Banes Motor České Budějovice
před 2 dny, Michal Špírek

František Čech působí v budějovickém hokeji už padesát let!

Legenda Motoru František Čech působí v klubu už padesát let! V roce 1974 do Motoru přestoupil a následně se jakožto schopný střelec stal rychle oblíbencem fanoušků. Po kariéře hokejisty působil a dodnes ve svých čtyřiasedmdesáti letech působí u budějovického hokeje v pozici trenéra mládeže.
František Čech
Narodil se 30. března 1950 v Praze. V českobudějovickém A týmu hrál 12 sezon, celkem 414 zápasů, v nichž vstřelil 161 gólů (26 vítězných a 6 remízových) a posbíral 235 kanadských bodů a 106 trestných minut. Byl členem stříbrného týmu 1981. V roce 1980 byl prvním hráčem v historii klubu, který v nejvyšší soutěži vstřelil gól v prodloužení - do sítě Košic na 4:3. A proti Košicím prožil i životní utkání, když 3. 2. 1982 nasázel do sítě brankářů Švárného a Oreniče 5 gólů při výhře 11:3! Kromě vousů ho v očích diváků charakterizovala i atypická hokejka s rovnou a až ve špičce zahnutou čepelí, tzv. čechovka. Byl specialistou na nájezdy, coby pravák měl velmi oblíbené (a úspěšné) zakončení v podobě kličky do bekhendu a zakončení pod horní tyč.
Po skončení kariéry se stal v Českých Budějovicích dlouholetým a úspěšným mládežnickým trenérem, kterým je dodnes. S českobudějovickými dorostenci získal titul. V příští sezóně bude asistentem u kategorie U15 - 9. třída.

Padesát let strávil František Čech v klubu takřka kontinuálně, s výjimkou tří let, kdy si odskočil do Jindřichova Hradce. Jak se jeho kariéra vlastně odvíjela? Čech začínal v dětství s fotbalem, hrával v Rudé hvězdě Praha, následně začal chodit i na hokej a nakonec zakotvil ve Slavii Praha, kde se začal naplno učit hokejovým dovednostem. Po narukování na vojnu měl Čech hrát za Duklu Litoměřice, v roce 1969 ale padlo rozhodnutí pro daný rok v litoměřické Dukle všechny sporty zrušit. Čecha si ale vybrali zástupci Dukly Liberec, díky čemuž mohl Čech pokračovat s hokejem bez vynucené pauzy. Liberecká Dukla byla po roce ustanovena jako B tým Dukly Jihlava a Čech se v roce 1971 dokonce radoval z titulu v nejvyšší soutěži, když byl povolán do áčka Dukly a odehrál za ní v semifinále dva zápasy. Poté hrál ve Slavii ve druhé nejvyšší soutěži, v sezóně 1973/74 nastřílel rekordních 56 gólů.

Toužil ale po přesunu do nejvyšší soutěže a také chtěl zajistit pro rodinu adekvátní bydlení. A tak ve čtyřiadvaceti letech rád přijal laso z Českých Budějovic. "Byl jsem ženatý a potřeboval jsem byt. Tady jsem dostal byt hned. Nebyla to žádná sláva, ale alespoň něco. Bydlel jsem v Čechově ulici, což bylo legrační," vyprávěl v minulosti v rozhovoru pro náš web. Slavia mu ovšem přestup nepovolila a tak Čech nuceně vynechal takřka celou sezónu. "Všechno trvalo tři čtvrtě roku. Pak se stalo to, že Slavia byla v druhé lize poslední a domluvili jsme, že se vrátím a když se zachrání, tak mě pustí. My jsme všechno vyhráli a já dal v jedenácti zápasech jedenáct gólů. Dodnes mě mrzí, že se se mnou Slavia nerozloučila," vzpomíná Čech. Poté už měl cestu do Motoru volnou a mohl konečně naskočit do utkání v nejvyšší soutěži. "Hned v prvním zápase jsem dal Plzni v power-play gól. Dorazil jsem střelu Maříka. Na to do smrti nezapomenu. Dlouho jsem jen stál a tohle byla odměna za to všechno." A začalo platit dlouhotrvající Čechovo spojení s Budějovicemi. Za Motor odehrál dvanáct sezón! Nejvíce se mu vedlo v sezóně 1980/81, s týmem získal stříbro. V Motoru nastupoval po boku dalších výborných hráčů, hrál v lajně například s Pražákem a Pouzarem.

