Banes Motor České Budějovice
02.09.2021, Michal Špírek

Na řadě je dvojzápas s Lincem. Začínáme na ledě rakouského soupeře

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Už jen dva přípravné zápasy a jde se na věc, extraliga se blíží! Generálku představuje dvojzápas s rakouským týmem Steinbach Black Wings Linz. V prvním vzájemném měření sil se Motor představí v Linci, zápas je na programu v pátek od 19:15. Trenér Modrý v něm hodlá dát příležitost mladším hráčům. STREAM ZDE

Z TÁBORA SOUPEŘE - Steinbach Black Wings Linz

Motor už v přípravě narazil na rakouského soupeře. Na začátku srpna v kvalitním utkání podlehl Salcburku na jeho ledě 2:4. Nyní ho čeká dvojzápas s Lincem. V pátek se představí na soupeřově ledě, ve městě vzdáleném od Budějovic necelých sto kilometrů, v neděli hostí České Budějovice odvetu.

Linec má tým se zajímavými jmény. V brankovišti bude jedničkou Jared Coreau. Téměř dva metry vysoký gólman svého času zápolil s Petrem Mrázkem o místo v bráně Detroitu Red Wings. Za Detroit nastoupil v NHL ještě v sezóně 2017/18, následující rok strávil v AHL, aby se pak vydal za evropským dobrodružstvím. Loňskou sezónu odchytal v dresu Bratislava Capitals, pro letošek se stal velkou posilou Lince. V obraně je českému fanouškovi známé jméno Blaže Gregorce, Slovince s četnými extraligovými zkušenostmi. Z útočníků zaujme jméno lotyšského reprezentanta Andrise Džeriņše. O vydatný bodový přísun se stará Švéd Dragan Umičević. Dustin Boyd má zase četné zkušenosti z NHL a KHL.

Loňská sezóna Linci nevyšla - v základní části skončil poslední, právo startovat v play-off si nevybojoval ani z dodatečné pozice, kdy se v minitabulce utkávaly týmy z 6. až 11. místa ICE Hockey League (mezinárodní soutěž, dříve EBEL). Zatím má za sebou dva přípravné duely. V prvním prohrál s týmem Graz 99ers, proti německému Bad Nauheimu byl Linec úspěšnější (3:1).

Přípravné období Motoru

Motoráci sehráli doposud sedm přípravných duelů. Z obránců doposud odehráli nejvíce přípravných zápasů Bučko a Slováček, oba zasáhli do šesti utkání. Ondřej Slováček je z obránců v přípravě také nejproduktivnějším, na kontě má tři kanadské body (1+2). Z útočníků jsou v přípravě dosud nejvytíženějšími Matěj Toman a Martin Hanzl (oba šest odehraných zápasů). Nejproduktivnějším hráčem přípravných duelů je ale Daniel Voženílek (5 bodů, 1+4).

Z KABINY MOTORU

V Linci se představí Motor s mladšími hráči v sestavě, trenér Modrý chce využít minimálně jednu lajnu z týmu českobudějovických juniorů. O které jedince konkrétně půjde, to se rozhodne po čtvrtečním přípravném zápase juniorů, na kterém bude trenérský štáb A týmu přítomen. "Zeptáme se samozřejmě i trenéra juniorky, koho doporučuje. Necháme si poradit, ať odměníme kluky, kteří odvádějí dobrou práci," konstatoval Jaroslav Modrý.

V neděli pak Motor doma s Lincem sehraje generálku před extraligou, ale neznamená to automaticky, že do posledního přípravného duelu nastoupí Jihočeši ve složení, ve kterém vstoupí do extraligy. "Stále si s tím hrajeme. Kdybychom přišli na něco, co ještě musíme vidět, nějaké další varianty, obětujeme to a oželíme nástup v předpokládaném nejsilnějším složení sestavy. Stále to bude jen přípravný zápas, je třeba si vyzkoušet věci, které si v tréninku vyzkoušet nejdou," říká hlavní kouč Motoru.

Ten po posledním zápase s Litvínovem upozornil na nedostatky v defenzivní činnosti týmu. Co konkrétně by dle Modrého měli jeho svěřenci zlepšit? "Komunikaci a ukončení souboje. Aby ten první hráč, u kterého to začíná, ukončil souboj a ostatní podle něj mohli číst. Je důležité, abychom na ledě správně komunikovali, abychom si na ledě nemuseli stále přebírat hráče, protože pak je z toho strašný guláš," hodnotí Modrý.

V útoku Motoru je nyní přetlak, není tak vyloučeno, že některý z členů kádru bude uvolněn do jiného klubu. "Chceme, aby všichni naši hráči hráli utkání. Pokud ne za nás, pustíme je někam na hostování, aby byli v zápasovém tempu, protože to se tréninkem nedá nahradit. Nechceme tu mít nikoho, aby nám vysedával po tribunách, proto budeme hledat řešení, aby všichni naši hokejisté měli šanci hrát, zlepšovat se a posunovat se. A až přijdou zranění nebo výpadky ve výkonnosti, budou připraveni nám pomoci," vyhlíží Jaroslav Modrý.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....