Banes Motor České Budějovice
26.08.2010, Petr Novotný, Josef Bláha

Švýcarské turné startuje. Soupeři: Ženeva a Lausanne

Y v e r d o n – První letošní mezinárodní měření sil mají před sebou hokejisté extraligového HC MOUNTFIELD. Dnes večer nastoupí k prvnímu zápasu turnaje Festivhockey ve švýcarském městě Yverdon. S alpským hokejem už mají Jihočeši zkušenosti. V minulé přípravě se potkali s Bernem a s Klotenem. Oba zápasy prohráli. Jak se jim bude dařit teď? Dnes od 19.45 hodin nastoupí proti Servettu Ženeva a zítra od 20.15 hodin proti Laussanne.

Městečko Yverdone-les-bains na západních březích Neuchatelského jezera poblíž frranouczských hranic hostí mezinárodní turnaj. Vedle domácích účastníků Fribourgu, Ambri-Piotta, Laussane a Ženevy se střetnou i slovenský Zvolen vedený bývalým českobudějovickým koučem Ernestem Bokrošem a právě HC MOUNTFIELD.

Turnaj byl rozehrán už v úterý a do dnešního dne se odehrály tři zápasy. V nich dvakrát nastoupil Zvolen s Fribourgem a s Ambri-Pioutta a dvakrát prohrál 2:4 a 3:6. Proto má jistotu, že bude hrát o páté místo. Ve skupině budějovického mužstva už se také odehrálo jedno utkání. Lausanne porazilo Ženevu 3:2.

Genéve-Servette Hockey Club S.A.

Historie dnešního soupeře klubu HC MOUNTFIELD je hodně dlouhá a bohatá. Hokej v Ženevě má své počátky už na startu minulého století. Ovšem historické datum je 21. listopad 1954, kdy byl sehrán první oficiální zápas mezi Servettem Ženeva a UGS, který dnešní soupeř českobudějovického klubu vyhrál 7:2. Servette Ženeva je devítinásobným vicemistrem Švýcarska. Z toho dvakrát se mu to povedlo v posledních třech letech. V minulé sezoně prohrál v napínavém finálovém duelu s Bernem v sedmi zápasech, když před tím dokázal zvrátit nepříznivý vývoj série ze stavu 1:3. Trenérem celku je už posledních deset let Kanaďan Chris McSorley. Asistenta mu dělá druhým rokem Louis Matte. Tým je složený převážně ze Švýcarů, výjimkou je dlouhodobá opora celku finský forvard Tony Salmelainen nebo kanadský útočník Jeff Toms. Zápas s HC MOUNTFIELD se bude hrát na stadionu ve městečku Meyrin a úvodní buly je naplánováno na čtvrtek v 19.45.

HC Lausanne

Druhým soupeřem, kterého celek Františka Výborného na turnaji potká, je tým HC Lausanne. Klub vznikl v roce 1922 a od té doby dokázal pětkrát vyhrát národní ligu B. Naposledy se mu to povedlo v roce 2009. Mužstvo vede Kanaďan John van Boxmer, kterému asistuje jeho krajan Alex Stein. I tým lvů z Lausanne je složen téměř výhradně z domácích hokejistů. Jedinou výjimkou jsou Rakušan Oliver Setzinger a Kanaďan Alexander Tremblay. V klubu hraje stále ještě ruský veterán se švýcarským pasem Igor Fedulov, kterému je 44 let a posledních sedm sezon odehrál v Ženevě.

Z tábora HC MOUNTFIELD

Hráči HC MOUNTFIELD po týdenním odpočinku v úterý rozprášili v dalším přípravném duelu Mladou Bolesalv 8:2. Proti mužstvu bývalého budějovického kouče Jana Tlačila si Jihočeši s chutí zastříleli a předvedli v nové sezoně poprvé výraznější kanonádu. "Klíčem k úspěchu byl dobrý pohyb a hlavně to, že jsme se neustále tlačili do šancí a pořád měli aspoň jednoho hráče u brankoviště," všiml si Lukáš Květoň, autor dvou úterních branek domácího celku.

Hned druhý den dopoledne po tomto duelu se parta vedená trenérskou dvojicí Výborný - Kupka vydala autobusem pod Alpy. Ve Švýcarsku čeká tým trojice utkání. První ve čtvrtek se Servettem Ženeva, druhé o den později proti Laussanne a nakonec turnaje zápas o umístění se soupeřem, který vzejde z vývoje ostatních duelů. "Rozhodně to budou kvalitní utkání, která nás prověří," je si jist Milan Gulaš, další ofenzivní opora HC MOUNTFIELD. "Mezinárodní zápasy mají vysoké tempo i když je to příprava. Navíc švýcarské celky patří v Evropě mezi ty lepší, takže se určitě těšíme. Bude to už srovnatelné tempo s extraligou," dodává Gulaš.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....