Banes Motor České Budějovice
31.08.2010, Josef Bláha, Petr Novotný

Jakub Kovář: Turnaj byl pro mě velkým přínosnem

Č. B u d ě j o v i c e - HC MOUNTFIELD už je doma po turnaji ve Švýcarsku a připravuje se na páteční přátelské utkání s Brnem. Brankář Jakub Kovář má za sebou první mezinárodní zápasy v pozici týmové jedničky. Jaké pro něj byly? „Mám rád zápasy, ve kterých jsem pořád v permanenci střel. Až na tu cestu jsem si turnaj užil. Byl pro mě velice přínosný,“ hodnotil mladý gólman druhou polovinu minulého týdne.

Ve švýcarském Yverdonu se sešlo k turnajovým zápasům šest klubů. Čtyři byly domácí a dva ze zahraničí. Vedle budějovického HC MOUNTFIELD musel ještě delší cestu absolvovat slovenský Zvolen vedený nedávným koučem Jihočechů Ernestem Bokrošem. A náročné cestování bylo také to jediné, co budějovické hráče na celém turnaji zklamalo.

„Tam jsme jeli dvanáct hodin, zpátky asi jedenáct. Ke všemu jsme ještě neustále cestovali i v dějišti turnaje. Bylo to opravdu náročné. Na první zápas jsme to měli asi stodvacet kilometrů a jen z hotelu na zimák jsme jezdili kolem pětadvaceti kilometrů čtyřikrát denně,“ popisoval Jakub Kovář strasti spojené se zahraničním turnajem.

Jinak byl budějovický gólman nadmíru spokojen s kvalitou soupeřů i odehraných zápasů. V prvním utkání nastoupili Jihočeši proti vicemistrovi švýcarské ligy ze Ženevy. Prohráli 1:3, když jejich jedinou branku vsítil Tomáš Mertl a už jen snižoval na konečné skóre. „Byla na nás znát strašlivá cesta, kterou jsme den před zápasem absolvovali. Soupeř byl silnější, rychlejší. Ale postupem času jsme se mu začali vyrovnávat a myslím, že jsme nakonec sehráli slušnou partii,“ vrátil se ještě k úvodnímu zápasu na turnaji.

Druhý duel sledoval Kovář ze střídačky a díval se, jak si se střelami hráčů HC Laussane poradí jeho kolega z brankářské dvojice Šimon Hrubec. „Byli jsme jasně lepším týmem, ale zradila nás koncovka,“ žehral na konečný nerozhodný stav, kterého Švýcaři dosáhli v samém závěru utkání. Následné samostatné nájezdy přiřkly vítězství na stranu soupeře.

A ve třetím duelu proti Fribourgu už stál Kovář znovu mezi třemi tyčemi a spolehlivým výkonem se podílel na vítězství 5:2. „Byl asi tím nejlepším zápasem, který jsme tam sehráli. Ve vyrovnaném utkání jsme se víckrát prosadili před soupeřovou brankou my a zvládli jsme ustát jejich přesilové hry,“ dodal Kovář.

Sám osobně měl ze svých výkonů solidní pocit, ale post jedničky nijak nepřeceňuje a rozhodně netvrdí, že by ho měl předplacený. „Moje pozice je pořád stejná v tom, že se snažím odvádět na tréninku maximum a vždycky, když mě trenéři postaví do branky při zápase, chci předvést to nejlepší. Teď to bude samozřejmě častěji, ale je jasné, že místo jedničky v týmu si musím zasloužit a vrátit tím důvěru trenérům, kteří mi věří,“ uvedl Kovář.

Ovšem nejen o postu brankáře byl přípravný turnaj. Trenéři také testovali, jak se hráči porvou o svoji šanci prosadit se do základní sestavy pro blížící se start extraligy. A také to, jak budou snášet únavu, kterou tři zápasy během třech dnů musely přinést. Program, jenž měli hráči v zemi helvétského kříže, byl hodně náročný. „Kluci toho měli určitě dost, ale to k přípravě patří. V extraligovém play off to nebývá jinak a je dobře, že už teď jsme si mohli vyzkoušet takovýhle zápřah. Turnaj byl přínosem. Teď bude důležité v posledních utkáních přípravy s domácími mužstvy vyladit formu pro začátek extraligy. Už se všichni těšíme, až to vypukne,“ ujistil Jakub Kovář.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....