Banes Motor České Budějovice
22.02.2022, Michal Špírek

Vzhůru na Spartu! Jak ji porazit, to už Motor v sezóně třikrát ukázal

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Utkání 55. kola nabídne atraktivní souboj Motoru se Spartou. Budějovice pražského soupeře v sezóně třikrát porazily, proč nepřidat i čtvrté vítězství? Utkání začíná ve středu v 18:30, sledovat jej můžete na programu O2 TV Sport.

O soupeři - HC Sparta Praha

Když Sparta 23. ledna doma padla s Kladnem 2:3, prožívala možná nejtěžší chvíle sezóny. Hvězdami nabitý tým už poněkolikáté v ročníku zklamal své diváky a v tabulce zůstával za očekáváním. Jenomže jako kdyby to svěřence Josefa Jandače a Miloslava Hořavy konečně nakoplo. Následovalo totiž sedm tříbodových výher z osmi zápasů a Sparta poskočila do první poloviny tabulky. Poslední dvě utkání sice sparťané s Kometou a Vítkovicemi v těsných bitvách prohráli, ale to nic nemění na tom, že náš středeční soupeř patří k týmům, který si v závěru základní části bude brousit zuby na umístění v nejlepší čtyřce.

Proti Vítkovicím (2:3sn) už sparťanští trenéři do sestavy mohli nasadit olympioniky Vladimíra Sobotku, Michala Řepíka a poprvé také Davida Tomáška, který tým posílil z ruského Chabarovsku. Po Salákově odchodu spoléhá Sparta na gólmanskou dvojici Július Hudáček - Matěj Machovský. Pozor si budou muset motoráci dát na nejproduktivnějšího hráče bodování extraligy Filipa Chlapíka, čtvrtého Erika Thorella nebo jedenáctého Romana Horáka. Sparťanská ofenziva nasázela nejvíce branek ze všech extraligových celků. Horší je to s defenzivou pražského týmu, 143 inkasovaných branek znamená jedenáctý nejhorší výsledek. V obraně ale vyniká ruský obránce Matuškin, který se pyšní skvostnou bilancí 19 získaných bodů v 22 zápasech.

Do utkání s Motorem nastoupí domácí ve speciální sadě maskáčových dresů u příležitosti akce Sparta vzdává hold.

Sestava z posledního utkání: Hudáček – Matuškin, Němeček, A. Polášek (A), T. Pavelka, Dvořák, Moravčík, Jurčina – Tomášek, Sobotka (A), M. Řepík (C) – M. Forman, Chlapík, Z. Doležal – Prymula, Vitouch, Šmerha – J. Strnad, Stoljarov, Dvořáček.

Z kabiny Motoru

Čtyřikrát porazit Spartu, to se v základní části podařilo Budějovicím jen v sezónách 1988/89 a 2010/11. Před Motorem je tak velká výzva. Získané body by se navíc moc hodily v boji o sesazení Plzně ze čtvrté příčky. Zajímavostí je, že oba týmy mohou využít poznatků svých "špehů" - díky dočasné výměně Daniela Voženílka a Zdeňka Doležala z průběhu sezóny.

Motor se spoléhá na brankáře Jana Strmeně, který se může chlubit průměrem obdržených branek 1,84 a úspěšností zákroků přes 93 %. Jeho parťák Dominik Hrachovina trénuje individuálně a pomalu se chystá k návratu do přípravy s týmem. Mimo hru nadále zůstává Milan Gulaš. U Tomáše Chlubny je kvůli zranění na ruce absence odhadována přibližně na měsíc.


Vzájemné zápasy:
10. kolo: České Budějovice - Sparta 5:2
Českobudějovičtí fanoušci, kterých si našlo do Budvar arény v pátek cestu více než šest tisíc, se radovali z domácí výhry proti pražské Spartě. Dvakrát se do kolonky přesných střelců trefil Jindřich Abdul, parádním výkonem v brance se pak prezentoval Dominik Hrachovina.

25. kolo: České Budějovice - Sparta 2:0
I při druhém setkání byly úspěšnější České Budějovice. Ty totiž daly dvě branky, zatímco Hrachovina za svá záda nepustil ani jeden kotouč. Toto vítězství navíc bylo pro domácí celek jubilejní, jelikož se jednalo o 1000. výhru v nejvyšší soutěži.

40. kolo: Sparta - České Budějovice 1:5
Motor potřetí ukázal, jak zastavit Spartu. Na ledě O2 areny nadělil soupeři rovnou pět gólů. O dvě branky se postaral Lukáš Pech a vystavil si tak vstupenku do Klubu hokejových střelců deníku Sport. Skóre uzavřel kuriózní trefou přes celé hřiště v oslabení další exsparťan Jan Piskáček.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....