Banes Motor České Budějovice
30.04.2012, Miroslav Mayer

Sezónu hodnotím úspěšně, říká manažer mládeže Aleš Krátoška

Č. B u d ě j o v i c e - Hokejová sezóna 2011/2012 byla pro Aleše Krátošku první, kterou absolvoval jako manažer mládeže klubu HC České Budějovice. Hlavním cílem, který před sezónou veřejnosti prezentoval, bylo zajištění kvalitního a profesionálního zázemí nezbytného pro rozvoj mládežnického a dětského hokeje v Českých Budějovicích.

K dosažení tohoto cíle bylo nezbytné podniknout kroky k vytvoření a udržení kvalitního trenérského týmu, a zvládnout řízení klubu po stránce ekonomické. A v neposlední řadě rovněž přesvědčit hokejovou veřejnost, rodiče, trenéry a sponzory mládežnického hokeje, že si jejich podporu a důvěru zaslouží. K dosažení tohoto cíle bylo nezbytné podniknout kroky k vytvoření a udržení kvalitního trenérského týmu, a zvládnout řízení klubu po stránce ekonomické. A v neposlední řadě rovněž přesvědčit hokejovou veřejnost, rodiče, trenéry a sponzory mládežnického hokeje, že si jejich podporu a důvěru zaslouží.Uvědomoval jsem si, že k dosažení tohoto cíle je potřeba provést celou řadu organizačních změn, zlepšit komunikaci nejen se sponzory, ale především s městem České Budějovice a samozřejmě s našimi členy, rodiči hráči. Někdy mám pocit, že zapomínáme, že jsme tady především pro mladé hokejisty, kterým nechybí to krásné nadšení z hokeje a chtějí se tomuto náročnému sportu věnovat. Samozřejmě se při hodnocení sezóny poohlédneme i za výsledky v jednotlivých kategoriích, a to z pohledů cílů, které jsme si s trenérským týmem stanovili.

Junioři

Cíl týmu v sezóně, probojovat se do play-off.

Realizační tým Juniorů se skládal z hlavního trenéra Ladislava Koldy, prvního asistenta Aleše Krátošky, druhého asistenta Milana Kupky.

V srpnu jsme před vlastním zahájením sezóny museli řešit odchod čtyř kvalitních hráčů do Popradu, kde se formovala juniorka Vlků. V sezóně pak ještě odešel Sumerauer do Ameriky a Zvoník do Švédska. To nám trochu komplikovalo naše původní představy o sestavě, ale nezbylo než se s odchody těchto hráčů vyrovnat.

Začátek sezóny nebyl úplně špatný, mužstvo dokázalo vyhrát pár zápasů za sebou a do konce měsíce října bylo vše ještě v pořádku. Změna nastala po odchodu Marka do A týmu, následovala zranění hráčů, a to vše mělo výrazný vliv na sílu týmu. Zákonitě přišly prohry a s výsledky jsme nemohli být spokojeni.

V období Vánočních svátků, hráči velmi tvrdě trénovali a já jsem věřil, že by se tým mohl ještě na play-off dotáhnout. Jsem přesvědčen, že jsme se snažili pro úspěch udělat vše potřebné, ale nestačilo to a tým skončil v soutěži třetí od konce.

Vzhledem k průběhu soutěže bylo zřejmé, že sestupovat bude tým Znojma. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli využít této situace a připravit mladší hráče na příští sezónu v této soutěži. Věřím, že se nám toto rozhodnutí v budoucnu vrátí. Ke konci sezóny skončil na vlastní žádost hlavní trenér Ladislav Kolda a společně s panem Jiřím Šrámkem jsme sezónu dotrénovali do jejího závěru. Chtěl bych využít této příležitosti a poděkovat panu Koldovi za práci, kterou v rámci klubu odvedl.

Nepodařilo se nám každopádně naplnit cíl, který jsme si před sezónou dali. Umístění juniorky vnímám jako neúspěch, jsem totiž přesvědčen, že play-off měl tento tým vybojovat. Odpovědností manažera klubu je zajistit kvalitní reprezentaci klubu, kdy odpovídající výsledky juniorky vnímám jako zásadní pro naplnění tohoto cíle.

Pozitivně lze naopak určitě vnímat, že se po dlouhé době podařilo zapojit hráče do tréninku i zápasů A týmu. Velmi dobře se ukázal Marek a později i Švihálek. Stabilním členem byl i brankář Kantor, který pravidelně chytal juniorskou extraligu a v A mužstvu dělal druhého brankáře. Šanci dostali i Kříž a Rousek. Z toho jsme měli velkou radost. Pět hráčů v jedné sezóně v extraligovém týmu je výrazný úspěch a určitě se nám podaří zkušenosti těchto hráčů v příští sezóně zúročit.


