Banes Motor České Budějovice
01.08.2010, Miroslav Mayer

Juniorský tým chce pod vedením dvojice Kolda - Turek výše

Č. B u d ě j o v i c e - Ve stejný den jako hráči HC MOUNTFIELD se na ledě objevili i extraligoví junioři. Pod vedením nové trenérské dvojice Ladislav Kolda - Filip Turek začalo mužstvo přípravu na novou sezónu ve které se bude snažit napravit loňský výpadek a tentokrát se probojovat do play off. Oproti minulé sezoně mužstvo výrazně omladilo, ale ani zkušení hráči v týmu nechybí. Extraliga juniorů začíná 10. září a do té doby sehraje mužstvo dva turnaje a několik přípravných zápasů.

Juniorská extraliga se bude hrát letos opět trochu jinak než tomu bylo v minulé sezóně. Největším rozdílem je, že sestupovat do nižší soutěže budou přímo poslední čtyři mužstva a tým na pátém místě od konce bude hrát o účast v nejvyšší soutěži v baráži. V minulé sezóně se českobudějovičtí junioři nedokázali probojovat do elitní šestky a zápasili ve skupině o udržení. Něco podobného by se nyní už nemělo opakovat. Letní přípravu mužstva již vede trenér Ladislav Kolda, který přišel k mužstvu během minulé sezóny.

Jak jste byl spokojen s dvouměsíční letní přípravou na suchu, která skončila těsně před prázdninami?
Dá se říci, že příprava proběhla dobře a podařilo se nám zhruba odtrénovat to co jsme si naplánovali. Bohužel ne všichni hráči mohli z různých důvodů absolvovat všechny tréninky.

Kádr juniorského mužstva je každý rok vlastně úplně jiný. Přesto letošní výměna kádru je trochu větší než tomu bývalo v minulých sezónách.
Hráči, kteří u nás skončili jsou buď v Písku, v Táboře, nebo v Jindřichově Hradci. Skončili hráči ročníku 1989. Jakub Makovský chtěl zkusit štěstí v Salzburku a my jsme mu to umožnili. Letos to vypadá, že bychom mohli použít asi čtyři hráče dorazového ročníku 1990, ale zatím musíme počkat, jestli zůstanou u mužů, nebo jestli se vrátí k nám. Rádi bychom některé z nich v kádru viděli.

Letos je i poměrně dost hráčů v přípravě s muži HC MOUNTFIELD.
Je jich tam zatím dost. Myslím si, že je to pozitivní, že dostávají šanci zkusit si to mezi dospělými. Uvidíme, jestli dostanou opakovaně příležitost v nějakých přípravných zápasech.

Zároveň se v přípravě juniorky objevuje i velké množství hráčů ročníku 1993, kteří by mohli hrát ještě extraligu staršího dorostu. Je to signál omlazování mužstva?
Určitě je to signál omlazování, ale zároveň hráči ročníku 1993 patří k těm talentovaným hráčům. Konkrétně můžu jmenovat Rousek, Švihálek, Sedlák, Koblasa a Kříž, kteří jsou momentálně v širším výběru reprezentace do osmnácti let. Někteří z nich trénují dokonce i s muži. V současné době máme v kádru hráče hned čtyř ročníků od 1990 po 1993. Zatím tu s námi trénují všichni hráči z ročníku 1993 a uvidíme, kdo se uchytí a kdo půjde zpět do dorostu.

Kdy se mužstvo poprvé v letošní sezóně postaví k přípravnému zápasu?
V současné době trénujeme zatím dvoufazově na ledě i na suchu a první zápas absolvujeme 6. srpna s Plzní. Pak následují turnaje v Litvínově a v Pardubicích. Soutěž začíná až 10. září, a tak bychom chtěli ještě další přípravné zápasy domluvit.

Počítáte s tím, že si ve vaší trenérské dvojici rozdělíte posty tak, že vy, jako bývalý bek budete mít na starosti obránce a Filip Turek, jako útočník, si vezme pod velení útočníky?
Budeme se samozřejmě snažit každý jim z toho svého řemesla předat co nejvíce. To může být výhoda. Zatím se o všechno dělíme a prostřídáváme, aby si nás hráči užili rovnoměrně.

Co si myslíte o novém ročníku extraligy juniorů?
Soutěž bude pro nás těžká, vzhledem k tomu, že letos sestupuje hodně mužstev. Hlavně musíme, oproti loňsku, chytit začátek sezony. Doufám, že kádr budeme mít kvalitní. Vše se uvidí podle přípravných zápasů, kdy zjistíme, v jaké síle vlastně mužstvo je.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....