich chtěli poprat o sestavu tady. Konkurence je tu teď obrovská. Zatím máme za sebou jen pár tréninků, ale kluci zatím makají výborně a doufám, že jim i nám to vydrží celou sezónu. S Milanem jsme nároční trenéři a vyžadujeme kvalitní práci. Kluci to vědí a ví, co od nás můžou čekat. Zatím jedou naplno a my jsme spokojení.

Jedním z cílů A mužstva bylo i větší zapojení hráčů z juniorky a to se povedlo. Jak to vidíte v dalším ročníku?

Máme domluvu s A týmem, že i do přípravy si vezmou kluky od nás. Budeme to chtít víc propojit. Chceme, aby naši hráči byli na “áčko“ připraveni, aby ti hráči byli z naší líhně a nemuseli se kupovat hotoví hráči. Spolupráce s “áčkem“ bude daleko větší.

Co vy? Ještě si chodíte aktivně zahrát?

Soutěž už určitě ne. Já už jsem pěkně zlenivěl. Není ani motivace. Konec kariéry byl takový, jaký byl, a trošku mi to hokej znechutilo. Jezdím si zahrát s veteránskou reprezentací, kde se sejde skvělá parta a pěkně si zahrajeme. Samozřejmě v kondici se pořád udržuji, protože by mě jinak museli vozit asi na trakaři.

A co jste říkal na letošní sezónu áčka?

Od té doby co jsem tady, tak jsem se pravidelně chodil dívat. Všechno mě to utvrdilo jen v tom, že Budějovice jsou hokejové město se skvělým zázemím. Atmosféra byla úžasná a záviděly by nám jí i extraligové týmy. Proto by bylo dobré, co nejdřív extraligu vrátit. Ale všechno je to o penězích. Letos ten tým šlapal výborně a bylo to vidět i na individuálních statistikách. Byla škoda, že se to letos nepovedlo.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....