Banes Motor České Budějovice
20.02.2013, Lukáš Dvořák

Současný herní styl týmu Romanu Vráblíkovi vyhovuje

Č. B u d ě j o v i c e - Minulý rok odehrál sedmnáct extraligových utkání. V momentálně probíhající sezóně ale nepropásl žádné. Řeč je o Romanu Vráblíkovi, který nyní patří ke stálici českobudějovické obrany a svými výkony si říká o to, aby byl jedním z perspektivních mladíků, na kterých bude HC MOUNTFIELD v následujících ročnících stavět.
Romane, během loňské sezóny jste toho moc v extralize neodehrál. Ale letos, po změně týmové filozofie, jste spolu s Františkem Ptáčkem nevynechal ani jedno utkání. Jak vnímáte fakt, že se z vás stal, prakticky ze dne na den, klíčový bek?
Tak já bych ani neřekl, že jsem klíčový bek. Prostě jsem měl štěstí, že jsem nebyl zraněný a mohl jsem odehrát všechna utkání. Jsem za to rád.

Vaše výkony rostou zápas od zápasu. Trenér Draisaitl vás postupně začal využívat jak v přesilových hrách, tak i v oslabeních. Tohle nasazení vám asi musí vyhovovat, ne?
Mě těší každá chvilka strávená na ledě. A to ať už se jedná o hru pět na pět, oslabení nebo o přesilové hry.

I přesto však máte na svém kontě pouhých šest bodů (0+6). A na další extraligovou trefu čekáte skoro rok a půl. Nemrzí vás, že se nemůžete při svém nasazení pořádně prosadit?
To určitě. Šance přicházejí, ale já to vždy zahodím. Musím zlepšit koncovku a třeba mi tam něco padne. Hlavní však je, že góly střílejí kluci okolo a vyhráváme.

Na úvod letošního ročníku poznamenala HC MOUNTFIELD velká marodka, která měla za následek, že jste se museli prokousávat nahoru z chvostu tabulky. Říkal jste si, kde jste se teď mohli nacházet, kdybyste byli v plné síle?
Určitě je škoda, že kluci byli zranění. Ale myslím si, že nemá cenu se zaobírat tím, kde jsme mohli být. Důležité je, kde jsme teď.

Roman Vráblík
Vy se jako celek oproti minulé sezóně prezentujete jiným stylem hokeje, který je především hodně fyzicky náročný. Jak vám osobně vyhovuje tato změna?
Ten styl je dobrý. Hraje nás pět hráčů dopředu, ale i pět dozadu. Neplatí tedy, že obránce je jenom od bránění. Vyhovuje mi to.

Nyní jsou před vámi poslední tři zápasy základní části, a pokud se nestane nic neočekávaného, vyhnete se bojům play-out. Máte i možnost postoupit přímo do čtvrtfinále. Nemohla by vám uškodit případná herní pauza, když se teď nacházíte ve výborné formě?
Ono je to jak kdy. Někdy to týmu pomůže, někdy uškodí. My se teď musíme soustředit na poslední tři zápasy, ze kterých musíme uhrát co nejvíce bodů. A pak ať se rozhodne.

Máte vy vysněného soupeře, kterého byste si přál pro vyřazovací boje?
Ne, žádný takový tým nemám.

Dá se mluvit o vašich teoretických šancích pro tuto fázi?
Těžko říct. Uvidíme, kdo bude naším soupeřem po základní části.

První polovinu základní části ozdobila extraligovou soutěž přítomnost hráčů z kanadsko-americké NHL. Jak tuto zkušenost zpětně hodnotíte? Vzal jste si něco od těchto hráčů, například od vašeho kolegy z obrany, Andrewa Ference?
Rozhodně to bylo zpestření, především pro fanoušky. Liga byla najednou kvalitnější. Od těch hráčů se dalo okoukat spoustu věcí. Já jsem třeba u Andyho obdivoval jeho styl hokeje a to, jak se pohyboval na modré čáře.

Pro spoustu mladých hráčů je snem zahrát si buď v NHL, nebo alespoň v jiné evropské soutěži. Máte vy oblíbený tým v NHL nebo jinde v Evropě, kde byste chtěl nejraději působit?
Ne, nemám vysněný zahraniční celek. Já se snažím žít přítomností a nepředstavuji si, co by mohlo být třeba za pět let.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....