Banes Motor České Budějovice
23.09.2021, Michal Špírek

Pes, Krteček nebo Mickey Mouse. Brankáři Motoru představují své masky

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Nová sezóna, to znamená pro gólmany i novou podobu masek. Jaké si nachystali pro ročník 2021/2022 českobudějovičtí brankáři Dominik Hrachovina a Jan Strmeň?

Dominik Hrachovina zůstal věrný motivům z minulých sezón. "S airbrusherem řešíme detaily, jak je tam poskládáme. Ale věci a postavičky, co na masce mám, už se mi na maskách opakují snad pět let. Líbí se mi a vlastně to zatím měnit nechci," představuje svou masku sedmadvacetiletý gólman. Na zadní části má znázorněnou hokejovou kartičku svého táty, bývalého brankáře Petra Hrachoviny: "Pak jsou tam různé osobní věci a portrét Karla Rachůnka, se kterým jsem se znal odmalička." Nechybí ani finská vlajka. "Je to pro mě země, kde jsem vyrostl jako člověk a sportovec, takže tímto vzdávám Finsku tak trochu hold," vysvětluje Hrachovina. Masce vévodí známé kreslené postavičky a také malůvka Chewbaccy z Hvězdných válek. "Mám Star Wars rád a Chewbacca je charakter, který se mi líbí. Byl vždycky hodně svůj a vlastně mu nikdo pořádně nerozuměl," usmívá se Hrachovina. Kresbičku Krtečka brankáři kdysi na sociálních sítích poslala malá fanynka. "A mně se to tak líbilo, bylo tak hezky namalované, že jsem si to hned dal na masku," přibližuje gólman. A na druhé straně masky je s brankářskou výstrojí Mickey Mouse, s číslem 71 na vyrážečce, znamenajícím ročník narození Hrachovinovy maminky. A proč právě Mickey Mouse? Brankáře zaujala knížka o Waltu Disneyem. "A Mickey Mouse, to byl jeho začátek," uzavírá Dominik Hrachovina.

Novou masku si samozřejmě přichystal i Jan Strmeň. Základ masky se u něho nemění, opět nechybí poznávací znamení v podobě vodorovných pruhů na bradě, které provázejí českobudějovického brankáře už od mládežnických kategorií. Tentokrát jsou doplněny stříbrným písmenem "M". "Na stranách mám název klubu, na pravé straně mám svého psa Čestmíra, nalevo postavičku z Marvelu, Groota. Na vršku masky jsou pak dvě loga Motoru, jako kdyby byla v prasklinách kamene. Vzadu je pak logo projektu Saves help, česká vlajka a tři data narození, rodičů a Čestmíra," uvádí Strmeň svou novou ochranu hlavy. Loňskou masku si zatím nechává pro jistotu u sebe jako náhradní.

Obě masky má na svědomí u extraligových brankářů oblíbený airbrusher Roman Vítek a jeho společnost Foxart.cz. "Celý proces od bílé masky, která dorazí do dílny, k finálně smontované masce trvá zhruba 35 - 40 hodin. Ale vše má své technologické postupy, takže se to vždy natáhne do pěti až šesti dní," vysvětlil pro náš web Vítek. "Pro Hráška už jsem dělal snad šestou masku. A i když jsou tam vždy stejné věci, a není jich málo, tak se snažím, aby masky byly hodně jiné. Letos je to opravdový barevný masakr," směje se Vítek. "S Hráškem vždy ladíme vše do posledního detailu a i když děláme třeba sedm návrhů, je to s ním pořád hodně zábavné," vypráví airbrusher. A tradici má jeho spolupráce i s Janem Strmeněm: "Snažím se masky každý rok dělat trochu jinak, aby se příběh masek někam posouval. Letos je design Strmy více do 3D efektů a myslím, že se fakt povedl. Snad se fanouškům masky líbí a klukům budou nosit štěstí," přeje Vítek.

Jak se povedly letošní masky českobudějovických gólmanů můžete zhodnotit ve fotogalerii!

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....