Banes Motor České Budějovice
23.05.2024, Michal Špírek

S Matejem Kašlíkem nejen o tom, proč se rozhodl přijmout nabídku Motoru

V útočníkovi Mateji Kašlíkovi získal Motor perspektivní posilu. Po dvou letech hraní ve slovenské extralize zatoužil talentovaný hráč po angažmá v Česku a společnou řeč našel právě s českobudějovickým vedením. Teď hodlá na jihu Čech ukázat naplno své kvality, díky kterým až do poslední chvíle bojoval o účast na mistrovství světa.

Nejprve souhrn Kašlíkovy dosavadní hokejové kariéry: v šestnácti letech vyrazil ze slovenského Púchova do Švédska, kde hrál za dorost a juniory klubu z Malmö. Poté se přesunul, znovu na dvě kompletní sezóny, do týmu kanadské juniorské soutěže Chicoutimi Saguenéens. V roce 2021 absolvoval letní přípravný kemp Colorada Avalanche, ve skupině trénoval s MacKinnonem či Makarem. Slovensko reprezentoval v každé z mládežnických kategoriích, zahrál si i na dvou mistrovstvích světa do dvaceti let. V poslední sezóně odehrál za Zvolen ve slovenské extralize celkem 51 zápasů, zaznamenal 34 bodů (z toho 7 v 10 zápasech play-off). Dočkal se také pozvánek do seniorské reprezentace.

A také nabídky od Motoru. Kašlíkovi se možnost angažmá v jihočeské metropoli zalíbila. Teď už jen zbývá zabalit si poslední věci, přesunout se do Českých Budějovic a 26. května se hlásit na týmovém soustředění. To je tedy nejbližší program nadějného slovenského útočníka. "Můj přestup se řešil a ladil asi tři týdny od okamžiku, kdy jsem vypadl z národního týmu před mistrovstvím světa," přibližuje Matej Kašlík a pokračuje: "Chtěl jsem se po vcelku vydařené sezóně posunout o level výše, což je česká extraliga. České Budějovice mě oslovily, viděl jsem u nich zájem. Co jsem se informoval, Budějovice jsou pěkné město, Motor má výborný tým a slyšel jsem, že má nejlepší fanoušky. To jsou důvody, proč jsem se rozhodl právě pro českobudějovickou nabídku." Referenci získal Kašlík například od Marka Ďalogy, Olivera Okuliara nebo Kristiána Pospíšila. "Z Motoru jsem byl v kontaktu se sportovním manažerem panem Novotným a stejně tak s hlavním trenérem. V podstatě i proto jsem se rozhodl, že chci jít do Budějovic," říká jednadvacetiletý hráč.

Co hodlá novému zaměstnavateli nabídnout? "Chci prostě co nejvíce pomoct týmu, aby se mu dařilo. Využívat své rychlosti, pomoci týmu agresivním napadáním a dravostí směrem do brány. Samozřejmě, že i góly a asistencemi. Ale také těmi malými detaily, aby byl tým úspěšný," vyjmenovává Kašlík. Zástupce Motoru zaujal jakožto velmi kvalitní bruslař. "Dobré bruslení jsem měl v podstatě odmala, vždy to bylo takové moje plus. Ve Švédsku jsem to ještě vypiloval a snažím se to dál pilovat každé léto nebo i v průběhu sezóny, když je na to trochu prostoru. Budu na bruslení stále pracovat, aby to bylo ještě lepší," komentuje svou přednost sám Kašlík. Ten už je plně připraven na letní přípravu, která ho pod náročnými trenéry Motoru čeká. "Snažím se pracovat na sto procent ať už v tréninku, nebo v zápase. To vyžaduje každý trenér a já s tím nemám problém, stále jsem mladý, chci se zlepšovat a dávám do toho vše," nenechává Matej Kašlík na pochybách

V Českých Budějovicích pro něj bude vše nové. Ve městě nikdy předtím nebyl, nezná se ani s žádným ze spoluhráčů. Nedávno se ale přece jen s jedním z budoucích parťáků na ledě potkal. Byť jako soupeř, kdy se v reprezentaci postavil proti Jáchymu Kondelíkovi. "Hráli jsme proti sobě přípravný dvojzápas. Tehdy jsem ještě ale netušil, že půjdu do Budějovic. Rád se s ním seznámím," těší se Kašlík. V kádru se spolu s Chlubnou a Koláčkem zařadí k nejmladším hráčům, v kabině se setká i s o devatenáct let starším Lukášem Pechem. "Už jsem si soupisku procházel. Jsem zvědavý, hráče v takovém věku jsem ještě v týmu neměl," usmívá se při této zmínce Kašlík. "Doufám, že si se všemi v týmu sedneme, že to bude dobré a uděláme spolu v sezóně nějaký úspěch."

V předminulé sezóně, pro Kašlíka první v seniorském hokeji, zažil útočník nepříjemnost v podobě zranění ramena, které musela vyřešit až operace. "To už je úplně zahojené, ve stoprocentním stavu, v proběhlé sezóně jsem to vůbec nepociťoval a vlastně už jsem si ani nevzpomněl, že jsem operaci podstoupil," ujišťuje hráč. Nakonec bojoval do poslední chvíle o místenku na mistrovství světa, z finální nominace slovenského nároďáku vypadl až mezi úplně posledními. "Byl jsem zklamaný, kdo by nebyl. Na mistrovství jsem si moc přál jet, ještě je to kousek od mého domova a přijela by celá rodina. Udělal jsem pro to vše, myslím, že přípravu jsem měl velmi dobrou. Ale přišlo hodně hráčů i z NHL, v týmu byla velká konkurence a bohužel to tento rok nevyšlo. Tak doufám, že to vyjde někdy příště," vyhlíží Kašlík.

Sociální sítě

Další plaketka jako poděkování za podporu v sezoně 2023-24 patří společnosti Tiskárna Protisk a rodině Štěchových. Děkujeme! ??

V uplynulém roce rozjel Motor projekt Svět Motoru pro města a obce v Jihočeském kraji. Všem zapojeným obcím a městům se velmi...

V úterý se můžete těšit na Jáchyma Kondelíka s pohárem pro mistry...

Od příští sezóny budou povinnou výstrojí nově i nákrčníky. ''Je to pro ochranu zdraví hráčů, věřím, že si na to časem každý...