Banes Motor České Budějovice
24.08.2011, Pavel Kortus ml.

Rostislav Martynek: Pokud chceme postoupit, musíme Slovan porazit

Č. B u d ě j o v i c e - V loňské sezoně vstřelil čtrnáct branek a stal se druhým nejlepším střelcem svého týmu. V letošní přípravě se zatím trápí. Ale devětadvacetiletý Rostislav Martynek z toho žádnou tragédii nedělá. "V loňské přípravě to bylo obdobné a vstřelil jsem asi jednu branku," říká věčně dobře naladěný forvard. Po finském dvojzápase ho spolu se svými spoluhráči čeká ve čtvrtek další ostrý test, do Budvar arény přijede Slovan Bratislava.

Ze dvou duelů ve Finsku jste si přivezli pět bodů. Jak hodnotíte tento dvojzápas?
Finské duely hodnotíme určitě kladně, byla to výborná příprava. První zápas s Kuopiem přestože jsme vyhráli, tak jsme asi nebyli lepším týmem a pomohlo nám štěstí. Kuopio hrálo velmi dobře, ale se štěstím jsme to zvládli. V utkání s Oulu jsme byli domácím vyrovnaným soupeřem, možná jsme byli i lepší. Obě výhry se cení.

S prozatímní přípravou můžete být spokojeni, bilance čtyři vítězství, dvě porážky není špatná.
Každopádně. S dosavadními výsledky můžeme být spokojeni, ale stále máme co zlepšovat. Je třeba hodně věcí doladit, ale máme na to ještě dost času. Výsledky v European Trophy jsou sice dobré, ale stále je to pořád příprava a soustředíme vše na ligu.

V duelu s Kärpätem jste si připsal asistenci u vítězné branky Františka Ptáčka. Jak se seběhla celá situace?
Při hře čtyři na čtyři mi Fery (František Ptáček pozn. red.) poslal přihrávku. V zápětí si nabruslil do volného prostoru a já mu přihrávku vrátil. Brankář ani nevěděl, jak mu to tam spadlo, jelikož to Franta dobře trefil.

Duel s Kärpätem se odehrál v Nivale, kde přišla výborná návštěva. Byla to příjemná změna oproti klasickým přípravným duelům, které se odehrávají před poloprázdnými tribunami?
Určitě. Zápas se nehrál v hale Oulu, jelikož jejich zimák nebyl k dispozici. V Nivale přišla vyprodaná hala, tipuji okolo osmi set diváků. Samozřejmě to bylo lepší, než hrát před osmi sty diváky na stadionu pro deset tisíc.

Po kláních ve Skandinávii máte na svém kontě celkem šest bodů a postup do finále není daleko. Cítíte šanci postoupit?
Samozřejmě. Utkání v European Trophy bereme sice jako přípravu, ale chceme postoupit. Budeme dělat vše proto, abychom se do toho finále probojovali.

Ve čtvrtek vás čeká Slovan Bratislav. Co si slibujete od tohoto duelu?
My víme, že Slovan je před námi a že ho čeká myslím poslední zápas. Pokud se chceme dostat před něho, tak ho musíme každopádně porazit. Nečekali jsme, že Slovan bude mít tolik bodů (směje se).

V přípravě zatím se nechávají útočníci zahanbit a obránci vstřelili prakticky stejně branek jako forvardi. Jak si to vysvětlujete?
Už jsme se o tom i v kabině bavili, asi máme ofenzivní beky. Já v tom problém nevidím, když to tak bude v sezoně a body budeme sbírat, tak to nikomu vadit nebude.

V přípravě jste nastřádal pouze dvě nahrávky. Šetříte góly na ligu?
Asi ano (směje se). Myslím, že v loňské přípravě to bylo obdobné a vstřelil jsem asi jednu branku. Každá branka vám samozřejmě přidá na sebevědomí, ale ty výsledky zatím nemáme špatné. Důležité je, abychom i nadále sbírali body. Každá formace si hlídá svůj minizápas a to se nám zatím daří.

V loňském ročníku jste vsítil čtrnáct branek a byl jste druhým nejlepším střelcem mužstva. Kolik jich přidáte letos?
To nevím, necháme se překvapit. Nedávám si žádné cíle. Nejdůležitější je, aby se nám dařilo jako mančaftu.

Loni vás stihlo ke konci ročníku zranění a vůbec jste nenastoupil do play off. Vybral jste si již smůlu na zranění?
Doufám v to. To loňské bylo již třetí nebo čtvrté play off, do kterého jsem vinou zranění nenastoupil. Nejprve zápěstí, pak tříslo a loni jsem měl natržené postranní vazy v koleni. Když jsme hráli s Vítkovicemi, tak jsem byl i párkrát na ledě, ale ta kondička po pěti týdnech chyběla. Byl jsem relativně připraven na třetí či čtvrtý zápas semifinále. Bohužel tam jsme se nedostali, i když jsme byli blízko.

Vloni získal titul Třinec, kde jste strávil prakticky celou kariéru. Už to přebolelo?
(směje se) Ono to ani moc dlouho nebolelo. Sice vám to každý připomíná, ale takhle to vyšlo a nedá se s tím nic dělat. Třinečtí celou sezonu dominovali, neměli žádné herní výkyvy. Měli určitě nejlepší kádr a před sezonou kvalitně posílili. Díky dobrému sponzorovi nemají problémy s financemi a titul získali zaslouženě. Ale jak říkám, že by mě to nějak tížilo a nemohl jsem kvůli tomu spát, to ne.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....