Starší dorost

Cíl týmu v sezóně, postup do play-off, postoupit do druhého kola.

Realizační tým staršího dorostu se skládal z hlavního trenéra Martina Janečka, prvního asistenta Filipa Turka, a vedoucího týmu Petra Havlátka.

Starší dorost měl jistě největší ambice ze všech českobudějovických týmů. Trenér Janeček rozjel se svým týmem sezónu výborně a podařilo se mu bez problémů vyhrát první část soutěže. Abychom to ale neměli tak jednoduché, tak na konci listopadu musel trenér Janeček náš klub opustit. V nadstavbové části soutěže se pak týmu už tak jednoznačně nedařilo. Při zpětném pohledu je možno označit dva hlavní důvody, které ovlivnily výkony týmu. Prvním důvodem byli nesporně kvalitnější soupeři, druhým důvodem byl odchod kvalitnějších hráčů do sestavy juniorky. Odchod trenéra Janečka týmu rovněž neprospěl. Trenér a tým je živý organismus a každá změna potřebuje svůj čas na nastavení fungujících spojení. Změna uprostřed soutěže si téměř vždy vybere svou daň.

Od ledna se mužstva ujal trenér Jaroslav Formánek a společně s Filipem Turkem vytvořili novou trenérskou dvojici. Přestože tým nepředváděl špatný hokej, v nadstavbové části skončil z našeho pohledu „až“ na šestém místě. V play-off mužstvo vypadlo s Hradcem Králové hned v prvním kole, přičemž tento výsledek byl pro nás zklamáním, věřil jsem týmu, že postoupí

Těžko hledat viníka neúspěchu, myslím si, že mužstvo ví, kde udělalo chyby. Základní část je jedna věc a play-off je hodně specifická část soutěže. Tým musí bojovat, hrát každé střídání naplno, pomáhat si, atd. Můžeme trochu kritizovat systém, kdy se v prvním kole hrají jen dva zápasy a rozhoduje skóre, ale podmínky jsou pro všechny týmy stejné. Přitom takových zápasů, kdy se hraje nadoraz, potřebují hrát hráči co nejvíce. Vypadnutí staršího dorostu beru jako neúspěch a nesl jsem to docela těžce. Tým i trenéři si věřili, ale Hradec Králové měl větší vůli po vítězství.


Mladší dorost A

Cíl týmu v sezóně, umístit se na čtvrtém, třetím místě v základní části.

Realizační tým Mladšího dorostu A se skládal z hlavního trenéra Jaroslav Formánek, asistenta Vladimíra Caldra, a vedoucího týmu Karla Kadlece.

Před sezónou odešli čtyři hráči ročníku 1996, kteří měli být oporami tohoto mužstva. Od začátku bylo jasné, že první místo obsadí Liberec, který má velice silný tým plný reprezentantů. My jsme bojovali s Kometou a Letňany o druhou postupovou příčku, což bylo pro nás milým překvapením neb před zahájením soutěže jsme měli ambice a umístění níž. Do poslední chvíle to bylo velmi vyrovnané a rozhodovalo se až v posledním zápase s Jihlavou. Je určitě dobře, že soutěž byla napínavá až do konce, to jsou totiž neocenitelné zkušenosti pro mužstvo. Postup mladšího dorostu na mistrovství republiky beru jako obrovský úspěch, protože hlavně Kometa měla výborné mužstvo a my jsme ji dokázali ve vzájemných zápasech porazit. Postup jsme si rozhodně zasloužili, je na místě trenérům a hráčům za výkony poděkovat. Takže, pánové, děkuji a těším se na další sezónu.

Na mistrovství jsem byl a zápasy jsem sledoval. Mužstvo sice neuhrálo ani bod, ale pouze dva zápasy prohrálo vyšším rozdílem a tři ztratilo až v závěrečném power-play. Šesté místo tak odpovídá postavení mužstva v rámci České republiky. Hráči nasbírali cenné zkušenosti a velmi důstojně reprezentovali náš hokejový klub.


Mladší dorost B

Cíl týmu v sezóně, rozehrát hráče, umístit se v horní polovině tabulky soutěže.

Realizační tým Mladšího dorostu B se skládal z hlavního trenéra Romana Horáka, asistenta Františka Čecha, a vedoucího týmu Milana Šestáka.

