Banes Motor České Budějovice
23.10.2012, Michal Heřman

Mountfield čeká Litvínov a vyrukuje na něj s posilami z NHL

Č. B u d ě j o v i c e – HC MOUNTFIELD čeká ve středu další extraligové utkání. Po dvou zápasech na ledě soupeřů se Jihočeši opět představí v Budvar aréně, kam přijede HC Verva Litvínov. Zápas slibuje atraktivitu již nyní, protože své starty proti Litvínovu potvrdili Milan Michálek i Martin Hanzal. Zápas začne netradičně v 18:10 a vysílat ho bude televize Fanda.

O soupeři – HC Verva Litvínov

Litvínov začal sezonu porážkou 4:6 na ledě Plzně. Hned ve druhém kole doma přivítal českobudějovický Mountfield a porazil ho 3:1. V následujících utkáních Litvínov jednou vyhrál a dvakrát prohrál. Poté přišla série tří vítězství na nájezdy, když dvakrát si připsal vítězný gól Hanzl a jednou Hübl. Po vítězství nad Spartou 5:4 postihla litvínovský tým krize, která má aktuální sérii tří porážek v základní hrací době a jedné po prodloužení. Po odehraných čtrnácti kolech mají Severočeši 19 bodů s pasivním skóre 38:41.

Za Litvínov nastupuje hodně zkušených hráčů, ale ani jeden není z aktuální výluky NHL. Mezi nejzkušenější hráče patří Martin Ručinský, který měl v první čtvrtině extraligy zdravotní problémy, Viktor Hübl či František Lukeš a obránce Marek Posmyk.


HC MOUNTFIELD – HC VERVA LITVÍNOV
středa 24. 10.
18:10
Budvar aréna


Zaostřeno: českobudějovické stopy v dresu Litvínova

Viktor Hübl s hokejem začínal v Chomutově, jenomže protože dnešní účastník nejvyšší soutěže tehdy měl do extraligy daleko, sáhl po dvacetiletém šikulovi nedaleký Litvínov. A Hübl svou šanci chytil za pačesy. Po dvou letech si ho vyhlédla Slavia, kde v sezóně 2000/2001 získal 40 kanadských bodů a stal se reprezentantem. Pak se na tři roky centr vrátil zpět do Litvínova, až na sebe v ročníku 2004/05 oblékl budějovické barvy. V dresu HC Mountfield nastupoval tři sezóny a stal se oblíbencem jihočeských tribun. Od roku 2008 působí kde jinde než v Litvínově a je tahounem jeho ofenzivy. V letošní sezoně je zatím jeho nejproduktivnější hráč.

Marek Posmyk je zkušený obránce, který také oblékal dres Mountfieldu. Se svými 195 centimetry a více jak 100 kily patří mezi obránce, které je těžké silově přehrát. V této sezoně je Posmyk s šesti kanadskými body nejlepší bek Litvínova.

Roman Pšurný, Rostislav Martynek – oba hráči byli ještě během léta hráči Mountfieldu. Na začátku září došlo mezi kluby ke shodě a oba tak v letošní sezoně nastupují za Vervu. Zatím si lépe vede Martynek, který během 14 kol vybojoval osm kanadských bodů. Pšurný má statistiky horší než Martynek. Odehrál jen devět zápasů a na kontě má jen jednu vstřelenou branku.

Z tábora HC MOUNTFIELD

Mountfield je po odehraných 14 kolech na tom o čtyři body hůře, než jeho středeční soupeř. S patnácti body jsou Jihočeši na 12. místě, což se nikomu v klubu nelíbí. Na aktuální situaci před Litvínovem se vyjádřil trenér Draisaitl. „Čeká nás utkání s Litvínovem. Ale teď to řeknu opravdu stručně, my potřebujeme hlavně body. Proto teď u nás neřešíme, jakým způsobem ty body posbíráme, ale že je musíme posbírat. Na Litvínov budeme tedy v tomto ohledu plně připraveni,“ je si německý kouč českobudějovického týmu vědom důležitosti zápasu. „Co se týká hráčů z NHL, tak jejich otázku zatím opravdu neřeším. Opravdu se teď koncentruji na toho, kdo momentálně u nás je připravený naskočit proti Litvínovu.“

