Banes Motor České Budějovice
16.08.2011, Josef Bláha

Jakub Kovář: Zajímají mě další extraligové rekordy!

Č. B u d ě j o v i c e – Minulá sezona pro něj byla průlomová. Jakub Kovář dotáhl HC MOUNTFIELD do čtvrtfinále play off, stanovil nový extraligový rekord v počtu odchytaných minut a třešničkou na dortu byl bronz z mistrovství světa na Slovensku. Teď už se ale českobudějovický gólman plně soustředí na další ročník. „Vím, co mi v minulé sezoně scházelo. A chci na tom zapracovat,“ říká odhodlaně Kovář.

Když to vezmeme od začátku. Jaký pro vás vůbec byl start přípravy ještě na suchu po extrémně náročné minulé sezoně?
Vzhledem k tomu, že jsem skončil na ledě až v půlce května, tak jsem měl volno zhruba do 10. června. Pak jsem se na tři týdny připojil ke klukům, kteří ještě makali na suchu. A v červenci, před tím, než jsme nastoupili na led, jsem se připravoval individuálně, abych dohnal spoluhráče a byl stoprocentně připravený.

Byla letos letní příprava před nástupem na led v něčem jiná, než v minulých letech? Hlavně tedy co se týče toho, co všechno jste v poslední sezoně absolvoval?
Dá se říct, že byla podobná těm předchozím. Já jsem dva roky před letošním létem byl pokaždé po operaci kolene, takže jsem si stejně musel upravit plán. Pokaždé jsem se připravoval až od června do července, prakticky podobně jako letos. Ovšem po minulé sezoně už vím, že se musím na tu letošní pořádně nachystat. Vím, co mi v té předešlé scházelo a na čem musím pořádně zapracovat, co vylepšit…

Minulá sezona pro vás byla z říše snů. Ne čem chcete ještě pracovat?
Třeba na tom, aby těch obdržených gólů v mojí síti bylo ještě míň. Taky si chci ještě o něco vylepšit procentuální úspěšnost, připravit se lépe, abych měl na konci sezony stejně sil jako na jejím začátku. Najde se toho hodně, co se dá ještě zlepšovat.

V minulé extraligové sezoně jste došli s týmem do čtvrtfinále, kde jste však vypadli s Vítkovicemi. Jaký cíl je stanoven pro nadcházející ročník?
Hlavně si musíme nalít čistého vína. Sice jsme se dostali do šestky a vybojovali přímý postup do čtvrtfinále, tam jsme pak odehráli dobrou sérii, ale taky to mohlo být všechno jinak. Mohlo se stát, že jsme v play off vůbec nemuseli být. Je to prostě buď a nebo. Samozřejmě je to o dřině, umění, vůli ale taky o štěstí. A to nám loni nechybělo.

ODCHYTANÉ MINUTY
V ROČNÍKU

1. Jakub Kovář
(2010/2011, ČB)
3135

2. Radovan Biegl
(2003/2004, Vsetín)
3129

3. Jiří Trvaj
(2002/2003, Vítkov.)
3085

4. Dušan Salfický
(1999/2000, Plzeň)
3061

5. Jiří Trvaj
(2005/2006, Znojmo)
3050

A jaký je tedy cíl?
Pokud budeme hrát jako v minulém ročníku a ještě přidáme a budeme mít štěstí, můžeme se dostat daleko.

A co vaše osobní cíle? V minulé sezoně jste stanovil rekord v počtu odchytaných minut, který už jen těžko někdo překoná. Co plánujete pro další ročník?
Co si budeme povídat, těžko můžu myslet na to, že se povede zase odchytat všechny zápasy a já se přiblížím tomu rekordu. Ale zajímalo by mě, které jiné rekordy by byly k překonání. Líbilo by se mi například pokusit se vychytat co nejvíc nul nebo tak něco. Ale to už spíš sním. Uvidíme, co nová sezona přinese.

V předešlém ročníku jste pustil náhradníky do branky sotva na pár minut. Většinou vám kryl záda Šimon Hrubec, který ale bude působit v Třebíči. Jaká bude situace nyní, když to vypadá, že vám bude dělat dvojku opět junior, tentokrát Pavel Kantor…
Já vlastně ani přesně nevím, kdo mi bude dělat dvojku. Nechci, aby to znělo hloupě, ale já se soustředím hlavně na sebe. Chci být co nejlepší a pomáhat týmu. To je jediné, co mě zajímá.

Když se podíváme na aktuální situaci. Už jste se dostal do zápasového rytmu?
Musím říct, že letos mám z přípravy lepší pocit než loni. Minulý rok jsem se rozchytal až v zápase s Mladou Boleslaví někdy ke konci přípravného období. Letos už jsem se cítil dobře v domácím utkání s Kladnem a hlavně pak v duelu s Plzní. Tak snad mi to vydrží i nadále.

Zápas s Plzní byl prvním v rámci European Trophy a na ledě to bylo znát. Jak co se týče nasazení obou týmů, tak toho, že jste odchytal poprvé celé střetnutí…
Tak jsme se s panem trenérem Výborným domluvili. Pan Gula chtěl, abych začal pomaleji, tak jsem v zápasech s Kladnem odchytal vždy jen půlku, s Plzní už mě pustili do celého utkání. Z toho duelu mám dobrý pocit jak ze sebe, tak i týmu. Myslím, že na 10. srpna jsme slušné návštěvě v Budvar aréně předvedli zajímavou podívanou s výborným nasazením.


HC MOUNTFIELD v European Trophy 2011:

12.8.  HC MOUNTFIELD – Plzeň               2:3p
18.8.  Kalpa Kuopio – HC MOUNTFIELD        -:-
20.8.  Kärpät Oulu – HC MOUNTFIELD         -:-
25.8.  HC MOUNTFIELD – Slovan Bratislava   -:-
27.8.  HC MOUNTFIELD – Vídeň Capitals      -:-
 1.9.  Red Bull Salzburg – HC MOUNTFIELD   -:-
 3.9.  Kometa Brno – HC MOUNTFIELD         -:-
 6.9.  HC MOUNTFIELD – Sparta Praha        -:-

A co European Trophy samotná? Je to lepší, než pořád dokola ty samé přátelské duely se stejnými soupeři?
Já to beru tak, jak to je. Abych se přiznal, příliš nepřemýšlím nad tím, jestli je to zápas turnaje, nebo ne. Ale samozřejmě chceme v té soutěži uspět a budeme se snažit uhrát co nejvíc bodů. Taky je to zajímavý podnik pro naše fanoušky. Mají šanci si porovnat a prohlédnout odlišné styly hokeje. Jen je škoda, že se u nás nepředstaví ani jeden ze skandinávských celků. Naši příznivci by si to zasloužili.

Nyní vás čeká dvojutkání ve Finsku. Těšíte se?
Na zápasy se těším, jen to cestování a hodiny strávené v letadle a autobuse nebudou moc příjemné. Ale to k tomu zkrátka patří a musíme se s tím vypořádat. Asi si teď až do odletu nepůjdu lehnout, abych tu cestu zaspal.

Vedení klubu se dívá na European Trophy jako na něco speciálního, rozhodně ne jako na obyčejnou přípravu. To znamená, že asi odchytáte jako jednička všechny zápasy, je to tak?
To záleží na trenérovi a asi i na našich výsledcích a postavení ve skupině. Když budou chtít, abych chytal, budu chytat. Když ne, tak ne.

A vy chcete?
Jsem rád za každý zápas, ale samozřejmě nechci vstoupit do extraligy zavařený. Nějak to s trenéry naplánujeme, aby to bylo rozvržené co nejlépe.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....