Banes Motor České Budějovice
16.05.2022, Michal Špírek

Být nepříjemný, silový útočník, charakterizuje Jakub Strnad očekávanou roli

Útočník Jakub Strnad je na ledě pracant k pohledání. Z pozice levého bránícího křídla je na něj spoleh a jeho předností teď budou využívat trenéři Motoru. Jak se třicetiletý hráč a nová tvář týmu těší na jih Čech?
Foto: rytirikladno.cz

Co vy a České Budějovice, jaké s nimi máte zkušenosti?
Nejvíce si je asi pamatuji z doby, kdy jsem hrál za Kladno a sváděli jsme s Motorem dost bitev ať už v play-off nebo v baráži o postup do extraligy. Budějovice tak moc dobře znám, parádní diváckou kulisu a tak dále. Takže to neberu tak, že bych šel do neznáma. A Jihočeský kraj jako takový mám hodně rád, tam se moc těším.

V klubu se setkáte opět i s koučem Davidem Čermákem, který vás klubu rovněž doporučil. Jakou tedy hrál ve vašem přestupu roli?
Ke konci sezóny už jsem měl z Budějovic zprávy, že by tam nejspíše byla možnost jít. Asi i díky panu Čermákovi se pak vše dohodlo a uskutečnilo.

Jaký je to kouč?
Strávil jsem pod ním dobrá léta na Kladně, vybojovali jsme postup do extraligy. Pak tedy přišel i sestup. Ale vnímám ho jako trenéra, který ví, co od hráčů chce, s lidským přístupem k hráčům.

Převážnou část loňské sezóny jste strávil ve Spartě, proti Motoru jste v semifinále ale nastoupil pouze do jednoho duelu. Přesto, jak tuto sérii zpětně hodnotíte?
Myslím, že to bylo dost vyrovnané. Kolikrát jsem si říkal, že měl Motor možná na víc, že měl kolikrát více ze hry, akorát Sparta byla efektivnější v koncovce a proto asi vyhrála. Pro oko diváka to byl pěkný hokej.

Co vaši noví spoluhráči v Motoru? Když se podíváte na dosavadní soupisku, máte třeba s někým nevyřízené účty z minulých sezón? A naopak, na koho se těšíte?
Přicházím s čistým štítem, aspoň tedy doufám, že jsem nikomu nic neudělal (smích). A těším se na Kubu Valského, s kterým se z Kladna znám nejvíc. Znal jsem se i s Honzou Piskáčkem nebo Davidem Štichem.

Přicházíte jako levé bránící křídlo, expert na černou práci. A tuhle roli přijímáte. Byl jste takový vždy?
Nikdy jsem kanadskými body a statistikami úplně nevynikal. Ta role tak ke mně časem přišla a trenéři ji po mně v dospělém hokeji většinou chtěli. A podobná práce si myslím po mně bude chtěná i v Motoru. Ještě jsem neměl možnost to probírat osobně s trenéry, to přijde, ale co mám zatím zprávy, tak bych řekl, že to tak bude. Být nepříjemný, silový útočník, myslím, že s tím mě také Budějovice berou.

Ve Spartě jste hrál ve čtvrté lajně, v Motoru si asi budete chtít sáhnout na větší ice time, že?
S tím jdu do toho v každém týmu, mít co nejlepší roli, hrát v lajnách co nejvýše. Takové ambice tak určitě mám, nechci se určitě spokojit s nějakou čtvrtou lajnou, to je jasné.

V kariéře jste byl dlouho věrný Kladnu, ale poslední dva roky máte poměrně hektické. Rok v Boleslavi, zkouška v Plzni, zpět na Kladně, poté do Sparty, a konečně příchod do Budějovic. Už jste se narajzoval dost, nehodláte se usadit?
Tady se ale nebudeme bavit o hokejových věcech, tady jde o to, že v Čechách jsou ony tabulky, podle kterých musí kluby hráče vykoupit. Já chtěl primárně zkusit něco jiného než Kladno, měl jsem tu možnost, tím pádem jsem šel i do tohoto rizika, že holt můžu být každý rok někde jinde. To se nedá nic dělat, takový je hokejový život a beru to tak. Ale určitě bych byl rád, kdybych se usadil, nebránil bych se.

Jak bude vypadat vaše letní příprava?
Mám za sebou poslední dny volna a nyní budu mít individuál. Od pondělí začnu suchou letní přípravu, zaměřím se na sílu a dynamiku, kde cítím, že mám nějaké rezervy. Mám svého kondičního trenéra, který mi pomáhá. S týmem se poprvé uvidím na letním soustředění v červnu na Lipně, na led vyjedu poslední týden v červenci.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....