Banes Motor České Budějovice
25.12.2023, Václav Plachta

Na Štěpána zavítá do Budvar arény Hradec Králové

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Štědrovečerní večeři a rozbalování vánočních dárků pod stromečkem mají fanoušci po celé republice již za sebou a na druhý svátek vánoční roztáčí extraliga opět svůj kolotoč zápasů. Jihočeši si navíc nemohli přát třaskavější duel, neboť do Budvar arény zavítá hradecký Mountfield. Začátek utkání je v jihočeské metropoli naplánován na 17:00 a poslední lístky jsou k dostání ZDE.

O soupeři – Mountfield HK

Hradecký Mountfield již přes měsíc udržuje pravidelnou sérii, ve které vždy po porážce vybojují Východočeši dvě vítězství. Poslední předvánoční duel odehrál Hradec Králové proti libereckým Tygrům. Zápas tabulkových sousedů se Mountfieldu vůbec nepovedl a Liberec si po jednoznačném vítězství 5:2 odvezl sebou pod Ještěd všechny tři body. Svěřenci Tomáše Martince i tak ale drží skvělou šestou pozici s tříbodovým náskokem právě na Jihočechy.

Tým od Bílé věže se může spolehnout již druhým rokem na Olivera Okuliara. Slovenský útočník dokázal za osmadvacet zápasů hned dvacet pět bodů a patří mu tak šestá pozice v porovnání s extraligovou konkurencí. Druhým místo v bodování týmu patří kanadskému obránci Jérémiemu Blainovi, který získal jedenadvacet bodů. V brankovišti se Hradec, po rozvázání smlouvy s Patrikem Bartošákem, spoléhá na Jana Lukáše, který ale odchytal doposud pouhých sedm zápasů. Ke třicetiletému Lukášovi Mountfiled přivedl z TPS Turku Eetu Laurikainena. Finská akvizice doposud naskočila pouze po jednoho duelu právě s Libercem.

V týmových statistikách patří Hradec k elitě soutěže. Jak v přesilovkách, tak i v početních nevýhodách patří Hradci čtvrtá příčka. Mountifeld navíc patří k nejčastěji střílejícím týmům v soutěži. Naopak na hradecké brankáře jde třetí nejnižší počet střel v přepočtu na jeden zápas.

Sestava Mountfieldu v posledním utkání s Libercem:

Laurikainen (Lukáš) – Pavelka, Blain, Kalina, Pláněk, Marcel, Freibergs, Gaspar – Šťastný, Estephan, Zachar – Okuliar, Tamáši, Jergl – Perret, Lalancette, Jasper – R. Pavlík, Pilař, Chalupa.

Banes Motor

Jihočeši po dvou těsných porážkách v prodloužení přivítali po reprezentační přestávce ve speciálním domácím duelu Olomouc. Svěřenci Ladislava Čiháka předvedli sebejistý výkon, který hráči podpořili nejen čtyřmi góly v hanácké síti, ale také čistým kontem Dominika Hrachoviny, pro něhož šlo o třetí čisté konto v sezoně. Do zápasu naopak nemohl ze zdravotních důvodů zasáhnout Dominik Simon. I díky těmto třem bodů se Motor nadále drží v horní části tabulky a se třiačtyřiceti body okupuje sedmou pozici. Trest na jeden zápas vyfasoval po Olomouci obránce Michal Gulaši, proti Hradci tak nenastoupí.

Bodování týmu nadále vede, již dvaceti body na kontě, kapitán Milan Gulaš, který ve středečním duelu zaznamenal jednu branku. To v pořadí druhý hráč v tabulce bodování, Brant Harris, si proti Olomouci připsal hned dvě asistence a po právu byl zvolen hráčem utkání na českobudějovické straně. Třetí příčka patří Jáchymu Kondelíkovi, který za sedmnáct odehraných duelu stihl již patnáct kanadských zářezů. Brankářská dvojice Dominik Hrachovina (90,69 %) - Jan Strmeň (91,62 %) si drží velice podobná čísla. Rozdíl ale najdeme v počtu odchytaných utkání, kde jednoznačně dominuje Hrachovina.

České Budějovice se v posledních zápasech snaží více proměňovat, již mnohokrát komentované, přesilové hry. I když se svěřencům Ladislava Čiháka daří početní výhody častěji využívat, tak nadále z toho je procentuální úspěšnost pouze na 16 % a dvanácté místo v pořadí. V oslabení patří Motoru s 82,8 % šestá pozice.

Sestava Motoru v posledním utkání s Olomoucí:

Hrachovina (Strmeň) – Hovorka, Gulaši, Pýcha, Štencel, Kachyňa, Doudera (A), Vráblík – Ordoš, Kondelík, Kubík (A) – Gulaš (C), Harris, M. Beránek – Valský, Hanzl, F. Přikryl – Koláček, Toman, Chlubna.

Akce fanoušků

Zápas s hradeckým Mountfieldem bude spojený ještě s jednou akcí. Fanoušci si na úterní utkání připravili celostadionové choreo, které bude spojené s oslavou deseti let od znovuzrození českobudějovického klubu. Všechny informace naleznete zde na přiloženém facebookovém příspěvků.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....