Banes Motor České Budějovice
18.02.2023, Adam Černý (TAB)

Motor míří do Ostravy, Jihočeši vyzvou druhé Vítkovice

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Extraligový kolotoč pokračuje na plné obrátky, třetí utkání v šesti dnech odehrají v neděli hokejisté českobudějovického Motoru. Po domácích duelech s Pardubicemi a Spartou tentokráte svěřenci Davida Čermáka míří na led dalšího týmu z předních příček tabulky. V neděli od 16 hodin vyzvou Vítkovice.

O soupeři - HC Vítkovice Ridera

Vítkovice byly pasovány před tímto ročníkem do role černého koně soutěže, což také naplňují. Ostravský celek po sedmatřiceti odehraných kolech má na svém kontě dvaadevadesát bodů a okupuje druhou příčku, tři body náskoku mají Vítkovičtí před třetí Spartou. Vítkovice mají ve svém kádru řadu zajímavých individualit typu Dominika Lakatoše či Petera Muellera. Tým okolo trenéra Miloše Holaně však zdobí především týmovost, když o výhře pro svůj celek dokáže rozhodnout každá ze čtyř vyrovnaných formací. Vítkovičtí těží také ze svých hmotnostních a výškových parametrů, ve kterých jejich tým patří ke špičce ligy.

Před uzávěrkou přestupů navíc kádr Vítkovic doplnila dvě zajímavá jména. Z Mladé Boleslavi Jakub Kotala, který si svůj první gól v modrobílém dresu připsal právě v posledním vzájemném souboji s Motorem, a ligou protřelý Richard Jarůšek, jenž má za sebou ligové zápasy v dresu Hradce Králové, Sparty či Litvínova. Jedenatřicetiletý útočník strávil předešlý průběh sezony v Rakousku.

Vítkovice pochopitelně patří v obou klíčových statistikách, tedy v nastřílených a inkasovaných brankách mezi nejlépe si stojící týmy. Ostravané nasázeli již 144 branek, což je řadí na druhou příčku za vedoucí Pardubice. Individuálně se o to zatím nejvíce přičinil lotyšský křídelník Robert Bukarts, který je s pětačtyřiceti nasbíranými body na třetím místě produktivity celé ligy. Do elitní desítky se poté ještě vešel Dominik Lakatoš, jenž má o pět bodů méně než jeho lotyšský spoluhráč. Na druhé straně klužiště naopak Vítkovičtí inkasovali branek 112, což je po Pardubicích, spartě a Třinci čtvrtým nejnižším číslem. Výrazný podíl má na tom Aleš Stezka, který drží po odchytaných šestatřiceti duelech svoji úspěšnost zákroků přes 92 %. Svými výkony si šestadvacetiletý brankář vysloužil i nominace do reprezentace a začínají kolem něj kroužit týmy NHL.

Sestava Vítkovic z posledního utkání:

Klimeš (Stezka) – Grman, Mikuš, Raskob, Koch, Stehlík, Prčík, Kovář – Mueller (A), Lindberg, Bukarts – Lakatoš (A), Krenželok (C), Fridrich – Kalus, Chlán, Kotala – Jarůšek, Marosz, Dej.

Z kabiny Motoru

Motoráci v neděli zakončí týden, ve kterém byli prověřeni tím nejlepším, co v dosavadním ročníku nejvyšší soutěže najdeme, tedy elitními třemi celky tabulky. Ze dvou měření s Pardubicemi a Spartou odcházeli Jihočeši poraženi, s pražským celkem však po dramatickém vývoji urvali alespoň bod. I přesto však Českobudějovičtí padli po pátečním kole na chvost tabulky. Kladno však drží na tým z jihu Čech aktuálně pouze jednobodový náskok, Litvínov má na svém kontě ještě o bod více. Je tedy jasné, že se bude bojovat až do posledních kol o to, kdo si zahraje předkolo play-off, pro koho sezona skončí po základní části a koho čeká holý boj o záchranu. „Musíme přidat ještě více gólů, abychom vyhráli další utkání a připsali si další body do tabulky. Získali jsme jeden bod proti velmi silnému soupeři. Bude to strhující souboj tří týmů a zbývající zápasy budou napínavé, o tom není žádných pochyb,“ nechal se slyšet po páteční bitvě se Spartou obránce Stuart Percy.

Právě při gólové produkci bude realizační tým okolo Davida Čermáka spoléhat na zkušenou dvojice Lukáš Pech a Milan Gulaš. První zmiňovaný se díky páteční asistenci na branku Tomáše Čachotského vyšvihl do čela ligové produktivity. Milan Gulaš si poté pátečními dvěma brankami vylepšil střeleckou bilanci na číslo jedenadvacet. Marodka Jihočechů zůstává stejná jako v pátečním zápase, k zápasu v Ostravě nebude k dispozici Lukáš Vopelka, Adam Raška, zdravotní potíže má i Petr Šenkeřík. Oba týmy se v probíhající sezoně spolu utkávají počtvrté, Motoráci si budou chtít spravit reputaci z předchozích duelů. Ve všech třech předešlých případech se totiž radovaly Vítkovice.

Sestava Motoru z posledního utkání:

Strmeň (Hrachovina) – Štencel (A), Vráblík, Percy, Bindulis, Kachyňa, Hovorka – Čachotský, Pech (A), Gulaš (C) – Vondrka, Hanzl, Valský – Dzierkals, Toman, Doležal – Strnad, Přikryl, Tomeček.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....