Banes Motor České Budějovice
28.08.2011, Pavel Kortus ml.

Janu Novákovi to zatím v přípravě střílí

Č. B u d ě j o v i c e - V loňské sezoně vstřelil tři branky. Stejný počet vsítil za sedm přípravných zápasů, ve kterých nastoupil. Dvaatřicetiletý Jan Novák zaznamenal stejně jako v duelu se Slovanem Bratislava i s Vídní branku a nahrávku. "Samozřejmě jsme rád, že mi to tam padá, ale je to zatím pouze příprava," říká zkušený obránce. Další utkání v European Trophy čeká hokejisty HC MOUNTFIELD ve čtvrtek v Salzburgu.

Ve vyhecovaném utkání jste přehráli Vídeň. Jaké je vaše samotné hodnocení zápasu?
Určitě to byl divácky atraktivní duel. Soupeř nasadil tvrdý metr, na konci se přestali ovládat a chtěli se s námi prát. Pro nás to byla dobrá zkušenost a víme, na čem musíme zapracovat. Když máme pět přesilovek pět na tři a nedáme z toho branky, tak nás to může mrzet. Utkání s Vídní sice vypadalo jednoduše, ale snadné rozhodně nebylo!

Pomohlo vám, že jste vedli již v sedmé minutě 2:0?
Samozřejmě. V každém utkání když dáte rychlou branku, tak se uklidníte a začnete hrát trošku jiný hokej. Po našich brzkých brankách jsme na ledě dominovali a mrzí nás pouze neproměněné dvojnásobné přesilovky.

Vám osobně se směrem dopředu mimořádně daří. Stejně jako v duelu se Slovanem jste si připsal gól a nahrávku. Cítíte pohodu v přípravných utkáních?
Samozřejmě jsme rád, že mi to tam padá, ale je to zatím pouze příprava. Důležité bude v září, zdali mi to tam bude padat nebo ne. Musíme doladit formu na start sezony, aby to s Boleslaví bylo ideální.

Ve třetí třetině se strhla nefalšovaná bitka. Kdybyste se k něčemu připletl, šel byste do toho?
Určitě bych nenechal mlátit svého spoluhráče a šel bych mu na pomoc. Ale to k hokeji patří.

Vzpomínáte si, kdy jste se pral naposledy?
V loňské sezoně se Spartou. Ale to jsem se nepral, pouze bránil. (směje se)

S kým to bylo?
Už ani nevím. Myslím, že to byl Koreis, ale byl hrozně silný a rychlý.

V European Trophy jste vždy urvali alespoň bod, na svém kontě máte čtyři výhry v řadě. Cítíte šanci na finále?
Stoprocentně. Zajímáme se o to, ale je to pořád pouze příprava. Jdeme do každého zápasu naplno. Čeká nás ještě několik zápasů a snad pár bodů získáme.

František Výborný: Bylo to hodně přínosné utkání

„Myslím si, že pro diváky to byl příjemně strávený sobotní podvečer. Vyhecované utkání, ve kterém jsme byli lepším celkem,“ chválí si kouč Jihočechů další duel v European Trophy. „První třetina byla z naší strany slušná, poté jsme se přizpůsobili hře soupeře. Utkání bylo hodně přínosné hlavně pro mladé hráče. Hosté když prohrávali, tak neudrželi nervy na uzdě a byli často vylučováni. Jsme rád, že to rozhodčí dnes zvládli,“ hodnotí duel. „Herně jsme Vídeň přehráli. V minulém utkání Slovan chtěl hrát hokej a utkání bylo vyrovnané. To Vídeň spíše bořila. Utkání rozhodně splnilo svůj účel,“ pokračuje.

Trenéra HC MOUNTFIELD nepřekvapilo, jak se k vyhrocené situaci ve třetí třetině postavil Roman Pšurný. „Na Romanovi bylo vidět, že působil v zámoří a že to pro něho není žádná novinka.“ V sobotním utkání vstřelili znovu polovinu branek obránci. Pro Františka Výborného už to není překvapení. „Jsem za to rád. Zatím to tam padá bekům a doufám, že se začnou prosazovat i útočníci,“ uzavírá rozbor střetnutí.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....