Banes Motor České Budějovice
01.08.2011, Petr Novotný

Přípravné zápasy startují na Kladně. Pak přijede Třebíč

Č. B u d ě j o v i c e - Jeden týden přípravy na ledě už mají budějovičtí hokejisté za sebou. Monotónnost tréninkových jednotek však končí. V úterý zahájí Jihočeši seriál přípravných utkání. V tomto týdnu sehrají hned dvě. Nejprve vyjedou na led Kladna a ve čtvrtek přijede do Budvar arény prvoligová Třebíč. Střetnutí s ní začne v 17.30 hodin. „Do zápasů chceme zapojit všechny hráče, které máme v kádru,“ uvedl hlavní trenér celku František Výborný. Zajímavostí je, že v obou střetnutích se proti HC MOUNTFIELD představí jeho bývalý brankář.

Kladno čeká na hokejové zmrtvýchvstání

V minulé sezoně se Kladenští zachraňovali doslova za pět minut dvanáct. V letní přestávce se nad tradiční hokejovou baštou houpal meč v podobě konce extraligy ve městě, nakonec tomu tak není. Pomohl příchod zdejšího odchovance a patriota Jaromíra Jágra mladšího, který je nově majitelem klubu. Teď čekají kladenští na hokejové obrození, které by je mělo posunout ze spodních pater tabulky.

Přípravu pod vedením trenérů Zdeňka Vojty, Petra Tatíčka a Jiřího Kopeckého zahájilo třiatřicet hráčů včetně některých nových posil. Přítomni byli brankář Jan Chábera a útočníci Jan Hlaváč a Michal Lukáč. Další borci, kteří se vesměs už v kladenském dresu dříve ohřáli, o angažmá měli usilovat. Byli to třeba útočníci Tomáš Horna, Petr Kafka, Jan Rudovský, Richard Diviš nebo obránce David Hájek.

Kádr Kladna už také prošel prvním zužováním. Kladenský kádr opustili tři útočníci. Už v pátek skončila zkouška pro Jana Bessera, v neděli po tréninku pro Jana Daleckého a Richarda Diviše. Posledně dva jmenovaní ale kladenský kádr úplně neopouštějí. "Dalecký může hrát ještě za juniory, takže ho vlastně budeme mít stále k dispozici. A Diviš se sice neprosadil v konkurenci útočníků, nicméně už dnes odpoledne to zkoušel jako obránce," prozradil pro web Středočechů Zdeněk Vojta. Diviš tak při onemocnění Hájka doplní obranné řady minimálně při prvním přípravném utkání v úterý proti HC MOUNTFIELD. „A podle toho, jak si povede, uvidíme dál. V nedělním tréninkovém utkání nevypadal špatně,“ doplnil Vojta.

Třebíč v sestavě počítá s řadou Jihočechů

Horácká Slavia Třebíč je tradičním účastníkem první ligy a pro budějovický klub je to už i tradiční soupeř v přípravě, protože oba celky spolu hrály ve stejné době už v loňském létě. Třebíč stejně jako extraligové celky zahájila přípravu na novou sezonu už v minulém týdnu a na prvním tréninku se trenérské dvojici Kamil Pokorný a Radek Novák hlásilo dvaatřicet jmen, z nichž si budou vybírat do kádru pro sezonu. Mezi výčtem hráčů je i čtyřka jmen z Českých Budějovic.

Vzhledem k nejasné situaci, která byla dlouho ohledně první ligy v Písku a v Táboře, vedení HC MOUNTFIELD na nic nečekalo a přednostně se dohodlo s třebíčským celkem na startu několika zdejších mladších hráčů. Nastupovat v dresu celku z Vysočiny by měli obránci Havran s Dietzem a v útoku Vladimír Stejskal. Roli brankářské jedničky by měl v prvoligové sezoně plnit Šimon Hrubec, který v minulém roce kryl záda Jakubu Kovářovi v budějovickém celku. Na Třebíč čeká v přípravě jedenáct zápasů. Už v úterý jel celek na led Znojma a po HC MOUNTFIELD narazí postupně na Jihlavu, Havlíčkův Brod, Olomouc a Šumperk. Se všemi budou hrát Moravané doma i venku. Na svůj led pozvou i Znojmo.

Názor trenéra HC MOUNTFIELD

„Je začátek přípravného období. Všechna mužstva do toho jdou tak, že hráče zkouší, protože jejich počet je v prvních čtrnácti dnech velký. Nenastupují v kompletních sestavách a my nejsme výjimkou. Máme šest řad a chceme si hráče vyzkoušet předtím, než pojedeme do Finska. Chceme dát příležitost mladým klukům. Máme to připravené tak, že na Kladně pošleme do hry dvě pětky zkušenějších hráčů a dvě mladíků. Doma proti Třebíči pak budou hrát ti, co na Kladně nenastoupí. Zatím to plánujeme na tenhle týden. Na odvetu s Kladnem uvidíme a proti Plzni už to bude vstup do soutěže European Trophy, takže už i sestava bude směřovat ke čtyřem a půl pětkám, aby nás bylo méně. Počítal jsem s tím, že Šimon Hrubec tady ještě bude a Kladno odchytá. Už je ale v Třebíčí a na Kladně se na půl zápasu vystřídá Kuba Kovář s Janem Kántorem. Stejné to bude i doma s Třebíčí. Navíc za soupeře pak nastoupí náš gólman proti nám, takže bude určitě skvělý. To je jasný (pousměje se). První týden přípravy přežili všichni ve zdraví. Nikomu se zatím nic nestalo, ale nechci to zakřiknout. Hráči trénovali s chutí a ke konci týdne tam byla únava trochu znát, což je dobré. Docela dobře se jeví oba testovaní hráči. Lukačoviče jsem znal z letních kempů ve Spartě. Je na něm vidět určitý posun. Trochu se uklidnil. Je vyspělejší a čiší z něj velká chuť. Při našem počtu obránců šanci má. Heider se také nejeví špatně. Je vidět, že je zkušenější než naši junioři Seidl nebo Marek, ale je to na zvážení. Určitě bychom chtěli dát šanci našim klukům v případě, že budou na podobné úrovni. Když je Heider bude převyšovat a bude se nám v utkáních jevit dobře, tak ho vezmeme, ale s konečným verdiktem je čas,“ komentoval výhled na první dva zápasy František Výborný.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....