Banes Motor České Budějovice
25.08.2011, Josef Bláha, Pavel Kortus ml.

Federální derby je tu. Přijede bratislavský Slovan!

Č. B u d ě j o v i c e – Hráči HC MOUNTFIELD si přivezli minulý týden v rámci European Trophy dvě výhry z finského turné, což je posunulo do reálného boje o postup na závěrečný turnaj v Salcburku a také půlmilionový bonus. V cestě nyní stojí Jihočechům první celek Východní divize, kterým je Slovan Bratislava. A očekává se špičkový zápas. Ten startuje ve čtvrtek v Budvar Aréně v 17.30.

Slovan Bratislava – starý známý soupeř...

Celek z hlavního města Slovenska je jediným zástupcem našich východních sousedů v European Trophy. Los letní soutěže, která výrazným způsobem zpestřuje přípravu mnoha evropským celkům, poslala Bratislavské pro čtvrteční duel na jih Čech. Slovan zatím z pěti utkání získal 11 bodů a vede svou skupinu. Třetí Plzeň na něj ztrácí čtyři body a pátý HC MOUNTFIELD bodů pět. Oba české celky ale mají oproti elitnímu souboru divize dva zápasy k dobru.

Na startu nového století se stal Slovan absolutním králem domácí ligové soutěže. Během devíti sezon získal šestkrát titul mistra. Ovšem v posledních třech sezonách dosáhl nejlépe na loňské stříbro, když ve finále podlehl Košicím 2:4 na zápasy. V posledním ročníku vypadl s Duklou Trenčín dokonce už ve čtvrtfinále. Přesto je jediným slovenským týmem v European Trophy a také jediným, který si zahrál Ligu Mistrů. Tam se bratislavský celek střetnul i s týmem HC MOUNTFIELD. Bylo to v sezoně 2008/09 a doma Jihočeši triumfovali 5:2, kdežto venku padli 3:5.

Slovan v European Trophy

Slovan Bratislava – KalPa Kuopio	2:1sn
Slovan Bratislava – Kärpät Oulu	        4:1
Slovan Bratislava – Linköping	        3:0
Slovan Bratislava – Vídeň Capitals	6:1
Eisbären Berlín – Slovan Bratislava	4:2


			   Z      B (G+A)
1. Martin Bakoš	           5	  5 (3+2)
2. Michal Macho	           5	  5 (2+3)
   Ján Lipianský	   5	  5 (2+3)
4. David Skokan	           5	  4 (1+3)
5. Roman Kukumberg	   5	  4 (0+4)
6. Michal Hudec	           5	  3 (1+2)
7. Tomáš Bulík	           5	  3 (0+3)
8. Miroslav Preisinger	   5	  2 (2+0)

Tabulka Východní divize

1. Slovan Bratislava   5   3  1  0  1	17:7   11
2. KalPa Kuopio	       5   2  0  2  1	10:12	8
3. Plzeň 1929	       3   1  2  0  0	10:4	7
4. HC MOUNTFIELD       3   1  1  1  0	 7:6	6
5. Kärpät Oulu	       5   0  1  2  2	 8:13	4
6. Vídeň Capitals      4   0  1  0  3	 9:18	2


HC MOUNTFIELD v klíčovém zápase

O svém soupeři má dobré informace kouč Jihočechů František Výborný. „Slovan bere European Trophy hodně prestižně. Je to vidět i na výsledcích, jelikož jsou na prvním místě v naší divizi.“ Za Slovan nastupuje i řada hráčů, kteří působili v české extralize. To samozřejmě ví i zkušený trenér. „V kádru soupeře nastupuje spousta hráčů, kteří hráli českou nejvyšší soutěž. Jejich koučem je Aleš Dunajčík,“ přidává informace o nejbližším soupeři Jihočechů. Sám trenér HC MOUNTFIELD si již pouze matně vybavuje, kdy se naposledy s tímto slovenským soupeřem utkal. „Myslím, že jsme tam odehráli nějaký přátelák ještě se Spartou. Ale jestli jsme tenkrát uspěli, to si opravdu nepamatuji,“ dodává s úsměvem Výborný.

HC MOUNTFIELD držel stejně jako každý zápas i ve finském dvojutkání Jakub Kovář. „Po prvním utkání se mě trenér ptal, jestli bych chtěl chytat i ten druhý, že on by byl rád, kdybych chytal. Já jsem spokojený za každý takový zápas, takže jsem nastoupil i v sobotu,“ říká mladý brankář o své nominaci pro utkání ve Skandinávii. „Odehráli jsme dva parádní zápasy s výbornými soupeři. Zatím nejlépe prověřili naší defenzivu, dobře teď víme, že na ní musíme pořádně zapracovat,“ pokračuje odhodlaně. Českobudějovický brankář si jasně uvědomuje nastalou situaci, kdy spolu se svými spoluhráči mohou bojovat o postup. „Vydřená vítězství by nás měla posílit do dalších zápasů. Rozhodující budou dvě domácí utkání se Slovanem a Vídní. Ty určí, zda v těch zbylých budeme bojovat o postup, nebo si půjdeme pouze zahrát,“ nastiňuje situaci.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....