Mladší dorost B skončil v základní části šestý a v nadstavbě si polepšil na páté místo. Svoji úlohu tým splnil. Hráči, kteří se neprosadili do A týmu, měli možnost dostat se do zápasového rytmu a rozehrát se. Využili jsme i pět míst pro mladší hráče a dali jsme šanci hráčům z osmé třídy, kteří tak měli možnost seznámit se na vlastní kůži se silovějším hokejem.


Žákovský hokej

Přípravka

Realizační tým pro naše nejmenší tvoří trenérka Kamila Hansová, s podporou trenérů.

Byli jsme všichni rádi, že letos se nám do přípravky přihlásilo nejvíce dětí za posledních několik let. Chtěl bych za to poděkovat rodičům i hráčům, že přišli a chtěli hrát hokej. Přípravka je pro nás velmi důležitá, neboť nás každý rok přesvědčuje nástupem těch nejmenších, že českobudějovický hokej má budoucnost a dostatek následovníků naší bohaté hokejové historie. Zároveň jsem velmi potěšen, že vůči vedení a přístupu k nejmenším slyším velkou chválu ze strany rodičů, je nezbytné zde poděkovat za vynikající práci trenérce Kamile Hansové - děkuji.


První, druhá, třetí třída

Hlavní trenér první třídy byl Tomáš Cibulka, vedoucí týmu Ladislav Váňa, u druhé třídy byl hlavní trenér Václav Vacek, vedoucí týmu Petr Heidinger a třetí třída měla trenéra Lukáše Chaloupku a vedoucího týmu Petra Červeného. U těchto týmů se zapojovali do tréninků jako asistenti trenéři Rostislav Kadlec, Roman Fousek a Kamila Hansová.

V těchto věkových kategoriích je hlavním cílem vytvořit pro děti příjemné prostředí, děti se musí hokejem bavit. Velmi důležitý je přístup trenérů a schopnost připravit tréninky tak, aby spojili potřebu získávání nezbytných bruslařských dovedností s hrou a dokázali zaujmout hráče. Jsme velmi rádi, že máme dostatek malých hokejových talentů.

Čtvrtá třída

Realizační tým čtvrté třídy se skládal z hlavního trenéra Rostislava Kadlece a asistentů Lukáše Chaloupky a Filipa Turka, vedoucí týmu byl Miroslav Šulista

Do Vánoc hrál tým ještě minihokej a pak už hokej na celé hřiště. Trenér Kadlec s týmem dobře pracoval, kluky hokej bavil a rodiče byli spokojeni. Což neváhali dát najevo po ukončení sezóny, kdy mi přišli zástupci rodičů své pozitivní dojmy osobně sdělit. Snažili jsme se, aby u všech mužstev od sedmé třídy níže byli na ledě tři trenéři a mohli se věnovat menšímu počtu hráčů. To bylo, myslím, také pozitivní.


Pátá třída

Realizační tým páté třídy se skládal z hlavního trenéra Petra Červeného, prvního asistenta Lukáše Chaloupky, asistentů Václava Červeného, Václava Vacka a vedoucího týmu Jiřího Frída.

V této věkové kategorii, kterou máme velmi dobře početně obsazenou, jsme měli dva týmy, abychom umožnili co nejvíce hráčům si v sezóně zahrát. Jeden z týmu postoupil do nadstavby z prvního místa a v nadstavbové části skončil celkově druhý za týmem z Příbrami. To jsou velmi dobré výsledky a hlavně kluci hráli s chutí a radostí. Důležité bylo, že všichni hráči byli vytěžovaní a někdy se zapojili i hráči ze čtvrté a šesté třídy. V žákovských kategoriích je pro mě důležité, nadšení mladých hokejistů, hokej musí především kluky bavit a výsledky se dostaví.


Šestá třída

Realizační tým šesté třídy se skládal z hlavního trenéra Romana Fouska, asistenta Jana Trummera, a vedoucího týmu Zdenek Petrovského.

Do Vánoc nikdo nemohl být s herním projevem příliš spokojen, na druhou stranu měli kluci trochu smůly, když prohrávali zápasy těsným rozdílem. Po Vánocích se celkově herně zvedli a ihned se to projevilo i na celkovém výkonu týmu, druhou část sezóny hodnotím proto známkou výborně. Hráči sklízeli výsledky poctivé práce, kdy se mi velmi líbila poctivost a trpělivost trenérského týmu. Týmu se dařilo porážet silné mužstva a kluci z toho měli velkou radost. Tady byl vidět pozitivní vývoj, růst týmu, dostavily se plody poctivé práce.


