Banes Motor České Budějovice
20.05.2019, Klub

Baví mě góly z předbrankového prostoru, říká obrovitý útočník Jan Veselý

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Podobný pořízek v útoku Motoru už dlouho nebyl! Jan Veselý má takřka dva metry a právě on by měl vpředu tvrdit muziku českobudějovického celku v sezoně 2019-20. Brzy pětadvacetiletý útočník už okusil extraligu v dresech Pardubic, Slavie, Hradce Králové a Sparty a teď ji chce vybojovat s Motorem. "Beru to jako další posun v kariéře. Vím, kam jdu, do úžasného hokejového města s ambicemi postoupit do extraligy, což tady chceme asi všichni," říká s přesvědčením.
Vaše kroky vedou ze severu na jih. Jak vnímáte svůj přestup do Motoru?
Beru to jako další posun v kariéře. Vím, kam jdu, do úžasného hokejového města s ambicemi postoupit do extraligy, což tady chceme asi všichni. Chtěl bych prostě s Motorem udělat ten velký krok do nejvyšší soutěže.

Vy už jste nějaké extraligové starty nasbíral, ale to asi nebylo v roli, v jaké byste si to představoval, že?
Přesně tak. Obvykle jsem dostával šanci ve čtvrté lajně, ať už to bylo ve Slavii, v Pardubicích nebo v Hradci. Většinou to bylo o tom se tam s někým srazit, a když dáte gól, tak je to plus. Ale ty minuty na ledě jsem moc nedostával. V tomhle mi působení v Chance lize určitě pomohlo, protože v té jsem teď dvě sezony po sobě nastřílel 19 gólů, takže vím, že se umím prosadit i bodově a nemusím hrát jen nějakou údržbu.

Po posledních dvou střelecky úspěšných sezonách od vás budou fanoušci jistě očekávat góly i v Motoru, jste na to připravený?
Samozřejmě, těším se na to, protože když tady ten gól dám, tak bude moje jméno křičet 6000 diváků, což je paráda a je to pro hráče takový ten hnací motor. Věřím, že těch gólů můžu dát i víc.

Znáte se aspoň s některými novými spoluhráči?
Určitě. Znám dobře Ondru Kachyňu, z Hradce Karla Plášila, Rendu Vydareného a Jirku Šimánka. A jsme velcí kamarádi i s Mírou Holcem, který do Motoru přichází teď společně se mnou.

A jak se těšíte na spolupráci s trenérem Prospalem?
První věc, která mě napadla, když se mi do telefonu pan Prospal představil, bylo, že to musím zavolat tátovi a pochlubit se. To už bohužel nejde, ale chtěl jsem tím vyjádřit, že je strašně příjemné, když vám zavolá taková hokejová legenda. Sledoval jsem ho celou kariéru a je to pro mě výzva, že mě bude trénovat. Moc se mi líbí, že je to hráč, který si prošel spoustou těžkých okamžiků, ze kterých vyšel skvěle, a to na nás může přenést a může nás toho hodně naučit. I proto jsem udělal tenhle krok a do Motoru přestoupil.

Co víte o Českých Budějovicích?
Vím, že to je hezké město, které žije hokejem, což je paráda. Ale jinak toho moc nevím. Ale slyšel jsem, že jsou tady pěkné holky. (smích)

Jak vám vyhovuje nový model přípravy, který je z velké části na suchu individuální?
Já si myslím, že to je super věc. Když se letní příprava dělá v celém týmu, tak se nedá tak dobře volit to, co potřebuje zlepšovat dotyčný hráč. Když to vezmu na svém příkladu, tak já jsem vysoký, silový hokejista, takže teď v létě nepotřebuju nahánět nějakou sílu, ale naopak potřebuju pilovat věci, ve kterých mám rezervy. A to se mnohem snáz dělá individuálně. Jediná věc, která mě trochu mrzí, je, že se tolik nevídáme s kluky v kabině, ale od toho pak bude soustředění a tréninky na ledě, takže si myslím, že je to vymyšlené dobře.

Vraťme se tedy na závěr ještě na led, jaké místo v sestavě byste si pro sebe představoval? S vaší postavou je vaším revírem zřejmě předbrankový prostor, že?
Jednoznačně. Přesně tohle je moje parketa, góly z předbrankového prostoru mě baví a je to můj způsob hokeje. Nedávno mě trenér zkoušel i na centru a chtěl po mně, abych tvořil hru, což nebylo špatné, ale necítil jsem se tak dobře jako v roli hráče, který to boří před bránou.

Díky moc za rozhovor.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....