Banes Motor České Budějovice
09.12.2014, Miroslav Mayer

Preview: Jak se uvedou noví trenéři?

ČESKÉ BUDĚJOVICE — S blížícím se koncem roku se mládežnické soutěže zpomalují a chystají se na volno. U juniorů a staršího dorostu došlo k trenérským změnám a noví trenéři tak budou mít přeci jen trochu času se s týmy seznámit a pokusit se něco vymyslet, co by pomohlo k lepším výsledkům. O tomto víkendu uvidí diváci v Českých Budějovicích hned tři zápasy. Snad se noví trenéři uvedou výhrami svých týmů.

Juniorka

Juniorka na tom nebyla herně špatně, ale nezvládala svoje zápasy dotáhnout do konce a tým potřeboval nový impuls a ten by mělo nová trenérská dvojice přinést. Milan Kupka má dlouholeté zkušenosti jako trenér mládeže i mužů v nejvyšší soutěži, Martin Štrba má zase odehráno mnoho zápasů v extralize a mohl by svoje bohaté zkušenosti předat další generaci. Každopádně všechny čeká přetěžká práce, na jejímž konci musí být záchrana extraligy a příprava kádru pro příští sezóny, aby se už nemuseli fanoušci další rok obávat o extraligu juniorů. Ve čtvrtek sehrají junioři poslední domácí zápas v tomto roce. Přivítají HC Olomouc. Hanáci jsou v tabulce horší skupiny pátí a před Jihočechy mají pohodlný náskok osmnácti bodů. Ovšem venku se jim až tak nedaří, když dokázali jen čtyřikrát vyhrát, z toho jednou i v Budvar aréně 5:2. Budějovičtí patří k oblíbeným soupeřům Hanáků, kteří je doma rozstříleli 12:2. Silnou zbraní Olomouckých jsou přesilové hry, když letos dali již třicet branek v početní výhodě. Zajímavý a důležitý zápas se odehraje ve čtvrtek od 18.00 v Budvar aréně. Každý hlas fanouška Motoru může týmu pomoci.

Po dni odpočinku pojede Motor k dalšímu zápasu do Litvínova. Chemici jsou v tabulce těsně nad Jihočechy a mají náskok devíti bodů, což není úplně hodně. Navíc se doma Litvínovu nedaří a je na svém ledě ještě horší než Jihočeši. Slabinou týmu je určitě obranná fáze, když tým inkasoval druhý nejvyšší počet branek, jen o devět méně než HC Motor. Vzájemné zápasy jsou zatím vyrovnané, když Motor doma vyhrál 3:0 a prohrál v Litvínově 3:5. Vítězství by mohlo dát týmu chuť do dalšího tréninku v reprezentační přestávce.

Starší dorost

Starší dorost má také nového trenéra a je jím Martin Všetečka. U týmu nadále zůstal Ladislav Kolda. Starší dorost vůbec poprvé nepostoupil do lepší skupiny nadstavbové části, která zaručuje play-off a cesta do závěrečné fáze tak bude složitá. Zatím je tým pod hranicí play-off, ale má ještě čas na nápravu reputace. V roce 2014 čekají tým už jen dva zápasy a oba na hřištích soupeřů. V pátek jedou do Olomouce. Hanáci jsou v tabulce slabší skupiny druzí a májí před Jihočechy náskok třinácti bodů. Olomoučtí mají jasně nejlepší přesilové hry ve skupině a druhé nejlepší oslabení. Doma mají podobnou bilanci jako Motor, když dokázali jen šestkrát vyhrát. Letos se obě mužstva ještě neutkala a snad tedy vyjde premiéra lépe Jihočechům.

Druhý den se Budějovičtí přesunou na slavný Lapač, kde se utkají se Vsetínem. Valaši jsou v tabulce devátí a na Jihočechy ztrácejí dvanáct bodů. Doma ovšem nejsou pány, neboť jen dvakrát vyhráli. Ani se Vsetínem ještě HC Motor letos nehrál a neměl by to být nejsilnější soupeř v této skupině. Jihočeši by měli rok 2014 zakončit vítězstvím a v dalším roce vítěznou vlnu udržet.

Mladší dorost A

Mladší dorost A má před sebou ještě tři zápasy v tomto roce a ten první hned ve čtvrtek, kdy doma hostí BK Mladá Boleslav. HC Motor začal nadstavbovou část dobře a zatím drží první příčku ve skupině, která představuje jediné místo na postup do play-off. Bruslaři jsou zatím čtvrtí, ale jejich ztráta není velká, jen sedm bodů. Na hřištích soupeřů získali Boleslavští stejný počet bodů jako doma. Bruslaři dali zatím už pět gólů při svém oslabení a jsou v této statistice nejlepší z celé skupiny. Oba soupeři se utkali dvakrát a lépe jsou na tom Jihočeši, kteří ve městě aut prohráli 4:5sn, ale doma vyhráli jasně 5:1. Tento výsledek by svěřenci trenéra Heindla brali i ve čtvrtek od 18.00 na druhé ledové ploše, kde se zápas odehraje.

Třetí adventní neděli stráví HC Motor v Liberci. Tygři jsou sice v tabulce předposlední, ale jejich ztráta není nijak velká a naděje na postup ještě žije, protože devět bodů se dá dohnat poměrně rychle. Doma se Severočechům vůbec nedaří, když získali jen deset bodů. Oba dosavadní vzájemné zápasy ovládl Motor a to pod Ještědem 4:2 a doma pak 3.2. Bylo by dobré příznivou bilanci udržet i v tomto zápase.

Mladší dorost B

B dorost je v tabulce na pěkném třetím místě a tým splňuje očekávání. Tento týden odehrají dorostenci hned dva zápasy a začnou ve čtvrtek, kdy zajíždí do Kolína. Kozlové jsou v tabulce třetí od konce a doma se jim daří o hodně lépe než u soupeřů. První vzájemný zápas v Českých Budějovicích nebyl jednoduchý, když domácí vyhráli 3:2sn. Snad se nyní povede Budějovickým lépe.

Již v sobotu přivítají dorostenci doma souseda v tabulce HC Pardubice. Východočeši mají jen o tři doby méně, ale venku prohráli letos jen dvakrát. První střetnutí skončilo vítězstvím HC Motor 3:2. Zápas se odehraje v sobotu od 16.00 v Budvar aréně.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....