Banes Motor České Budějovice
13.07.2023, Michal Špírek

Přípravné zápasy budou atraktivní pro fanoušky i pro nás, vyhlíží Matěj Toman

Dvaadvacetiletý centr Matěj Toman byl jedním z pěti hráčů, kteří loni zasáhli do každého zápasu sezóny. Stejně jako ostatní hráči nyní ladí formu před startem přípravy na ledě. Přečtěte si rozhovor s českobudějovickým rodákem a odchovancem.

Vy a Jan Strmeň jste jedinými hráči, kteří jsou v Motoru nepřetržitě od sezóny 2020/21, tedy od návratu do extraligy. Co tomu říkáte, necítíte se tu s nadsázkou jako mazák?

No to určitě ne! (úsměv) Ale je pravda, že i přes tu pauzu v Kanadě už jsem tu docela dlouho, takže teď to bude v kuse moje čtvrtá sezóna.

Změn už jste tak v Budějovicích zažil hodně, před nadcházející sezónou nyní přišly další...

Každý trenér, kterého jsem v Motoru zažil, mi něco dal. Teď se těším na nového trenéra, jak to bude vypadat.

V minulé sezóně jste jako jeden z mála odehrál všechny zápasy, přitom jste se před ní tak trochu bál, jak zvládnete zátěž po vleklém zranění ruky.

Ruka nebyla vůbec žádný problém. Ani v hlavě jsem to nakonec vůbec neměl, už bylo vše srostlé, nešlo o zranění, které by se vracelo, jako třeba rameno nebo koleno, s čímž mají kluci většinou problém. To zranění mi připomíná maximálně tak to, když se podívám na tu obrovskou jizvu, kterou na ruce mám, ale jinak o tom vlastně nevím. Že jsem odehrál celou sezónu bez zranění, bylo fajn. Díky zápasům jsem nasbíral nějaké zkušenosti, jsem za to rád.

Sezónu jste strávil převážně na centru čtvrté nebo třetí formace, získal jste čtyři body.

Čekal jsem od sebe o hodně víc, to není vůbec o čem. A asi i trenéři a vůbec všichni. Ale že se nedaří podle představ se v hokeji může stát, důležité je, jaká sezóna přijde teď a jak na tu minulou nejen já, ale všichni zareagujeme a jak se nám bude dařit.

Máte nyní po suché části letní přípravy pauzu. Vyfasovali jste ale individuální plány. Můžete přiblížit, jakou mají náplň, jak vypadá váš den v době v uvozovkách volna?

Individuální plán jsme dostali na celé dva týdny. A znamená to jak posilovnu, tak mi umožňuje chodit hrát fotbal nebo hlavně tenis, ten mě docela baví. Podle plánu chodíme do posilovny třikrát týdně, dvakrát týdně máme kondiční trénink. O víkendu je to pak dobrovolné. Jako tým se pak sejdeme už ve středu v Praze na testech na FTVS. A ve čtvrtek už začneme na ledě.

Chodíte si dle individuálního plánu cvičit sám, nebo se třeba domlouváte s někým ze spoluhráčů?

Do posilovny chodím sám, člověk si chce od toho také trochu odpočinout. Spousta kluků má rodiny, spousta je jich nyní mimo Budějce, takže jsme se ani nijak domlouvat nesnažili. Dáváme si od sebe volno, pak se zase spolu budeme vídat dlouho.

A fanoušci doufají, že se budete vídat v sezóně co nejdéle. Příští týden začnete na ledě. Jak to v současné době probíhá, opravdu to třeba může být pro někoho poprvé, co vstoupí na led od březnového konce základní části?

Myslím, že tohle mají kluci dost různé. Někdo na led moc nechce, někdo naopak chodí hodně už od začátku přípravy. Já jsem tak na půl cesty mezi tím. Nechci jít na led s týmem úplně z jedničky, takže si předtím v posledních dejme tomu dvou týdnech před ledem párkrát zajdu zabruslit, ale naplno se ledu pak věnuju až se začátkem týmové přípravy, kdy mám poté možnost třeba zůstat na ledě i déle, potrénovat navíc.

Už jste nafasoval novou výstroj?

Tu už jsme dostali, ale já toho zase tolik nového nemám. Jde samozřejmě hlavně o nové brusle, ale ty můžu měnit i v průběhu sezóny, já na to nijak netrpím. Nějaké zvykání si se mě tak netýká.

U vás je zajímavostí, že už dříve jste byl klientem kondičního trenéra Žáčka, který nyní k týmu nastoupil.

Bylo supr, že se známe, že jsem trochu věděl, co od toho čekat, co budeme dělat. Byl jsem spokojenej, ta suchá i soustředění bylo velice náročné. Myslím, že jsme se připravili dobře.

Fyzickou kondici zkoumali trenéři i prostřednictvím testů, které jste absolvovali na počátku a na konci přípravy na suchu. Wingate a VO2MAX. Jak jste dopadl?

Zdá se mi, že jak se každý rok jezdí na jiných kolech, tak se to nedá úplně meziročně srovnávat. Ale myslím, že letos testy dopadly pro většinu hráčů dobře, hodně kluků se přes suchou zlepšilo, což je důležité. Já osobně jsem spokojený.

Je znám program přípravných zápasů, na jaké utkání se těšíte?

Těším se na všechny zápasy, ale samozřejmě nevím, jestli budu ve všech hrát (úsměv). Ale nikdy jsem nehrál proti finským týmům, takže pokud bych si zahrál některý ze zápasů proti finským soupeřům, tak by to bylo fajn. Kvalitní zápasy budou i proti Brnu nebo Spartě. Celkově myslím, že přípravné zápasy budou jak pro nás, tak pro diváky zajímavé.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....