Banes Motor České Budějovice
16.02.2013, Michal Špírek

Moment zápasu: Na Podlešákova zakončení byl Hamerlík krátký

Č. B u d ě j o v i c e - Stačila chvilka. HC Mountfield proti Třinci na konci druhé třetiny sehrál famózní pětiminutovku. Hlavní slovo v ní měl Martin Podlešák, který v rozmezí dvou minut hned dvakrát poslal puk za bezmocného gólmana soupeře.

Martin Podlešák má letos na Třinec a Hamerlíka spadeno

Martin Podlešák nepatří k hráčům od kterých se čeká, že brankami budou rozhodovat zápasy. Urostlý útočník je bojovníkem jak se patří, neocenitelné služby odvádí týmu například při hře v oslabení, ale bodové příspěvky mají na starosti jiní. Jenomže proti Třinci Podlešák ukázal, že rozvlnit síťku pro něj není nepřekonatelnou překážku. Dvěma brankami na konci druhé třetiny nejprve vyrovnal a následně dokonale dokonal obrat na 4:3 pro Jihočechy. Příjmení útočníka nesly hlasivky českobudějovických fanoušků v euforii po tribunách Budvar Arény. "V hokeji, který vyznávám, těch gólů moc nedávám. Ale že by to dnes byl můj úplně nejpovedenější zápas, to si nemyslím," přemýšlel po utkání Podlešák.

Jak vnímal sváteční střelec okamžiky, kdy překonal v rozmezí dvou minut a patnácti sekund Hamerlíka v bráně Ocelářů? "To byla euforie. Ten první motejl, co tam spadnul, to byl takový náhoďák, dobře se to trefilo. Při druhém gólu mi ale puk krásně po dorážce přihrál Tomáš Mertl do prázdné brány a já už jen doufal, že se trefím, já to totiž moc nedávám ani takhle do prázdné, takže jsem byl rád i za tohle," s vážnou tváří odpovídal hráč, který zažívá povedený návrat do budějovické sestavy po zranění.

I kvůli vynucené dlouhé pauze Podlešák naposledy bodoval 18. listopadu. A hádejte proti komu? Gól před třemi měsíci vstřelil právě třineckým Ocelářům! Následovalo jedenáctizápasové čekání na zápis Podlešáka do bodových statistik, až se dočkal třicetiletý hráč opět proti Třinci. Opět proti Hamerlíkovi a dokonce se znovu jednalo o vítězný zásah (v listopadu Podlešák zvyšoval na 2:1, zápas skončil 3:1)! Podlešák tak nastřílel v barvách HC Mountfield v sezóně již pět gólů, což je více, než v předchozích dvou ročnících dohromady.


Peter Hamerlík: Vyčítat si možná mohu Podlešákovu střelu

Peter Hamerlík se letos dělí o místo mezi třineckými tyčemi s Šimonem Hrubcem. V posledních zápasech ale dostává přednost právě slovenský gólman. Ve druhé třetině tak musel čelit obrovskému vzepětí Budějovických, kteří se rozhodli zlikvidovat náskok soupeře a prostřílet k vedení. Jaký pohled na tuto pasáž duelu měl z brány Hamerlík? "Pro brankáře to nebylo nic moc. U nás je to klasika, už jsem si zvykl. Tohle by se nám nemělo stávat, zvlášť před play-off. Vyhráváme, ale stejně se všichni hrneme do útoku a chceme dávat góly. Na konci druhé třetiny to bylo vidět, domácí se dostali nejprve do nájezdu a přečíslení dvou na jednoho," kroutil hlavou Hamerlík a vzpomínal na Podlešákovy trefy. "U toho prvního gólu to trefil dobře, já jsem zůstal stát, moc jsem toho sice neviděl, ale gól by to byl asi i jinak," hodnotil hokejista, který se zasloužil o třinecký titul v roce 2011. "A ten druhý na 4:3? Tam to bylo jasné, nepokrytí hráči před bránou, předcházela tomu chybná, úplně zbytečná přihrávka přes pásmo, branka pak už byla jen vyústěním. Podlešák a Budějovičtí se celkem dobře tlačí do brankoviště, při gólech to bylo vidět."

Vyčítal si Peter Hamerlík některý z inkasovaných gólů? "Možná tu Podlešákovu střelu. Ale když dostane brankář pět gólů, tak je to prostě moc, ať jsou některé z nich jeho nebo ne. Ale nevím, dnes to bylo od domácích vždy buďto dobře sehrané, nebo zakončené těsně před bránou, kdy když puk někdo metr dva před vámi tečuje nebo doráží, tak se s tím nedá dělat nic."


Foto: hcocelari.cz
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....