Banes Motor České Budějovice
18.10.2012, Petr Lundák

Na ledě zase řádil Turek s Robem. Ale tentokrát už o generaci mladší

Č. B u d ě j o v i c e - Jablko nepadlo daleko od stromu! Přísloví, které zná snad každý, by se perfektně dalo použít pro středeční duel HC MOUNTFIELD a HC Škody Plzeň v rámci European Trophy. Byť oba týmy nasadily převážně své juniory, na červených dresech jste mohli i tak najít jména Turek a Rob. Chápete samozřejmě správně, jde o syny dvou českobudějovických legendárních hokejistů. Eddie Turek se dokonce postaral o jednu branku, Luboš Rob ml. si zase zasloužil místo v sestavě svými parádními výkony v juniorské lize.

Eddie, jaký je to pocit dát gól v mezinárodní soutěži European Trophy?
Bylo to pro mne velké překvapení, ani jsem nečekal, že nastoupím ve druhé pětce. Pak už padla branka díky výborné nahrávce a já měl štěstí, že puk do brány propadl.

Byť v zápase nešlo už o žádné umístění a podobně, přesto, jaký to byl pro vás juniory zápas?
Určitě nám všem přinesl spousty zkušeností. Sice mezi námi je pár reprezentatnů, ale ostatní nemají ještě tolik odehráno, pro ně to byl přínos a zase další krok dopředu.

Původně s vámi měli nastoupit na ledi i Martin Hanzal s Milanem Michálkem. Nakonec z toho sešlo, mrzelo vás to trochu?
Ano. I do budoucna by pro nás bylo dobré si zahrát s těmito hráči. Myslím si, že i diváci byli trošku zklamaní. Ale je hlavní, že jsme i tak vyhráli.

Co se sportu týká, tak jste se potatil. Bavíte se doma o vaší hře, radí vám?
O hokeji většinou všechno probereme ještě na zimáku a doma už neřešíme nic. Rady mi samozřejmě táta dává, ale hned po zápase, doma s tím rodinu neobtěžujeme. Koukat se na mne chodí pokaždé, když je doma a má čas.

Jaké máte osobně cíle do budoucna?
Chtěl bych se tady v Budějovicích probojovat do A týmu. Když to vyjde, bude to paráda a když ne, tak budu potom přemýšlet, co dál.

Na ledě je vidět, že si mé rady bere k srdci

Sedmáct sezon a 252 branek. To je vizitka bývalého útočníka Luboše Roba, který také nemohl chybět na středečním utkání proti Plzni. Do něho totiž naskočil jeho velice talentovaný syn, který nasbíral za 11 zápasů 7 kanadských bodů v juniorské extralize. Konkrétně se Luboš Rob mladší trefil do brány pětkrát a dvakrát nahrával.
A co na jeho výkony říká jeho táta, radí mu?

"Chodím na synovy zápasy pravidelně. Ale pořád jeho současné výkony beru tak trošku s rozumem. Je mladej a má zatím všechno před sebou, samozřejmě jsem rád, že se mu teď daří," říkal hokejista, kterému se v kabině i mezi fanoušky neřeklo jinak, než Kondor.
"Abychom doma rozebírali jednotlivé situace, to ne. Ale spíš mu k jeho hře řeknu nějaké své postřehy. Ale vůbec na něj netlačím, nejsem na něj ani nikterak extra příný. Když se mi něco nelíbí, tak mu to prostě řeknu," dodal Luboš Rob.

Rob junior letos oslavil své sedmnácté narozeniny, a tak jeho táta trochu přinává, že je ve věku, kdy mají mladíci přece tak trochu svojí hlavu.
"Přede mnou sice dělá, že si moje rady jen vyslechne a pustí je dál, ale podle toho kolikrát pak na ledě hraje, tak je vidět, že moje rady přijímá a hraje podle nich. Přece jen mám na jeho hokej pohled nejen ze strany rodiče, ale koukám na to i tak, že jsem leta hokej sám hrál," uzavřel Kondor s tím, že středeční utkání bylo pro kluky z juniorky velice přínosné.

Chci do play-off a na šampionát

Talentovaný mladík potvrzuje slova svého slavného táty, že se o hokeji doma u Robů občas povídá. "Ale neřve na mě, řekne mi, kde jsem udělal chybu, ale v klidu," pousměje se Luboš Rob mladší.

Jak jste vy viděl zápas v European Trophy?
Myslím si, že jsme naši účast ani jeden z nás nečekal. Snad to bude pro nás velká zkušenost do budoucna. Byť tam bylo hodně málo kluků z áčka, tak zkušenost v utkání byla. Osobně jsem za tuto zkušenost velice rád.

Vy jste na svých trénincích přivítali i hvězdy NHL, Václava Prospala, Martina Hanzala i Milana Michálka. Jaké to bylo pro vás mladé kluky trénovat s těmito esy?
Trénovala s námi celá lajna. Je vidět, že jejich hra je úplně někde jidne, mají o všem parádní přehled. Je super, že jsme si s nimi mohli zatrénovat, protože každý pak vidí, jak oni to dotáhli na vrchol. Od nás by asi také každý chtěl do NHL, ale samozřejmě ne všichni se tam opravdu dostanou.

Vám osobně se v juniorské extralize daří, ne?
Ano, docela se mi nyní daří. Začalo to už Memoriálem Ivanana Hlinky pro osmnáctileté. Chtěl bych se ale zlepšit a pomoci juniorům postoupit do play-off. A na konci roku bude mistrovství světa, kam bych se rád také podíval.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....