Banes Motor České Budějovice
04.08.2010, Petr Novotný

Na jih přijede Plzeň. Do hry naskočí i Pavel Kašpařík

Č. B u d ě j o v i c e – Dvakrát hrál HC MOUNTFIELD na ledě soupeřů. Jednou vyhrál a naposledy v Plzni prohrál. Teď se poprvé představí i domácím příznivcům. Ve čtvrtek přijede k odvetnému utkání právě tým ze západu Čech. Kdo přijde na hokej, má se na co těšit. Domácí kouč František Výborný plánuje, že konečně nasadí do hry i jednu z největších letních posil. „V Plzni jsme šetřili Pavla Kašpaříka, protože domácí hrají dost tvrdě a on je po zranění. Teď už by měl hrát,“ říká budějovický trenér. Zápas začne v 17.30 hodin.

„Byla to hodně kvalitní příprava. Samozřejmě! Prohráli jsem, ale nemá cenu po čtrnácti dnech tréninku hráčům spílat, že nedávají góly. S předvedenou hrou i nasazením jsem spokojený,“ vrací se ještě k druhému utkání s Plzní trenér HC MOUNTFIELD František Výborný. Jihočeši si totiž na plzeňském ledě vytvořili dostatek příležitostí ke vstřelení gólu, ale chyběla jim přesná koncovka. Vždyť jen v poslední třetině domácí celek přestříleli 14:7. Ovšem využití bylo nulové.

Místo toho, aby Jihočeši řešili své situace jednoduše a hlavně stříleli ze střední vzdálenosti, snažili se kombinovat a zakončovat takřka do prázdné branky. „V Plzni na nás několikrát zívala zcela otevřená, ale pak se nám to vymstilo, kdy tam Standa Dietz nepohlídal hráče a na dva góly jsem jim nahráli sami, což byla jednou chyba Buriana a jednou těch mladých hráčů,“ popisoval trenér způsob, jak se domácí tým dostal ke třem vstřeleným brankách v budějovické síti. Jediným hostujícím střelcem byl zkušený útočník Jiří Šimánek, ale jedna branka na lepší výsledek nestačila.



Ovšem přípravné zápasy jsou od toho, aby se právě mladí hráči v těžkých situacích učili. „A aby se z toho nepodělali a hráli dál, protože po jednom nepovedeném zápase je nikdo neodstřelí, ale dostanou další šanci a dostanou jí dost,“ dodal Výborný. V následujících zápasech plánují trenéři dál střídat jednotlivé pětky, kterých mají k dispozici šest a teprve před turnajem ve Švýcarsku budou zužovat kádr, jenž už se bude podobat tomu extraligovému. „V tomhle ohledu musíme překousnout to, že se třeba nebude vyhrávat, ale šanci musí dostat všichni a nesmíme se dívat na výsledky,“ přiblížil Výborný.

Oproti prvnímu utkání v Písku hráli v Plzni nově Michal Mikeska, Roman Pšurný, Jiří Šimánek, Rostislav Martynek nebo obránci René Vydarený a Jan Novák. Zítra opět nastoupí jiná sestava. Naskočit by měla řada Jakuba Langhammera s prvního zápasu v Písku. Znovu by měli zasáhnout od hry obránci Ptáček s Jankem a hlavně by trenéři rádi nasadili hráče, kteří ještě nehráli vůbec. Poprvé by se měl divákům představit Pavel Kašpařík, jenž na křídlech přivítá Mertla a Martynka. „Uvidíme jestli nasadíme i řadu Michala Mikesky,“ nemá ještě jasno František Výborný.

Po celou přípravu se českobudějovickému celku vyhýbala vážnější zranění. Jenže hned druhé utkání vystavilo stopku pro obránce Iva Kotašku. Ten si v souboji s domácím Dvořákem přivodil zlomeninu klíční kosti a na dva měsíce si od hokeje nedobrovolně odpočine. „Je to škoda pro něj i komplikace pro nás, protože jsme s ním počítali do základu,“ pokrčil rameny Výborný. V obraně Kotašku nahradí další dlouhodobý rekonvalescent Tůma, ale chybět bude trenérovi zase útočná dvojice mladíků Sedlák – Švihálek, kteří jedou na turnaj reprezentace U18. „Budou tam mít kvalitní turnaj a Jarda Jágr je tam bude sledovat celou dobu. My s Pepou Zajícem se tam chceme také zajet podívat na některý zápas,“ dodal.

V Plzni Jihočeši prohráli. Na co nejvíc upozorní hráče jejich trenér před čtvrteční odvetou? „Říkáme to v tréninku i po obou utkáních. Tam je to jasný. Nutit se do koncovky rychleji, dravěji a daleko urputněji. Dneska o tom hokej je. Je krásný hrát technicky na jeden dotek do brány, ale to tam nepadá. Je důležité tam donést puk v zubech a pak k tomu možná nějaká třešnička v podobě krásné akce přibude,“ smál se hlavní kouč František Výborný.

Vstupné na všechny domácí přípravná utkání i zápasy Tipsport Cupu bude 50 korun. Otevřeny jsou pokladny u řeky vždy hodinu před zápasem a diváci budou moci chodit do sektorů na tribuně C.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....