Banes Motor České Budějovice
05.08.2022, Pavel Mádl

CEB - SAL 3:2 - Motor v úvodním zápase sezony porazil Salcburk

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Premiérový zápas nové sezony svedl proti Motoru mistra z Rakouska - EC Red Bull Salcburk. A byl to těžký soupeř. Budějovičtí v něm zvítězili těsně 3:2. V utkání se prosadili dvě nové posily - Lukáš Vopelka a Martinš Dzierkals. Po jedné brance a asistenci se fanouškům připomněl Lukáš Pech. Další utkání odehrají Budějovičtí v úterý 9. srpna proti Kladnu v Příbrami od 18:00.

První třetina úvodního zápasu sezony 2022/2023 nabídla velkou šanci v páté minutě, kdy se ve slotu ocitl s pukem na holi Štencel, leč jeho pokus skončil v lapačce gólmana Salcburku. O pár minut později byl v šanci Toman, ale taky nevyzrál. Zanedlouho hrál Motor přesilovou hru, ve které spíše kombinoval, než střílel. K ohrožení Kickerta došlo při střele Vopelky. S tou si brankář rakouského mistra poradil. Poté ale fauloval Štencel a byla z toho dokonce čtyřminutová početní výhoda pro hosty. V té se Motor zvládl ubránit a skóre zůstalo nerozhodné. Neměnilo se ani po zakončení Vráblíka. Úvodních dvacet minut skončilo bez branek.

Krátce po začátku druhé periody měl Motor možnost další přesilovky. Vypracoval si v ní pár střeleckých příležitostí, ale žádná z nich síť v Kickertově bráně nerozvlnila. Při hře pět na pět se mezi kruhy napřáhl Gulaš, jehož pumelice ale k jeho smůle minula svatyni hostů. Ten samý hráč zhruba v polovině druhého dějství mířil na trestnou lavici za podrážení a Motor šel do čtyř. Oslabení se mu podařilo přečkat bez újmy. Budějovičtí se poté už dočkali gólu. Od modré čáry nahazoval kotouč Kristofers Bindulis a z následné dorážky dostal puk za čáru Lukáš Vopelka. Vedení domácích ale trvalo pouze 27 sekund. Ze samostatného úniku vyrovnal zkušený Peter Schneider, a utkání tak velice rychle chytilo nový nádech. Hostující Salcburk byl trochu nedisciplinovaný, což vyneslo Jihočechům dvojnásobnou přesilovku. Motor byl dlouhou dobu v pásmu soupeře, ale žádná výrazná šance nepřišla. Ve druhé třetině padly dvě branky, po jedné na každé straně.

Druhá minuta závěrečné dvacetiminutovky přinesla branku v podání Salcburku, když se ve skrumáži před Strmeněm nejrychleji zorientoval Ty Loney a poslal svůj tým do vedení. Hned na to šli Jihočeši do přečíslení tři na jednoho, kdy zakončující Gulaš puk za Kickerta neprocpal. Vyrovnání se ale poté Budvar aréna dočkala. Lukáš Pech ve středním pásmu přiťukl puk do jízdy lotyšské posile Martinši Dzierkalsovi, jehož fantastické zakončení na vzdálenější tyč skončilo v brance. Motor strhl vedení na svoji stranu, když se do kotouče na modré čáře opřel Gulaš. Po něm zakončoval Šenkeřík, kterému střela zcela nesedla, a tak do zakončení vložil hůl Lukáš Pech, a zařídil tak svému týmu vedení. Budějovice mohly svému soupeři odskočit i do dvoubrankového vedení, což se jim už nepodařilo.

Ohlasy po zápasu

Jaroslav Modrý (Motor): "První zápas sice přišel trochu brzo, je to druhý týden přípravy. Snažíme se budovat nějaké vazby, říkáme si, jak chceme hrát. Bylo tam plno výborných věcí. Kluci makali, byla výborná divácká kulisa. Je pěkné hrát znovu před našimi fanoušky, zápas si užili. Gólman podal výborný výkon a dal nám šanci. Salcburk hrál skvělý hokej, výborně organizovaný. Je fajn proti nim hrát. Hrají jiný hokej, než na který jsme zvyklí z extraligy."

Greg Poss (Salcburk): "Bylo vidět, že je to první zápas. Dá se říct, že to byla taková "plácaná". Oba týmy předvedly snahu. Budějovice měly dobrý závěr utkání."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice