Banes Motor České Budějovice
18.08.2011, Josef Bláha

Jihočeši chtějí z Finska alespoň jednu výhru

Č. B u d ě j o v i c e – Hráče HC MOUNTFIELD čeká ostrá konfrontace se skandinávským hokejem. Ve středu v poledne Jihočeši odletěli směr Finsko, kde sehrají dva zápasy v rámci prestižní European Trophy. Ve čtvrtek (18.30) se střetnou s týmem KalPa Kuopio a v sobotu (17.00) se postaví silnému Kärpätu Oulu. „Finové nás určitě dobře prověří,“ je si jist kouč František Výborný.

Finsko, země mistrů světa

Českobudějovičtí hokejisté vyrážejí za dvěma duely prestižní evropské soutěže do země, která stále ještě čerpá energii ze zlaté euforie. Finové vyhráli v květnu v Bratislavě mistrovství světa po šestnácti letech a řádně to oslavili. Úspěch národního týmu pochopitelně pozvednul celý tamní hokej a to i ten klubový, s nímž srovná síly ve stejném termínu kromě týmu HC MOUNTFIELD i mužstvo Plzně.


Prvním soupeřem Jihočechů je KalPa Kuopio, který je druhým nejseverněji sídlícím klubem (právě po Kärpätu Oulu) a byl založen v roce 1929. Doposud největším úspěchem týmu, jenž se v posledním ročníku SM-liigy probojoval do čtvrtfinále, jsou dvě medaile z let 1991 (stříbro) a 2009 (bronz). Na Kuopio narazí svěřenci trenéra Výborného ve čtvrtek v hale Niiralan monttu pro 5225 diváků.

V sobotním střetnutí změří hráči HC MOUNTFIELD síly s ještě atraktivnějším soupeřem, a to týmem Kärpät Oulu. Ten patří mezi nejúspěšnější finské celky poslední dekády, mezi lety 2004 a 2008 získal nejseverněji položený klub SM-liigy čtyřikrát mistrovský titul. V posledním ročníku nejvyšší soutěže však překvapivě vypadl už v předkole s celkem Blues Espoo 1:2 na zápasy. Klub byl založen roku 1946 a jeho historická bilance je pět zlatých, tři stříbrné a pět bronzových medailí. Duel s Kärpätem nebude zajímavý jen proto, že se Jihočechům postaví asi nejsilnější soupeř v rámci základní skupiny European Trophy, ale také proto, že v jeho středu figurují hráči spjatí s českobudějovickým hokejem. Proti svým bývalým spoluhráčům se postaví obránce Jan Snopek a útočníci Michal Vondrka a Ivan Huml. Zápas se bude hrát v městečku Nivala.

Zápasy finských soupeřů v European Trophy 2011

Slovan Bratislava – KalPa Kuopio 2:1sn (0:1, 0:0, 1:0 – 0:0)
Branky a nahrávky:
57. Preisinger (Skokan, Lipianský), rozhodující nájezd Macho – 16. Salminen (Kiiskinen). Vyloučení: 8:5. Bez využití. Diváci: 4290.

Vídeň Capitals – KalPa Kuopio 2:4 (2:4, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky:
17. Fortier (Insana, Gratton), 20. Fortier (McLeod, Gratton) – 2. Pakarinen (Rissanen), 4. Riekkinen (Kauppinen, Salminen), 15. Masuhr (Kuparinen), 20. Kiiskinen (Kauppinen, Salminen). Vyloučení: 9:10, navíc Rotter (VID) 10 minut. Využití: 2:3. Diváci: 3100.


Vídeň Capitals – Kärpät Oulu 3:2sn (0:2, 1:0, 1:0 – 0:0)
Branky a nahrávky:
27. Fortier (Rotter, Bjornlie), 42. Rotter (Kavanagh, Gratton), rozhodující nájezd Ferland – 5. Huml (Mäntymaa, Junttila), 19. Vondrka (Lehtonen, Huml). Vyloučení: 13:16. Využití: 2:2. Diváci: 4700.

Slovan Bratislava – Kärpät Oulu 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky:
3. Lipianský (Skokan, Švarný), 9. Bakoš (Macho, Bulík), 34. Macho (Bakoš, Švarný), 56. Bakoš (Bulík, Macho) – 22. Junttila (Huml, Lehtonen). Vyloučení: 4:5. Využití: 3:0. Diváci: 4316.

