Banes Motor České Budějovice
23.08.2011, Pavel Kortus ml.

Výborný: Vítězství ve Finsku jsou cenná, Kovář nás znovu podržel

Č. B u d ě j o v i c e - Hokejisté HC MOUNTFIELD mají za sebou dvě utkání ve Finsku, ve kterých si připsali krásných pět bodů. Díky dvěma výhrám se v tabulce Východní divize European Trophy posunuli na třetí místo o bod za druhou Plzeň. S finským „miniturné“ byl spokojen i kouč František Výborný. "Pět bodů jsem opravdu nečekal," říká kouč. Ve čtvrtek čeká Jihočechy měření sil se Slovanem Bratislava. V sobotu pak v dalším díle European Trophy Vídeň Capitals.

„Určitě jsme do Finska nejeli s tím, že uhrajeme pět bodů. Je to samozřejmě příjemné a naše výsledky mě mile překvapily,“ ujišťuje kouč HC MOUNTFIELD. Dle trenéra měly duely v zahraničí největší přínos pro mladé hráče. „Mohli sledovat, jaký je přístup k hokeji a jak se trénuje ve vyspělé hokejové zemi. Tam si nikdo netroufne nic ošidit a v zápasech je to vidět,“ srovnává tamější poměry s těmi českými.

Ve Finsku se Jihočechům opravdu dařilo, ve svém prvním utkání udolali na nájezdy silný celek KalPa Kuopio. „KalPa byla kvalitnější soupeř než o dva dny později Kärpät. Bylo to vyrovnané utkání, které dospělo až do nájezdů, kde je to vždycky loterie,“ hodnotí Výborný první duel. V obou zápasech tým podržel výborný Jakub Kovář. „Jsem rád, že to Kubovi vyšlo. Stejně jako v minulých utkáních nás držel,“ chválí nadějného brankáře. „Měli jsme s sebou i Šimona Hrubce a mysleli jsme, že do druhého utkání nastoupí. Nakonec jsme se po poradě s Kubou rozhodli, že odchytá obě střetnutí,“ upřesňuje situaci, zda postavit do branky Hrubce, či nikoliv. Rozhodování českobudějovickým koučům usnadnil fakt, že Kovář byl natěšený a chtěl odchytat oba duely. „Kuba je náš první brankář a děláme vše proto, aby byl na ligu v co největší pohodě,“ říká Výborný.

Ve střetnutí s Kärpätem byl tým HC MOUNTFIELD o něco málo lepším celkem, ale vítězství se nerodilo lehce. „Bylo to opět vyrovnané utkání a je to pro nás cenná výhra. Přesto ji nijak nepřeceňujeme,“ ujišťuje kouč. „V obou duelech obstáli obránci, o Kubovi v brance nemá cenu diskutovat. Máme mezery v zakončení, protože šance si vytváříme. Ale s tím se zatím asi potýkají všechny týmy,“ dodává s lehkým úsměvem.

V duelech s finskými soupeři se potvrdilo to, co František Výborný před odletem očekával. „Finové hodně bruslí a mají na tom založený celý systém hry.“ Trenéra zklamala ledová plocha, na které se hrálo v Kuopiu. „Hráče jsem připravoval, jaký bude ve Finsku krásný led, ale v Kuopiu to bylo naopak. V Nivale ve střetnutí s Oulu byla ledová plocha výborná,“ pokračuje o hrací ploše v zemi tisíce jezer. „Další rozdíl byl v tom, že zatímco v Kuopiu bylo hřiště velké jako ve Vítkovicích, v Nivale se hrálo na menším kluzišti, podobném jako v Budvar aréně,“ říká s tím, že jeho svěřencům více vyhovovalo to menší.

Jihočeši vezli do Finska třináct útočníků. V prvním duelu byl tím třináctým Rudolf Červený, v tom druhém v úvodu Michal Mikeska. „V přípravě střídáme pět útočných řad, ale ve Finsku jsme měli pouze třináct forvardů. První zápas nehrál Ruda Červený. Chtěli jsme ho vidět také na postu centra v takto kvalitním utkání,“ upřesňuje změnu mezi střetnutími. „Ten druhý začal na střídačce Michal Mikeska. Po zranění Venci Pletky se ale do sestavy vrátil.“

Z dosavadních třinácti tref Jihočechů v přípravě obstarali hned šest zadáci HC MOUNTFIELD. „Hodně branek padá v přesilových hrách, kdy hojně střílejí obránci od modré. I naši útočníci měli řadu šancí, ale koncovka nás zatím trápí. V obou finských utkáních padlo málo branek, proměňování šancí je zatím náš problém,“ rozebírá prozatímní slabiny ve hře svého mužstva.

Střetnutí s KalPou musely rozhodnout až nájezdy. Dle trenéra Českých Budějovic byla výhoda v tom, že soupeř neznal klasická zakončení jihočeských hráčů. „Určitě nám to pomohlo. Jirka Šimánek mohl udělat bekhendový blafák a Petr Sailer rozhodl střelou mezi nohy. Přestože soupeř měl jak výborného brankáře, tak i skvělého střelce jako Samiho Kapanena, tak jsme penalty zvládli,“ chválí si zvládnutý rozstřel.

Zkušeného kouče trápí zranění některých hráčů. „Václav Pletka by se svým ramenem měl jít na operaci. Doktor Dvořák mu ho sice ve Finsku vrátil do původní polohy, jenže po konzultaci s doktorem Vodičkou to vypadá spíš na operaci,“ konstatuje. Lépe je na tom Lukáš Květoň, který by se zhruba za týden měl vrátit do přípravy. „Má vyčištěné koleno a během týdne by měl jít na led,“ přidává dobré zprávy ohledně českobudějovického forvarda.

V tabulce European Trophy se Jihočeši drží na pěkné třetí příčce. Lodivod Jihočechů František Výborný to jako pouhou přípravu rozhodně nebere. „Je to sice příprava, nýbrž velmi kvalitní. Do sestavy jsme zapracovali mladého obránce Vráblíka, jenž odehrál několik střídání v Kuopiu a celý duel s Oulu,“ chválí si mladého beka. V dalších zápasech čekají HC MOUNTFIELD celky z Bratislavy a Vídně. „V týdnu přijede Slovan a Vídeň Capitals. Oba celky berou tuto soutěž prestižně a budou to kvalitní měření sil,“ uzavírá Výborný.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....