Banes Motor České Budějovice
31.08.2011, Roman Šperňák

Jihočeši míří do Salzburgu a doufají v jeho další návštěvu

Č. B u d ě j o v i c e - Další zápas European Trophy je tady. Jihočeši tentokrát pojedou ke svému třetímu utkání na ledě soupeře. Po dvou zápasech ve Finsku tentokrát nepoletí. Ve čtvrtek po poledni nasednou do autobusu a zamíří na jih směr Salzburg. Ve městě pod Alpami je čeká duel už s jistým účastníkem finálového turnaje evropské soutěže. Právě domácí EC Red Bull totiž prosincový turnaj pořádá. Zápas European Trophy začne ve čtvrtek v 19.15 hodin a Jihočeši hrají o finále!

EC Red Bull Salzburg nechce výhodu


(Zdroj: http://ecrebulls.at)

Čtvrteční soupeř Jihočechů má oproti ostatním jednu podstatnou výhodu. Finálový turnaj ho nemine. Ovšem zdá se, že výhodu Rakušané nechtějí a jejich výsledky tomu dávají za pravdu. „Myslím si, že to bude těžší soupeř než naposledy Vídeň,“ tvrdí kapitán Jihočechů a sedmý nejproduktivnější obránce celé soutěže František Ptáček.

Už na tabulkách je to vidět. Jestli poslední soupeř budějovického celku z Vídně je ve východní divizi poslední se čtyřmi body, Salzburg drží druhé místo v divizi jih a má stejně bodů jako první Indiáni ze švédské Frölundy. Rakušané v létě ukazují, že nejsou žádnými nazdárky, se kterými by si měl český tým poradit. Svědčí o tom i to, že během soutěže už dokázali porazit Kometu Brno, Eisbären Berlín, TPS Turku nebo švédský Farjestad. Nevyhnuli se ale ani zaváháním typu 3:8 s finským Tampere.

„Bude to soupeř, který bude víc hokejový,“ míní ještě František Ptáček a znovu srovnává s Vídní. Je pravda, že hráči červených býků se objevují nahoře ve statistikách. Mezi nejproduktivnějšími je útočník Thomas Raffl s osmi body. V první desítce nahrávačů se drží hned dva. Ramzi Abid a Danny Bois už dokázali oba přihrát na šest gólů. Stejní hráči jsou pak i mezi nejtrestanějšími hokejisty, kde je do salzburské trojice doplňuje Michael Trattnig.

Budějovickým fanouškům není tým Salzburgu neznámým. Koneckonců se objevil v budějovické Budvar aréně před dvěma roky v letní přípravě. Jihočeši tenkrát dokázali vyhrát 3:2, ale vítězství se rozhodně lehce nerodilo. Domácí se tehdy dostali do vedení už v 7. minutě po střele Gřegořka, ale nakonec vítězství získali díky dvěma brankám Sailera a Vaka v posledních dvou minutách střetnutí. Mnoho hráčů současného kádru si zmíněný zápas může pamatovat. Vždyť na gólech se podíleli Sailer, Ptáček nebo Červený a v sestavě hrálo dalších pět hráčů současného kádru. Soupeř je na tom podobně. V bráně tenkrát chytal gólman Höneckel a v obraně hrál Trattnig. V útoku pak vzájemný zápas pamatuje čtveřice útočníků Schiechl, Regier, Aubin a Latusa.

Jihočeši o finále ví

Budějovický klub si moc dobře uvědomuje, o co se hraje. I když je stále ještě příprava, možnost postoupit do finále European Trophy je lákavá a Jihočeši by se rádi do Salzburgu vydali i v zimě. Ovšem k tomu bude zapotřebí jediné a to, aby tým vyhrál v Salzburgu a pak co nejlépe zvládl následující dvě utkání s Kometou Brno a Spartou Praha. „Je to hodně blízko a byla by škoda nepostoupit. Teď nás čeká Salcburk a musíme se na tento duel dobře připravit,“ míní útočník Roman Pšurný.

Jihočeši ještě včera netušili, jakou sestavu pro zápas v Rakousku dají dohromady. Můžou za to lehčí zranění a doznívající nemoci. Třeba obránci Kolarz a Novák by hrát neměli. Na postu beka pak trenéři pravděpodobně nasadí jednu novou tvář. Měl by jí být zkušený obránce Miroslav Dvořák. Budějovický odchovanec a syn zdejší legendy Miroslava Dvořáka staršího, má za sebou angažmá právě u našich jižních sousedů a s HC MOUNTFIELD už nějaký čas trénuje a trenéři by si ho tím chtěli otestovat. „Miroslav Dvořák už tady týden trénuje a do zápasu skutečně naskočí,“ upřesňuje tiskový mluvčí HC MOUNTFIELD Antonín Vansa.

Názor asistenta trenéra Milana Kupky

„Myslím si, že Salzburg bude lepším soupeřem, než byla Vídeň. Nebudou se chtít prát a budoud chtít ukázat, že jsou dobří. Na soupisku soupeře jsme se nějak detailně nedívali, ale předpokládáme, že tam budou nějací Kanaďani i Švédové. Od začátku jsme o European Trophy říkali, že to bereme jako dobrou přípravu a to platí pořád. Šance na postup tady je a když se nám naskytne, určitě bychom jí chtěli využít.“

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....