Banes Motor České Budějovice
02.04.2022, Adam Černý

Semifinále play-off je tady! Motor vyráží na Spartu

Fanoušci na jihu Čech se dočkali. Hokejisty Motoru čeká opět po čtrnácti letech semifinále nejvyšší soutěže. Mezi nejlepší čtveřicí vyzvou Jihočeši pražskou Spartu. Úvodní utkání semifinálové série se odehraje v neděli na ledě soupeře. Úvodní buly bude vhozeno netradičně ve 14:30 a Motor požene mohutná enkláva fanoušků, jež se do pražské metropole chystá. Zápas bude živě vysílat O2 TV Sport a bude možné ho sledovat také na serveru Hokejka TV.

Jihočeši zaskočili hokejovou veřejnost. Hned ve druhé sezoně mezi elitou se totiž dokázal českobudějovický celek prodrat mezi nejlepší čtyřku soutěže. Čtvrtfinálovou sérii s Pardubicemi zvládli motoráci v pěti duelech. Postup oslavili svěřenci Jaroslava Modrého uplynulé pondělí, kdy o něm definitivně rozhodl, necelé čtyři minuty před koncem, Michal Vondrka. Ve čtvrtfinálové sérii dokázali Jihočeši dokonce dvakrát otočit během třetí části vývoj duelu. I to ukazuje sílu českobudějovického celku. I v semifinálových bitvách se budou Jihočeši spoléhat na zkušenosti, jimiž je kádr Motoru prošpikovaný. Jihočeši se znovu budou chtít spoléhat na výkony Dominika Hrachoviny, který se drží na předních příčkách statistik play-off. Pro trenéry je jistě potěšující zprávou, že se v neděli vrátí do sestavy obránce Jan Štencel a útočník Jiří Ondráček, kterým vypršel disciplinární trest. Trenéři ale budou v semifinálové sérii postrádat stále dvojici Tomáš Chlubna, Matěj Toman. Otazník visí nad obráncem Kristofersem Bindulisem. Se zraněním se potýká Jindřich Abdul a Daniel Voženílek.

Sparta Praha obsadila po dlouhodobé základní části třetí místo. Do čtvrtfinále připadl pražskému celku Liberec, který si cestu do série se Spartou proklestil přes předkolo. Pražané prožili zcela totožný vývoj série s Libercem jako Českobudějovičtí s Pardubicemi. Pražané navázali na dvě úvodní domácí výhry i vítězstvím na ledě soupeře a vedli již 3:0. Liberečtí sice dokázali odvrátit konec sezony ve druhém domácím duelu, v O2 areně už ale úspěšní nebyli. Páté utkání čtvrtfinálové série ale došlo až do třetího prodloužení, na jehož startu rozhodl o postupu Pražanů Tomáš Pavelka. Do semifinále se svěřenci Josefa Jandače podívají podruhé v řadě. V tom loňském nezvládla Sparta v sedmizápasové bitvě sérii s Libercem. Na jihu Čech by se zřejmě nikdo nezlobil, pokud by se tento scénář opakoval.

Sparťané ale disponují jedním z papírově nejsilnějších celků, na každém postu mají trenéři k dispozici hráče s velkými zkušenostmi a kvalitou. Fanouškům Motoru je bezpochyby nejvíce známý Zdeněk Doležal, který na jihu Čech působil čtyři sezony. V dresu Jihočechů se mihl i letos v jedenácti zápasech. Letos se ukázal v dresu Českých Budějovic také obránce Martin Jandus, loni si v jihočeském městě střihl krátkou anabázi také Miroslav Forman. Co se týká bodování, tak se v něm během probíhajícího play-off zatím nejvíce činil David Tomášek, jenž zamířil do hlavního města na konci přestupové uzávěrky z ruského Chabarovsku. Český reprezentant, který jako náhradník absolvoval také olympijské hry v Soči, má na svém kontě devět bodů za čtyři branky a pět asistencí. Šest bodů nasbíral vítěz bodování základní části Filip Chlapík, o bod méně má poté Erik Thorell.

Vzájemné zápasy:
10. kolo: České Budějovice - Sparta 5:2
Českobudějovičtí fanoušci, kterých si našlo do Budvar arény cestu více než šest tisíc, se radovali z domácí výhry. Dvakrát se do kolonky přesných střelců trefil Jindřich Abdul, parádním výkonem v brance se pak prezentoval Dominik Hrachovina.

25. kolo: České Budějovice - Sparta 2:0
I při druhém setkání byly úspěšnější České Budějovice. Ty totiž daly dvě branky, zatímco Hrachovina za svá záda nepustil ani jeden kotouč. Toto vítězství navíc bylo pro domácí celek jubilejní, jelikož se jednalo o 1000. výhru v nejvyšší soutěži.

40. kolo: Sparta - České Budějovice 1:5
Motor potřetí ukázal, jak zastavit Spartu. Na ledě O2 areny nadělil soupeři rovnou pět gólů. O dvě branky se postaral Lukáš Pech a vystavil si tak vstupenku do Klubu hokejových střelců deníku Sport. Skóre uzavřel kuriózní trefou přes celé hřiště v oslabení další exsparťan Jan Piskáček.

55. kolo: Sparta - České Budějovice 2:0

Svižný zápas nabídl hokej, který plně naplněnou povolenou kapacitu O2 arény rozhodně nenudil. Sparta se ujala v první třetině vedení 2:0. Další šance už skvěle chytající brankáři pochytali a Motor se tak poprvé v sezóně musel před Spartou sklonit.

Historie českobudějovických semifinále

Sezóna 1994/95 České Budějovice - Vsetín, 0:3
Výsledky: 1:3, 2:3p, 2:4

Sezóna 1995/96 České Budějovice - Vsetín, 0:4
Výsledky: 0:4, 2:5, 2:3, 1:4

Sezóna 2005/06 České Budějovice - Slavia, 1:4
2:0, 0:3, 1:2sn, 3:4, 1:2sn

Sezóna 2006/07 České Budějovice - Pardubice, 1:4
1:4, 2:4, 3:0, 2:5, 2:5

Sezóna 2007/08 České Budějovice - Karlovy Vary, 3:4
3:2, 2:1, 0:4, 4:5, 3:2p, 0:3, 1:2

Historie play-off České Budějovice vs. Sparta

Se Spartou se České Budějovice potkají v play-off celkově popáté.

Sezóna 1995/96, o 3. místo, 0:2
2:5, 2:3

Sezóna 1996/97, čtvrtfinále, 2:3
4:3sn, 1:3, 4:2, 2:4, 2:5

Sezóna 1998/99, čtvrtfinále, 0:3
3:4sn, 0:2, 1:3

Sezóna 2002-03, čtvrtfinále, 0:4
1:3, 0:4, 1:2, 0:5

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....