Banes Motor České Budějovice
23.11.2023, Adam Černý

Druhé venkovní utkání v řadě, zastaví Motor rozjetý Liberec?

Vítězství nad Mladou Boleslaví a prohra v Karlových Varech. To je bilance hokejistů českobudějovického Motoru po reprezentační přestávce. V pátek tentokráte Jihočeši vyrazí na sever Čech, kde vyzvou rozjetý Liberec, jenž drží sérii čtyř výher v řadě. Úvodní buly zápasu padne pod Ještěděm v 18:00.

O soupeři – Bílí Tygři Liberec

Vydařené období zažívají Liberečtí. Bílí Tygři se radovali v posledních čtyřech duelech, postupně si vyšláplo na Litvínov, Kladno, Karlovy Vary a Pardubice. Právě výhrou nad největším titulovým favoritem z Pardubic podtrhli Liberečtí, že se s nimi musí počítat v horních patrech tabulky. Pro Dynamo to navíc byla první porážka v základní hrací době. Při tom před novým ročníkem se v predikcích o severočeskému klubu s ohledem na vyšší příčky v tabulce moc nemluvilo. Mužstvo opustilo několik důležitých členů včetně nejlepšího obránce uplynulého ročníku Janise Uvise Balinskise či brankáře Petra Kváči. Za tato jména dorazili spíše nadějní mladící, kteří dostali možnost porvat se o svojí šanci. Trenér Filip Pešán tedy disponuje velmi mladým kádrem, věkový půměr týmu zpod Ještědu patří k těm nejnižším napříč nejvyšší soutěži. Liberecké zápasy jsou navíc pro diváky gólově atraktivní, jelikož Severočeši nasázeli do sítě soupeřů už jedenasedmdesát branek, což je po zmíněných Pardubicích nejvyšším číslem v soutěži.

Bodovým lídrem týmu je útočník Tomáš Filippi, který stihl nastřádat už šestadvacet bodů za deset branek a šestnáct asistencí, díky tomu vévodí dokonce produktivitě celé soutěže. Povedený rozjezd sezony navíc libereckému centrovi vynesl pozvánku do reprezentace, kde zapsal úspěšný turnaj Karjala. Další dvě místa v týmové produktivitě poté patří dravému mládí. Devatenáct bodů má na svém kontě Jakub Rychlovský, který zažívá průlomovou sezonu. O čtyři body méně má poté na svém kontě další mladík z útoku Adam Najman. Co se týče brankoviště, tak nad ním před sezonou visel možná největší otazník. Zatím však všechno nasvědčuje tomu, že sázka na dravé mládí se vyplatila. Aktuálně mu vládne dvacetiletý Daniel Král, jenž se stal při zranění svého kolegy Dávida Hrenáka jasnou jedničkou a nutno říci, že opravdu zaslouženě. Liberecký mladík s maskou má po dvanácti duelech úspěšnost zákroků 92,37 %, což ho řadí na druhé místo v měřítku celé soutěže.

Sestava Liberce v posledním utkání proti Pardubicím:

Král (Schnattinger) – Knot, McCoshen, Melancon, Budík, Galvas, Ivan, Derner – Faško-Rudáš, Filippi (A), Rychlovský – Klíma, Najman, Birner (C) – Pérez, Šír, Vlach (A) – Dlouhý, Plos, Pekař.

Banes Motor

Hokejisté českobudějovického Motoru se po reprezentační přestávce vrátili do extraligového kolotoče nedělní výhrou nad trápící se Mladou Boleslaví. I v Karlových Varech Jihočeši nepředvedli špatný výkon. Svěřenci Ladislava Čiháka byli střelecky jednoznačně aktivnějším celkem, avšak z výhry 4:2 se radoval soupeř a Českobudějovičtí potvrdili, že se jim dlouhodobě v měření se Západočechy nedaří. Motoráci se tak po středečním nezdaru propadli na devátou příčku tabulky se ziskem devětadvaceti bodů. Tabulka nejvyšší soutěže je však opět velmi vyrovnaná a jedním vítězstvím mohou Jihočeši opět poskočit tabulkou rapidně nahoru. Motor bude chtít určitě na severu Čech přerušit neúspěšnou sérii na venkovních hřištích. Venku Motor nevyhrál již pět duelů, v těchto duelech získal pouhý jeden bod a naposledy mimo své území zvítězil na začátku října v Mladé Boleslavi. Navíc českobudějovický celek bude chtít vrátit svému soupeři porážku z prvního vzájemného střetnutí této sezony, kdy dospělo utkání až do prodloužení, ve kterém se prosadil na jihu Čech Tomáš Filippi a získal tak bod navíc pro svůj tým.

Motoráci se budou i v pátečním duelu spoléhat na své bodové tahouny. Lídrem produktivity je reprezentant Adam Kubík, který má na svém kontě devět branek a pět asistencí. O bod méně má poté kapitán Milan Gulaš. Na hranici deseti bodů ještě z jihočeského klubu zatím dosahují Brant Harris a Jan Ordoš. Brankoviště v posledních dvou duelech okupoval Jan Strmeň, jasnou jedničkou je z hlediska odchytaných minut však Dominik Hrachovina, který si drží úspěšnost zákroků po patnácti odchytaných duelech 90,51 %. To jeho kolega Strmeň je na tom o něco lépe, po šesti duelech drží úspěšnost 90,98 %. Co se týče zraněných a nemocných hráčů, tak jistě pozitivní je pro realizační tým zpráva, že se do tréninku zapojil zpět Roman Vráblík.

S čím stále Motor bojuje, tak to jsou početní výhody. Ve využití přesilových her totiž Jihočeši patří k nejhorším v celé soutěži, méně branek v početních převahách dala pouze Olomouc. Co však českobudějovickému celku vychází, tak to jsou oslabení. Motor se v nich řadí na třetí místo z hlediska nejméně inkasovaných branek. Co jistě těší celý realizační tým je to, že Motor své soupeře do početních výhod moc nepouští, patří k nejdisciplinovanějším týmům v soutěží. Navíc Motor umí zahrozit právě i při početních nevýhodách. V průběhu sezony už Českobudějovičtí se dokázali prosadit již šestkrát, což je nejvyšší číslo v rámci všech čtrnácti celků nejvyšší soutěže!

Sestava Motoru v posledním utkání s Karlovými Vary:

Strmeň (Hrachovina) – Pýcha, Štencel, Hovorka, Gulaši, Kachyňa, Doudera (A) – Gulaš (C), Kondelík, Kubík (A) – Simon, Harris, Ordoš – Beránek, Hanzl, Přikryl – Valský, Toman, Vopelka.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....