Sedmá třída

Realizační tým sedmé třídy se skládal z hlavního trenéra Petra Červeného, prvního asistenta Lukáš Chaloupka, druhého asistenta Václav Červený a vedoucího týmu Daniela Dudáčka.

V základní části skončil tým na prvním místě, v nadstavbové části soutěže vybojoval druhé místo, kdy na prvním místě skončili hráči HC Plzeň. Tento ročník jsem v průběhu sezóny (stejně jako ostatní žákovské ročníky) pozorně sledoval, nemám připomínek k jejich hokejovému růstu a shledávám zde zajímavý potenciál. Ovšem v této chvíli se hráči musí zaměřit na směřování k extralize mladšího dorostu. Je potřeba si uvědomit, že přechod do extraligy mladšího dorostu je pro hráče klíčový a velmi náročný, z tohoto důvodu je již v této chvíli nezbytné začít s přípravou tak, aby hráči tento přechod zvládli.


Osmá třída

Realizační tým osmé třídy se skládal z hlavního trenéra Jana Trummera, prvního asistenta Martina Janečka a vedoucího týmu Ivana Koreckého.

Od trenérského týmu jsem očekával zlepšení výkonnosti a herního projevu týmu. Naše předsevzetí se naplnila, podařilo se s tímto týmem kus práce odvést, což se projevovalo na zlepšení herního projevu v průběhu soutěže. V letošní sezóně jsme skončili na třetím místě za Spartou, a Plzní. Nicméně celý tým šel v průběhu sezóny výsledkově a výkonnostně nahoru a i v druhé části soutěže se dále zlepšoval - super! Hodně kluků se zlepšilo a musím je za to pochválit. Určitě pozitivní byla možnost posunout některé hráče do Mladšího dorostu B, kde získávali potřebné zkušenosti.


Tréninky navíc

Měl jsem radost, že všechny týmy se v průběhu sezóny vyvíjely a kvalitativně jsme šli nahoru, přičemž tuto pozitivní tendenci potvrzovala většina týmů. Je samozřejmé, že ne vždy se vše daří, což jsme zažili ostatně i v této sezóně, důležité je však zůstat poctivý k tréninku i přípravě, trpělivě pracovat a zlepšení se vždy dostaví. Celá řada hráčů tuto zkušenost již získala a dokázala se zlepšit. Jsem rád, že se kluci nenechali případnými neúspěchy otrávit, dokázali se semknout a zabrat jako tým. Pokud se tým dokáže v druhé polovině sezóny zlepšit, tak je to správná cesta a mě nezbývá než hodnotit takový tým pozitivně.

Naší úlohou je vytvořit co možná nejlepší podmínky pro hokejový růst našich hráčů. Jednou z věcí, která se nám podařila, byly i speciální doplňkové tréninky pro 5, 6, 7 a 8. třídu. Ředitel základní školy Gründwaldova pan Vladimír Caldr nám vyšel vstříc a žákovské týmy mohly v rámci hodin tělocviku zlepšovat své hokejové dovednosti. Tohoto programu se účastnili všichni trenéři a pro hráče tato rotace trenérů přinesla určité zpestření. Každou středu probíhaly na obou halách brankařské tréninky a souběžně i speciální střelecký trénink. Nepodcenili jsme dostatečnou přípravu a nechali jsme pro tyto tréninky vyrobit celou řadu pomůcek a zdá se, že se to vyplatilo. Určitě chceme v těchto aktivitách pokračovat i v další sezóně a věříme, že se nám podaří udržet ceny ledu na současné úrovni, což by nám umožnilo udržet doplňkové tréninky v tréninkovém plánu klubu.

Hokejová akademie

Do klubu jsem přišel s myšlenkou vybudování Jihočeského hokejového centra, což měl být určitý mezikrok k realizaci hokejové akademie. V současné době jsme se v klubu dostali na úroveň, kdy můžeme uvažovat o akademii již v následujícím období. Z tohoto důvodu intenzivně pracujeme na naplnění podmínek pro získání statutu Akademie ČSLH. Samozřejmě zásadní otázkou pro nás bude zajištění dostatečného financování projektu, jsem ovšem přesvědčen, že akademie do Českých Budějovic patří. Připravujeme vše k tomu, abychom si příští rok mohli zažádat o statut Akademie ČSLH.

Mládežnické reprezentace

Vizitkou práce mládežnických týmů je i počet reprezentantů v reprezentačních týmech a mládežnických výběrech. I v letošním roce se nám v tom dařilo a měli jsme zastoupení ve všech výběrech. V nejmladším výběru do šestnácti let se objevil Pavel Samohejl, Aleš Sova, Jiří Smejkal a Lukáš Vopelka, který je v současné době ve Švédsku. V sedmnáctce pravidelně hraje Luboš Rob, který odehrál letos hodně zápasů a měl velmi náročnou sezónu. Dalším hráčem je Václav Pašek, který se po zranění do národního týmu opět vrátil.

