Banes Motor České Budějovice
25.11.2023, Tomáš Kobera

Zpátky domů! Motor v neděli hostí na svém ledě Litvínov

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Po dvou venkovních utkáních se českobudějovický Motor vrací zpátky do Budvar Arény, kde přivítá Litvínov. Prodloužit domácí vítěznou sérii se Jihočeši budou snažit proti třetímu celku extraligové tabulky v neděli od 17:00, vstupenky jsou stále k dostání ZDE.

O soupeři – HC Verva Litvínov

Litvínovským hokejistům patří aktuálně mezi extraligovými celky třetí pozice, kterou si vysloužili za dvaačtyřicet získaných bodů. Verva na konci minulého týdne v Třinci zlomila sérii třech proher, což se Litvínovu stalo poprvé v sezóně, a v pátečním kole doma senzačně otočila duel proti Karlovým Varům. Energie na začátku druhé periody zvyšovala svůj náskok již na 0:3, ale ještě do konce prostřední dvacetiminutovky Severočeši dokázali převrátit skóre na svou stranu. Na konečném výsledku 6:4 se dvěma brankami podílel Brit Liam Kirk, dva body zapsali také Ondřejové Kaše s Jurčíkem a Andrej Kudrna. Tým vedený trenérem Karlem Mlejnkem patří k těm nejsilnějším ofenzivním týmům, více branek v dosavadním průběhu ligy daly pouze vedoucí Pardubice. K těm nejlepším však nepatří v bilanci venkovních zápasů, kde je dokonce v nejhorší čtyřce soutěže a z devíti duelů na ledech soupeřů si odvezl pouze deset bodů. Vylepšit nedobrou venkovní úspěšnost bude chtít Verva v neděli proti Motoru, který dokázala porazit v posledních čtyřech vzájemných soubojích.

Vysoké postavení v tabulce samozřejmě znamená spoustu produktivních hráčů. Celkově druhý v bodování ligy je navrátilec z NHL Ondřej Kaše (9G+14A), hned za ním je jeho bratr David (8G+15A). Třetí v týmové produktivitě je Petr Koblasa (10G+6A), 16 kanadských bodů si pak připsal i bývalý hráč Motoru Jindřich Abdul (7G+9A). Brankoviště Vervy hájí v této sezóně primárně Matej Tomek, jenž si drží úspěšnost zákroků nad 91%.

Litvínovští nasázeli při svých početních výhodách nejvíce branek z celé extraligy, jejich úspěšnost přes 20% ale patří k extraligovému průměru. To se dá říct také o hře v oslabení, určitě však ne o četnosti střelby. Třetí tým extraligy totiž vyšle na branku soupeře průměrně přes dvaatřicet střel za utkání, lépe je na tom pouze královéhradecký Mountfield.

Sestava Litvínova z posledního utkání:

Zajíček (Tomek) – Zeman, Zile, Demel, Baránek, Šalda, Czuczman, Kočí – O. Kaše, D. Kaše, Hlava – Abdul, Kirk, Koblasa – Kudrna, Jurčík, Maštalířský – Havelka, Gut, Zygmunt.

Banes Motor

České Budějovice se po dvou zápasech mimo své území představí v neděli opět na domácím ledě, kde budou chtít proti neoblíbenému soupeři prodloužit domácí vítěznou sérii na čtyři zápasy. Motor se v pátečním kole blýskl vítězstvím na ledě pátého Liberce, kde po gólech Vopelky, Doudery, Beránka a dvou přesných trefách Ordoše vyhrál přesvědčivě 5:2. Díky tomu se Jihočeši vyhoupli na osmé místo a právě na Bílé Tygry, na které mají navíc zápas k dobru, ztrácí již pouhé tři body. Budějovice doma získaly druhý nejvyšší počet bodů ze všech týmů TELH a proti Vervě se budou snažit o další důležitý výsledek.

Nejvíce kanadských bodů z jihočeského výběru posbíral kapitán Milan Gulaš (5G+10A), o bod méně má nejlepší střelec týmu Adam Kubík (9G+5A). Za zmínku jistě stojí také defenzivní počínání obránce Michala Gulašiho, jemuž v Radegast indexu patří třetí pozice. Do českobudějovické svatyně se v pátečním duelu pod Ještědem vrátil Dominik Hrachovina, který skvělým výkonem a pětadvaceti úspěšnými zákroky výrazně přispěl k tříbodovému úspěchu.

Do pátečního duelu již zasáhl bek Roman Vráblík, mimo sestavu zůstal proti Tygrům Martin Hanzl. Motor pokračuje v kvalitní defenzivní činnosti a jen pět celků obdrželo méně gólů. Tomu pomáhá i dobrá disciplína (pouze dva týmy hrály méně oslabení) a nadprůměrná úspěšnost bránění početních nevýhod, která je pátá nejlepší v extralize.

Sestava Motoru z posledního utkání:

Hrachovina (Strmeň) – Štencel, Pýcha, Doudera, Kachyňa, Gulaši, Hovorka, Vráblík – Ordoš, Kondelík, Gulaš – Kubík, Harris, Simon – Přikryl, Vopelka, Beránek – Chlubna, Toman, Valský.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....