Tabulka Východní divize

1.   Slovan Bratislava	3	2	1	0	0	9:2	8
2.   KalPa Kuopio	2	1	0	1	0	5:4	4
3.   Plzeň	        1	0	1	0	0	3:2	2
4.   Vídeň Capitals	3	0	1	0	2	8:12	2
5.   HC MOUNTFIELD	1	0	0	1	0	2:3	1
6.   Kärpät Oulu	2	0	0	1	1	3:7	1

HC MOUNTFIELD na daleké skandinávské cestě

Českobudějovická výprava čítající dvaadvacet hráčů a realizační tým se vydala na dalekou cestu. V rámci přípravy je to málokdy vídaný jev, ale European Trophy je příležitostí udělat si dobrou reklamu po celé Evropě. Přesně o to se nyní bude snažit klub HC MOUNTFIELD ve Finsku. Pětidenní cesta začala ve středu brzy ráno odjezdem od Budvar Arény směr pražské letiště v Ruzyni. Odtud odletěli Jihočeši společně s plzeňskými hokejisty, kteří změří síly se stejnými soupeři, do Helsinek. Tam čekal výpravu přestup na letadlo přímo do Kuopia, kde ve čtvrtek večer změří svěřenci trenéra Výborného síly s tamní KalPou.

„Ve stylu finských týmů je hodně pohybu, důrazu a nechybí ani šikovnost s pukem na holi. Očekávám, že to bude opravdu kvalitní prověrka, vynikající test. Také doufám, že k tomu podle toho hráči přistoupí,“ řekl o finské misi kouč František Výborný. V pátek ráno, tedy den po duelu s KalPou, čeká českobudějovické hráče ranní trénink v Kuopiu a pak přejezd autobusem do městečka Nivala vzdáleného 220 km. Tam v sobotu ráno hráči absolvují rozbruslení a večer duel s Kärpätem Oulu. Hned po zápase znovu zasednou do autobusu a pojedou 170 km do města Oulu, odkud v neděli ráno odletí přes Helsinky do Prahy. „Cestování není příjemné, ale patří to k tomu. Věřím, že odehrajeme kvalitní zápasy, které nám prospějí,“ dodal kouč HC MOUNTFIELD.

Jihočeši absolvovali první utkání European Trophy již minulý týden domácím střetnutím s Plzní. Utkání prohráli Vlasákovým gólem 2:3 v prodloužení. Zápas ale naznačil, že se nejedná o klasický „pouťák“. Duely ve Finsku budou určitě ještě svižnější. „Vše ukázal už zmíněný duel s Plzní, měl velké tempo,“ potvrdil Výborný. „Podobné to očekávám i ve Finsku. Domácí týmy to určitě vezmou prestižně a budou proti nám chtít uspět. Pro všechny hráče a zvlášť mladé kluky to bude velká zkušenost.“

V brance českého celku se v prvním utkání objeví Jakub Kovář, jemuž bude krýt záda Šimon Hrubec. Ten sice bude v sezoně hostovat v prvoligové Třebíči, ale do Skandinávie odcestoval s Jihočechy. „Chtěli bychom, aby si taky vyzkoušel nějaký těžší zápas, ale rozhodneme se až podle momentální situace. V prvním duelu určitě nastoupí Kuba Kovář,“ řekl František Výborný. Ten bude mít k dispozici nejsilnější možný tým. Jen jedno jméno v něm bude chybět – Lukáš Květoň. Hbitý útočník, na kterého trenér hodně sází, podstoupí v dohledné době lehký operační zákrok, aby byl fit na start extraligy.

Očima hráče – útočník Rostislav Martynek

„Už utkání s Plzní ukázalo, že zápasy European Trophy budou o něčem jiném než klasická přípravná utkání. Hráči na obou stranách šli do soubojů naplno a chvílemi to vypadalo, jako by se už hrála extraliga. A ve Finsku to bude mít určitě ještě vyšší kvalitu, dá nám to hodně do sezony. Někdo může namítnout, že to je zbytečné cestování navíc, ale takovéto zápasy nás připraví na extraligu daleko lépe než souboje s týmy z první ligy. Každopádně bychom chtěli ve Finsku odehrát dobrá utkání a přivézt i solidní výsledek. Alespoň jedno vítězství by bylo dobré. Pokud bychom vyhráli dvakrát byla by to výborná vizitka pro náš klub i celý český hokej.“

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....