V osmnáctce se objevovali obránci Tomáš Prokop a Karel Plášil. Nakonec se jim nepodařilo dostat se na šampionát osmnáctiletých. Prokop vypadl z nominace těsně před šampionátem a Plášil se těsně před nominací zranil. Na šampionátu tak po delší době nemáme zastoupení.

V devatenáctce a dvacítce se objevovali Michal Švihálek, Tomáš Rousek, Lukáš Kříž a Lukáš Sedlák. Na šampionátu se nakonec objevil jen Sedlák, tam jsme mohli mít zástupce dva, neboť Švihálek vypadl až na poslední chvíli. Každopádně všichni mají šanci zahrát si na příštím mistrovství světa dvacítek. Všichni jim tady držíme palce a přejeme jim úspěch.

Hráčské smlouvy

V říjnu jsme dostali od ČSLH vzorovou smlouvu, kdy záměrem svazu je regulovat odchody nadějných hráčů do zahraničí bez jakékoli náhrady pro kluby. Náš klub se s touto situací setkal v létě, kdy někteří hráči odešli do Popradu. Je pro mě zásadní, aby tyto kroky byly ze strany rodičů a hráčů správně pochopeny, z tohoto důvodu jsme připravili v polovině prosince prezentaci vzorových smluv rodičům. Následovala osobní jednání, kdy jsem s rodiči projednal náležitosti a podmínky smlouvy. Z mladšího dorostu smlouvu nepodepsali tři hráči Křikava, Holub (čekají na vyjádření Salzburgu) a Bárta, tito hráči byli přeřazeni do dorostu B. Z ročníku 1995 nepodepsali zatím dva hráči, Pašek a Ťoupal. S Paškem se zřejmě ještě dohodneme a Luboše Roba řeší HC Mountfield, je to totiž stabilní hráč národního týmu, a tak by si ho chtěl smluvně zavázat přímo HC Mountfiled. Žádné masivní odchody hráčů se tak nekonají. S hráči starších ročníků se řeší smlouvy postupně při přechodu do juniorského týmu.

Poděkování

Celkově hodnotím sezónu úspěšně, a to i přes neuspokojivé výsledky juniorky a staršího dorostu. Odvedli jsme kus poctivé práce, dokázali jsme se vypořádat s odchodem hráčů, trenérů, v žákovských kategoriích nám vyrůstá celá řada dobrých hokejistů a v poslední době mně mile překvapila celá řada rodičů, hráčů a trenérů, kteří mi vyjadřovali podporu. Na závěr bych chtěl poděkovat všem členům realizačních týmů, pořadatelům, zdravotnicím i lékařům a všem, kteří se letos zapojili do činnosti našeho klubu pro letošní sezónu. Nesmíme zapomenout na partnery, bez kterých by to zkrátka nešlo, děkuji zástupcům města České Budějovice, které nám vyšlo vstříc například v případě nájmů. Velký dík patří i JETE a všem dalším sponzorům a přátelům českobudějovického hokeje. Velké poděkování vyjadřuji hokejovým rodičům. Uvědomujeme si velmi dobře, že to mnohdy není jednoduché, časově, finančně, vážíme si této podpory a je pro nás velmi zavazující. Hokej je to, co nás spojuje, je to krásná hra, kde ale cesta růstu mladého hokejisty je velmi náročná. Chceme pokračovat v dosavadní práci a vytvořit v našem klubu přátelské sportovní prostředí s odpovídajícími podmínkami pro hokejový růst našich hráčů. Těším se na další hokejovou sezónu.

Aleš Krátoška
Sociální sítě

Klikněte na fotku a můžete soutěžit s naším partnerem, kterým je společnost Naturamed!

V neděli hraje motor pro děti! Vezměte své ratolesti a přijďte se pobavit. Dárků a zábavy bude spousta! ??

Fanouškovský Šampion podcast vyzpovídal našeho útočníka Ondřeje Kovařčíka. Celý rozhovor si můžete poslechnout po kliknutí na...

Už v neděli se na zápase s Mladou Boleslaví můžou všechny děti těšit na parádní dárky od partnera utkání - Schwan-STABILO ČR....

×
×
Odehrané v 12:45 | U17
HC Sparta Praha
Motor České Budějovice
×
×
Odehrané v 16:00 | U20
Motor České Budějovice
BK Mladá Boleslav