Banes Motor České Budějovice
25.08.2002, David Schlegel

Jiří Lála se rozloučil s kariérou

Jedna z největších legend jihočeského hokeje Jiří Lála se v pátek 23. srpna rozloučil z kariérou. Nastoupil pod hlavičkou týmu Lála All-Stars vedle Roberta Reichla a Milana Hejduka, vsítil hattrick a vítězným gólem se zasloužil o vítězství nad Ledními Medvědy Eisbären 9:8. Výtěžek zápasu byl věnován obětem povodní.
V jednom týmu se poprvé sešel i se svým synem Jiřím, který bude v příští sezóně nastupovat v prvoligovém Písku. Táborský rodák Jiří Lála začal hrát hokej v Soběslavi, odkud přešel do Českých Budějovic. Zde prožil jedenáct ligových sezón, vojnu strávil v Dukle Jihlava, kde se stal mistrem republiky a nejlepším střelcem československé ligy. V nejvyšší soutěži celkem odehrál 513 utkání a vstřelil 297 gólů. Dalších 198 zápasů a 90 branek přidal Lála v reprezentačním dresu, který oblékl na Kanadských pohárech 1981 a 1984, mistrovstvích světa 1981-86 a olympijských hrách 1984 a 1988. Svůj nejslavnější zápas sehrál na zlatém mistrovství světa v Praze v roce 1985 proti Kanadě, kdy pečetil zisk zlatých medailí gólem do prázdné branky.

Od roku 1989 hrál v německém klubu první bundesligy Eintracht Frankfurt. Po dvou letech přestoupil do Mannheimu. Tam strávil tři roky, aby ještě jednou změnil dres v rámci nejvyšší německé soutěže a zamířil do celku Frankfurt Lions, kde strávil další dvě sezóny. Mezitím v sezóně 1994/95 si ještě naposledy odskočil na tři zápasy do české extraligy a za České Budějovice odehrál tři utkání. Před odchodem do Ayr Scottish Eagles, který hraje nejvyšší britskou Superligu, okusil v několika zápasech i dres švýcarských celků SC Bern a Grasshoppers Curych. Od roku 1997/98 hrál čtyři roky za německý ERC Selb a poslední dvě sezóny strávil v EV Regensburg, s nímž hned v první sezóně vybojoval postup do druhé bundesligy. V klubu byl hrajícím generálním manažerem a v této práci bude pokračovat i po skončení své hráčské kariéry.

Více o Jiřím Lálovi v sekci Osobnosti

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....