Banes Motor České Budějovice
19.02.2023, Pavel Mádl

VIT - CEB 1:4 - Jihočeši po skvělém výkonu ve Vítkovicích berou tři body

OSTRAVA — Budějovický Motor vážil dalekou cestu do Vítkovic a věděl, že musí bezpodmínečně uspět, aby měl větší šanci na odpoutání se od posledního místa v tabulce. V Ostravar aréně předvedl skvělý výkon a po výsledku 4:1 tak zaslouženě duel ovládl a připsal si tři body. Jihočeši ve druhé třetině byli ve vedení 3:0. Soupeř snížil, ale v posledních sekundách zpečetil vítězství týmu z jihočeské metropole Milan Gulaš gólem do opuštěné klece.

Po úvodním vhazování se dopředu vydal Pech, který ze strany jednoručně posílal puk před bránu, kde se ale žádný z jeho spoluhráčů nenašel. Úvodní střelecký pokus utkání se udál až ve třetí minutě, a byl hned gólový. Celou akci započal českobudějovický Martinš Dzierkals, který objel bránu a adresoval kotouč na druhou stranu přes Stezku na hůl Matěje Tomana. Dvaadvacetiletý útočník se trefil podruhé v sezoně a zařídil hostujícím barvám vedení. Vítkovice poprvé vážněji zahrozily, když nahození Raskoba tečoval Chlán. Pech byl za bránou Strmeně moc důrazný a provinil se podrážením. Oslabení Motor zvládl uhrát a tlak Vítkovických tak ustoupil. Po pár minutách si svoji hokejku dostatečně nepohlídal Strnad a zasáhl Lakatoše do obličeje. Ridera toužila po vyrovnání a pokoušel se o to Bukarts, proti kterému vytáhl budějovický brankář zákrok lapačkou. Druhá přesilová hra domácího týmu nebyla využita. Po dvaceti minutách České Budějovice byly ve vedení nad Vítkovicemi v poměru 1:0.

Po odpočítávání času ve druhé třetině mířil na Stezku s kotoučem Čachotský. Vítkovický gólman měl problémy, ale nakonec se mu puk podařilo zkrotit. Po následném buly fauloval Koch, čímž se ocitl Motor v přesilové hře. V té se drali do šancí Gulaš a Percy, ale ty s přehledem zlikvidoval Stezka. Krátce po konci první početní výhodě Budějovických ale nastala další, když Ridera hrála v šesti hráčích na ledové ploše. Ani druhá přesilová hra Jihočechů kýžený úspěch nepřinesla. Ve dvacáté sedmé minutě se Vítkovičtí už radovali, leč předčasně. Dorážku po Muellerově střele dorážel Fridrich. Kotouč ale dopravil do brány po hvizdu hlavního rozhodčího, a tak gól nebyl uznán. Podruhé v prostředním dějství uštědřil přesilovou hru Motoru vítkovický Koch, který mohl zpytovat svědomí, poněvadž Budějovičtí skórovali. Na modré čáře vypálil Roman Vráblík a propálil vše, co mu stálo v cestě. Pro českobudějovického beka se jednalo o pátou branku v tomto ročníku. Všechny jeho úspěšné zásahy padly v přesilových hrách. Druhá branka pochopitelně vlila Motoru krev do žil a do zakončení se pouštěl při tlaku v útočném pásmu Gulaš, kterému Stezka ukázal, jak umí zacházet s lapačkou. V probíhající třicáté čtvrté minutě zkoušeli Vítkovičtí překonat Strmeně, ale z následného protiútoku Budějovičtí skórovali. Do přečíslení dva na jednoho ujela dvojice Jakub Valský - Michal Vondrka. Druhý jmenovaný dorážel pokus svého kolegy úspěšně za záda vítkovického strážce branky. Když putoval na hanbu Strnad, byli to Jihočeši, kdo si tvořili šance. Nejdříve chtěl skóre navýšit Gulaš a poté Valský. Ten ujel domácí defenzívě a Stezka měl co dělat, aby betony k sobě sklapl včas. Těsně před druhou sirénou došlo ke snížení stavu. Vítkovice byly dlouho v útočném pásmu a budějovickým hokejistům docházely síly. Ve slotu se uvolnil Richard Jarůšek, který perfektně využil nabídku Willieho Raskoba. Po druhé třetině svítil na časomíře výsledek 3:1 pro českobudějovický Motor.

V úvodní minutě vyrážel na zteč Pech, ale k jeho smůle mu utekl kotouč, který Stezka vypíchl. Nebezpečně se před Strmeněm zjevil Lindberg. Budějovický gólman musel zapracovat betonem. Vítkovičtí měli puk na holi více než Motor. Přes střední pásmo se prodral Lakatoš, ale ke střeleckému pokusu se odhodlat nemohl, poněvadž o kulatý zázrak jej obrala českobudějovická defenzíva. V druhé polovině třetí části si Strmeň poradil s pokusem Mikuše od modré čáry. Ridera sice pronikala do třetiny Jihočechů, ale tam buď úspěšně zasáhli obránci nebo budějovický brankář. Domácí mančaft to necelé tři minuty zkoušel bez Stezky v bráně, a tudíž se šesti hráči v poli. Budějovičtí houževnatě bránili a do opuštěné klece skórovat dokázali. Lukáš Pech šetřil cenné vteřinky v útočném pásmu. Výsledkem toho byl čtvrtý gól Motoru v podání Milana Gulaše. České Budějovice tak zvládly veledůležitý duel ve Vítkovicích na výbornou.

Ohlasy po zápasu

Miloš Holaň (Vítkovice): "Diametrální rozdíl proti zápasu, který jsme odehráli v Pardubicích. Po třech kvalitních zápasech zase přijde taková ťafka do zátylku. Víme, že Budějovice hrají o všechno, viděli jsme to. I s tímhle jsme do toho šli a ve druhé minutě dostaneme gól a vítr z plachet nám sebrali. I když bych řekl, že to herně nebylo až tak špatné, ale nevyužili jsme zase dvě přesilové hry, kde jsme si to měli uhrát. Ve druhé třetině se prakticky rozhodlo o výsledku. Pak jsme to pořád tlačili před sebou, neměli jsme tlak do brány, nebyli jsme aktivní, nebyli jsme tak důslední jako v posledním zápase v Pardubicích. Dneska jsme si absolutně nezasloužili vyhrát a můžeme se tak akorát omluvit domácím fanouškům za takový výkon, který by se neměl opakovat."

David Čermák (Motor): "My jsme samozřejmě věděli, že Vítkovice jsou nepříjemný soupeř, obzvlášť když se dostanou do vedení, tak si to umí pohlídat. Proto jsme do toho šli s cílem co nejdéle držet stav 0:0 a pokusit se dostat do vedení, aby se Vítkovice nemohly zatáhnout a to se nám povedlo. Druhá třetina asi rozhodla o stavu utkání."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice