Banes Motor České Budějovice
04.05.2010, Petr Novotný

Na dovolené se rozhodl a vybral HC MOUNTFIELD

Č. B u d ě j o v i c e - V hokejové extralize existují mnohem častější přímé transferní trasy na jih Čech, než je ta z Třince. V nedávné minulosti se po ní vydali snad jen obránce Petr Gřegořek a útočník Václav Pletka. Teď je tu třetí do party. Po uplynulé sezoně se ke čtyřsetkilometrovému stěhování odhodlal i forvard Rostislav Martynek. Je to jeho první trvalý přesun v kariéře. Svých 406 zápasu v nejvyšší soutěži nasbíral v dresu Ocelářů. „Cítil jsem, že potřebuju změnu a už od začátku jednání jsem tušil, že to budou Budějovice,“ tvrdí sedmadvacetiletý hráč.

Přicházíte prakticky přes celou republiky. Znáte budějovické hráče?
Přiznám se, že víc tady znám jen Vencu Pletku, který hrál v Třinci. Byl jsem v kontaktu jen s ním a s vedením klubu. Ale těšil jsem se sem. Sice ostatní hráče moc neznám, ale neviděl bych v tom problém. Během pár dní určitě poznám i zbytek mužstva. Hráči se mění všude. Tak to je.

Mluvil jste už s trenérem Výborným o své roli v mužstvu?
Mluvil jsem s ním jen na začátku jednání o možném přestupu. Volal mi nejprve pan Výborný a potom jsem mluvil i s vedením. Co však po mě konkrétně bude chtít, na to je ještě čas. Bavili jsme se spolu jen o nadcházejícím dvouměsíčním tréninkovém cyklu. O té letní přípravě.

Kdy jste věděl, že dál v kariéře budete pokračovat na jihu Čech?
Už po sezoně jsem v Třinci avizoval, že bych chtěl odejít. Jednání začala asi zhruba měsíc zpátky. Zvažoval jsem nějaké další možnosti. Byl jsem potom na dovolené a během té jsem se rozhodl. To jsem také budějovickému vedení dopředu řekl.

Co převážilo pro Budějovice? Přece jen je to od Třince dost daleko.
Jejich zájem byl asi takový největší a nejintenzivnější. Abych řekl pravdu, už od začátku jsem si myslel, že skončím právě tady.

Jaké byly další možnosti?
(usmívá se) Nechtěl bych nějak spekulovat. Něco tam bylo, ale říkat to nebudu.

Pojďme k Třinci. Zatím jste v jiném mužstvu v extralize nehrál. Proč jste chtěl po osmi letech vyměnit dres? Už se vám tam nelíbilo?
To líbilo. Jsem tam doma. Myslím si, že každý hokejista hraje rád doma. Ale sám na sobě jsem cítil, že ve své kariéře potřebuji změnu. Párkrát už mi lidé kolem hokeje říkali, že by mi změna dresu prospěla, ale v minulosti jsem to osobně nějak nepociťoval. Ovšem po téhle sezoně jsem si řekl, že to zkusím. Pro mě byl rozhodující takový vnitřní pocit, že bych to měl zkusit.

V extralize jste odehrál přes čtyři sta zápasů a dal přes sto branek. Na jih Čech přicházíte jako střelec. Cítíte se na tuhle roli?
Střelec? Já nevím jestli zrovna jako střelec. Každý hokejista, když přichází do nového angažmá, chce svému klubu především pomoct k co nejlepším výsledkům. To by byl první cíl i u mě. Potom přichází na řadu i nějaké osobní ambice. Nevnímal bych můj příhod tak, jako že přišel nějaký zázračný střelec. Chci, aby byla v mužstvu pohoda. Pak se můžeme bavit o střelci.

Tak alespoň na roli produktivního hráče se cítíte?
Jo. To možná. Jak říkám. Každý by chtěl manšaftu nějak pomoct, ale zatím jsem nepřemýšlel, jakou roli budu mít.

V podstatě se dá říct, že máte nahradit hráče jako Veselý, Vak, Hudec nebo Sailer. S tím musíte počítat.
Jsou to výborní hokejisté. V extralize jedni z těch lepších hráčů. Nahradit je bude těžké. Ovšem jestli mi trenéři takovou roli přisoudí, budu se snažit ji na sebe vzít a nezklamat.

Na jihu Čech byste měl zůstat alespoň dva roky. Je to tak?
Přesně tak. Podepsal jsem dvouletý kontrakt.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....