Fanoušci na jihu Čech se mají proč těšit. Proti Litvínovu totiž poprvé nastoupí Martin Hanzal a Milan Michálek, kteří čekali, jak se vyvine situace v NHL. Proti Vítkovicím nehrál Ladislav Kohn, který měl drobné zdravotní potíže. I on by měl proti Litvínovu nastoupit. Marodka Mountfiledu se pomalu ztenčuje, ale stále jsou na ní Kovář, Mertl, Mikuš, Langhammer, Švihálek a Soudek.

Podívejte se na gól Milana Michálka, který rozhodl duel na světovém šampionátu proti Švédsku po výborném obehrání soupeře jednou rukou a poté střelou pod víko.

Perličky zápasu

Série bez prodloužení a nájezdů trvá
Mountfield po prohrách na Slavii a ve Vítkovicích v normální hrací době zůstává jediný, kdo v letošní sezoně nehrál prodloužení, popř. samostatné nájezdy. Proti Litvínovu chtějí hráči Mountfieldu samozřejmě vybojovat všechny body a je tak možné, že série bez prodloužení potrvá i nadále.

První letošní utkání Mountfield prohrál po svých chybách
Zápas druhého kola mezi Litvínovem a Mountfieldem skončil na severu Čech 3:1. Jihočeši přitom nebyli horší tým, ale jak na pozápasové tiskové konferenci trenér Draisaitl uvedl, tak českobudějovičtí hráči se o body sami připravili po sérii chyb na konci druhé třetiny a na začátku třetího dějství. Mountfield přitom po brance Langhammera vedl. Vyvarují se Jihočeši ve středu chyb a zdolají soupeře, který je v tabulce jen o čtyři body před nimi?

Vzájemné zápasy z letošní sezony:

2. kolo Verva Litvínov - HC MOUNTFIELD  3:1

Sestavy z posledního zápasu

HC Mountfield: Kantor – Ptáček, Frühauf, Ference, Vydarený, Vráblík, Jank, Kolarz, od 34. navíc Prokop – Rousek, Kotalík, Šimánek – Dej, Knotek, L. Květoň – Suja, Červený, Podlešák – od 32. do 33. navíc E. Turek.

HC Verva Litvínov: Francouz – Posmyk, Kubát - Gula, Zeman - Stříteský, Holub - K. Černý, Sklenička – Kubinčák, Hübl, Lukeš – Martynek, Hanzl, Trávníček "C" - J. Černý, Gerhát, Ručinský - Baláž, Rapáč, Frolík. Připraven Franěk.

Statistiky

14. kolo
HC MOUNTFIELD


HC Verva Litvínov
12.
Umístění v tabulce
9.
14 / 5 - 0 - 0 - 9
30:49 / 15
Statistiky v sezoně
(základní část)
14 / 4 - 3 - 1 - 6
38:41 / 19
Jiří Šimánek (11)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Viktor Hübl (17)
Jiří Šimánek (10)
Nejlepší střelec v sezoně
František Lukeš (7)
Tomáš Rousek (6)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Viktor Hübl (12)
Peter Frühauf, František Ptáček 5
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Marek Posmyk 6 (2+4)
Tomáš Rousek (+5)
Rudolf Červený (-9)
+/- bodování v sezoně
Juraj Majdan (+9)
Martin Frolík (-8)
Martin Podlešák (29)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Jiří Gula (22)
Jakub Kovář 94,92% - 1,50
Pavel Kantor 89,33% - 3,35
Lukáš Sáblík 84,00% - 5,00
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Pavel Francouz 91,33% - 2,60
Petr Franěk 89,00% - 4,10
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....