Trenérský kolega Lukáš Chaloupka o Františku Čechovi
Franta mě samotného trénoval v dorostu. Když jsem poté přešel k trenéřině, dali nás dohromady a trénovali jsme spolu ročník 2000. A teď tomu zrovna bylo deset let od sezóny, kdy jsme v kategorii starších žáků obsadili na MČR třetí místo. Pak jsme se sešli jako trenéři až po deseti letech a příští rok spolu budeme působit u kategorie U15. Franta má stále hokeji svými postřehy co dát, hokej zkrátka pořád vidí. Působí dá se říct v roli poradce. Dbá na pořádek v kabině, na tom si potrpí. Je to přísný trenér, což dokáže klukům dát najevo, ale umí rozhodně i pochválit.

Poslední sezónu jako aktivní hokejista zažil v Písku ve třetí lize v roli hrajícího asistenta trenéra. Pak už se začal, vedle civilní profese, věnovat naplno trenéřině, vyprofiloval se jako kouč mládežnických kategorií. V roce 1993 s budějovickým dorostem získal mistrovský titul, v kádru měl například Václava Prospala, Václava Krále, Martina Štrbu nebo Petra Sailera,

František Čech ale ani při hokejové kariéře neopustil svůj milovaný fotbal, v Budějovicích hrával krajský přebor. "Trenéři to věděli a naoko zakazovali. Vždycky jsem říkal novinářům: „Nepište mě jako střelce, já bych z toho měl průser.“ Problém by byl, kdybych se zranil. Ale to se nikdy nestalo. Jednou mi Karel Pražák řekl: „Jestli mi přijdeš z fotbalu zraněný, tak ti dám pokutu, že se z toho…“ Já jsem si vážil toho, že to ví a že mi to přímo nezakazuje," vzpomínal Čech v rozhovoru pro Drbnu. Dlouho také v kraji působil jako fotbalový rozhodčí.

Františku Čechovi klub děkuje za jeho služby a vzhůru do další sezóny!

O FRANTIŠKU ČECHOVI VYŠLY NÁSLEDUJÍCÍ ČLÁNKY:

LEGENDA MOTORU: Slavii nemám bytostně rád. Fotbalové góly jsem musel tajit, říká František Čech (článek z roku 2021)

Jubilant František Čech debutoval v lize po boku šampionů Jiřího Holíka a Jana Klapáče (článek z roku 2020)

Jediný titul mám s Jihlavou, říká František Čech (rozhovor z roku 2010)


Hostem byl František Čech i v našem Motoráckém podcastu. K dobru přidal i historky o tom, jak třeba pořádku milovnému Františkovi spoluhráči vysypali na auto popelnici a on je pak na oplátku se špinavými botami nesvezl na trénink.

Sociální sítě

ROZHOVOR ??| První sezonu v českobudějovickém dresu zakončil jako nejlepší střelec Motoru v základní části. Teď už Jan Ordoš...

Legenda Motoru František Čech působí v klubu už padesát let! V roce 1974 do Motoru přestoupil a následně se jakožto schopný...

27. narozeniny dnes slaví naše nová kanadská posila Will Reilly??! Happy Birthday??!

Motorácký dotazník - Gladiátor, Americký sniper nebo Vlk z Wall Street. Máte podobný filmový vkus jako Nick Olesen? ;)