Banes Motor České Budějovice
24.01.2023, Václav Kucul, Foto: HC Kometa Brno

KOM – CEB 5:2 – Motor se na jih Čech vrací bez bodu, výhru Brna řídil Flek

BRNO - České Budějovice zápas s brněnskou Kometou v boji o lepší pozici nezvládly a připsaly si porážku 2:5. Za Motor se prosadili Michal Vondrka se Zdeňkem Doležalem, výhru soupeře řídil třígólový Jakub Flek.

V první třetině se na gól nečekalo příliš dlouho. Do vedení se dostala domácí Kometa, když Marek Hrbas ze středního pásma nahodil puk na Hrachovinu a puk skončil v síti. Kometa tedy od 3. minuty vedla 1:0. Hned vzápětí ale mohlo být srovnáno. Do samostatného úniku se dostal Milan Gulaš, připraveného Furcha ale nepřekonal. Do další velké příležitosti se v 6. minutě řítil z levé strany Šalé, jeho pokus bekhendovým blafákem ovšem budějovický brankář pokryl. Další minuta přinesla výhodu přesilové hry pro Kometu, která v ní byla velmi aktivní, ale ani po několika zajímavých pokusech skórovat nedokázala. Brňané měli vítr v plachtách a ostřelovali branku Hrachoviny i nadále. V 10. minutě se na druhé straně dostal k zakončení od modré budějovický Vráblík, který pálil nebezpečně. Furch ale puk lapil. Zaskvěl se ale také budějovický gólman Hrachovina. Horký dostal výborný pas na pravou tyč, kde střílel do poloodkryté brány, ale brankář Budějovic zvládl zavřel bránu a nepustil puk do brány. Budějovice ale zvyšovaly forčeking a to přineslo ovoce. Ve 14. minutě bylo srovnáno. Pech nabil krásnou přihrávkou na osu hřiště Michalu Vondrkovi, který vymetl šibenici Furchovy brány a srovnal na 1:1.

Stejně jako první třetina začala i ta druhá. Kometa rychle udeřila. Ve 22. minutě se trefil konkrétně Jakub Flek, jenž ve veliké rychlosti projel s kotoučem až do útočného pásma, dostal se před budějovické obránce a poslal puk za Hrachovinova záda, 2:1 pro Kometu. Ve 23. minutě se do slibné příležitosti ke srovnání skóre dostal útočník Motoru Pech, ke kterému se dostal kotouč od Vondrky. Furch měl ale betony u sebe a držel vedení komety. Další velkou příležitost měl o minutu později Dzierkals, který krásně vypálil, trefil však pouze tyč. Vzájemná potyčka hokejistů obou týmů poslala mužstva do hry ve čtyřech, kde jak hráči Brna, tak hráči Motoru, zahrozili. Nejprve zakončoval Flek, ten ale minul bránu. Na druhé se krásně uvolnil Percy, předložil Strnadovi, jeho střela však byla zablokována. 33. minuta přinesla neskutečné momenty na obou stranách. Brněnský gólman Furch vychytal několik tutových šancí Budějovic v krátkém časovém sledu, a tak mohlo platit pravidlo nedáš – dostaneš. Kollár vyslal do Pospíšila, ten jel sám na Hrachovinu a byl faulovaný. S následným trestným střílením právě v podání Pospíšila si ale brankář Motoru poradil a držel svůj tým. Ve 34. si České Budějovice vytvořily tlak v útočném pásmu a k nebezpečnému zakončení se nakonec dostal Gulaš, jeho střela ale mířila pouze do boční sítě. Kometa Brno šla dvě minuty před odchodem do šaten do dvoubrankového vedení. Podruhé v utkání se prosadil Jakub Flek, když využil zaváhání v budějovické obraně a následně poslal puk mezi betony Hrachoviny. Do druhé přestávky se šlo za stavu 3:1 pro domácí.

Po necelých třech minutách v poslední periodě se do dobré šance dral Doležal, kterému krásně nahrával Percy. První zmiňovaný se z otočky snažil Furcha překonat, to se mu ale nepovedlo. Ve 47. minutě dvakrát nebezpečně střílel Šenkeřík, první jeho střelu vyrazil betonem Furch, druhá jeho rána byla zblokována holí brněnského hráče. Motor ve třetí třetině svůj tlak stupňoval a vynutil si tím tak výhodu početní převahy. A přesilovka to byla povedená. Dvě skvělé příležitosti si vytvořil Doležal, skórovat se mu ale nepovedlo. O pár vteřin déle ale už ano. Po dobré kombinaci se dostal kotouč ke Gulašovi, kterého v tutové šanci vychytal Furch, od něhož se puk dostal právě ke Zdeňku Doležalovi, který se nemýlil a dal Budějovicím naději. Ta ale netrvala příliš dlouho. O 14 vteřin později si Kometa vzala svůj dvougólový náskok zpět. Flek dobrou přihrávkou vytvořil přečíslení, na jehož konci byl Kristián Pospíšil. Ten procedil kotouč přes Hrachovinovu výstroj a Brno vedlo 4:2. Flek měl během třetí třetiny několik šancí, jak zkompletovat hattrick. Hrachovina mu to ale nedovolil. Tři minuty před koncem základní hrací doby utkání mohl zdramatizovat ještě budějovický Strnad, který se ocitl v obrovské šanci, trefil ovšem pouze tyč. Motor na závěr zkoušel hru se šesti bruslaři v poli, ale ani to nepřineslo ovoce. Naopak se prosadil ještě brněnský Jakub Flek a zkompletoval hattrick. České Budějovice tak na jihu Moravy prohrály 4:2.

Ohlasy po zápasu

Jaroslav Modrý (Kometa Brno): Výborný výkon našeho brankáře, který nám dnes dal šanci. První gól, který jsme dali, byl takový kuriózní. Pak jsme paradoxně přestali hrát. Ale trpělivostí a dobrou obranou jsme dokázali dát rozhodující góly.

David Čermák (Motor): O výsledku dnes rozhodla produktivita domácích a naše neproduktivita. První třetinu nás Kometa přehrávala a hráli jsme po ní 1:1, pak si myslím, že jsme se obě třetiny zlepšili, ale obě jsme prohráli. Některé góly jsme jim darovali.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....