Banes Motor České Budějovice
23.01.2023, Tomáš Kobera

Motor v úterý sehraje důležitý zápas na ledě brněnské Komety

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Jihočeši získali o víkendu ve dvou domácích utkáních čtyři body a během pěti dnů je čeká již třetí extraligový duel. Tentokrát se představí v důležitém souboji tabulkových sousedů na ledě třináctého Brna, které ztrácí na Motor pouhý bod. Utkání ve Winning Group Aréně startuje v úterý od 18:00.

O soupeři - HC Kometa Brno

Moravský celek se aktuálně nachází v opravdu špatném rozpoložení a jeho forma je za posledních pětadvacet ligových kol jednoznačně nejhorší mezi všemi týmy. Brňanům patří předposlední třináctá pozice a svou nespokojenost s výkony dali již mnohokrát velmi důrazně najevo také fanoušci Komety. V posledních dvaadvaceti duelech si Moravané připsali jen čtyři vítězství, což se projevilo výrazným pádem extraligovou tabulkou. Naposledy Kometa nestačila v Karlových Varech, kde s domácí Energií prohrávala již ve dvanácté minutě 0:3. Ve třetí třetině sice dvakrát snížila na rozdíl jediné branky, té vyrovnávací se však nedočkala, a tak svěřenci Patrika Martince prodloužili svou nepříznivou bilanci na čtyři prohry v řadě. Když už je řeč o postu hlavního trenéra, za zmínku jistě stojí také pozice asistenta, kterou na střídačce Komety od konce loňského roku zastává Jaroslav Modrý, jenž se do Brna přesunul právě z Motoru.

Velmi kontrastní je pohled na brněnské týmové statistiky. Na jedné straně je Kometa nejméně trestaným celkem celé soutěže, na straně druhé je procentuální podíl ubráněných oslabení vůbec nejhorší. Velmi solidně si ale Brňané počínají při vlastních početních výhodách, které využívají s druhou nejvyšší úspěšností extraligy.

V kádru domácího týmu nalezneme nejproduktivnějšího hráče Tipsport extraligy, kterým je se 39 kanadskými body Petr Holík (11G+28A). Reprezentační útočník sdílí tuto pozici spolu s vítkovickým Lakatošem. K nejlepším střelcům soutěže pak patří s osmnácti přesnými zásahy Libor Horký, pozor si pak musí soupeři Komety dát také na novou posilu Kristiána Pospíšila, jenž v osmi utkáních zapsal 8 bodů (3G+5A).

Sestava Brna z posledního utkání:

Čiliak (12. Furch) – Kučeřík, Kundrátek (A), Ščotka, Fajmon, Ďaloga, Hrbas, Němec – Pospíšil, Holík, Horký – Zaťovič (C), Kollár, Flek – Raška, Zbořil, Šalé – Vincour (A), Süss, Dufek.

Z kabiny Motoru

České Budějovice si v posledním ligovém kole před svým publikem vyšláply již počtvrté v sezóně na úřadující šampiony extraligy z Třince, když dokázaly zvítězit 3:2. Slezané sice vstoupili do utkání lépe a zásluhou Andreje Nestrašila šli brzy do vedení, ale odpověď našel ještě v první třetině Lukáš Pech. V prostřední periodě Motor udeřil dvakrát prostřednictvím důrazu Milana Gulaše a přesného zakončení Jakuba Valského, a do závěrečné dvacetiminutovky tak vstupoval s náskokem 3:1. Toto skóre se však Jihočechům nepodařilo udržet ve třetí třetině v pátečním duelu s Plzní a podobný scénář se mohl opakovat i proti Třinci, kdyby po kontaktní brance dvougólového Nestrašila trefil v závěrečných vteřinách odkrytou branku třinecký Hudáček.

„Máme problémy se začátky zápasů a proti Třinci se situace opakovala. Začali jsme hrát až od stavu 0:1, povedlo se nám to utkání otočit a v závěru, když soupeř vsadil všechno na útok a odvolal gólmana, jsme měli i štěstí, které nám zase chybělo proti Plzni," hodnotil nedělní utkání proti Třinci David Čermák. Hlavní trenér Motoru ale po pondělním ranním tréninku promluvil také o důležitém nadcházejícím utkání na ledě brněnské Komety: „Do Brna pojedeme jednoznačně s tím, že chceme vyhrát. Myslím si, že ta momentální špatná forma Komety nebude mít na utkání vliv, každý zápas začíná za stavu 0:0 a tento bude velmi důležitý pro oba dva týmy."

Motor se již druhým rokem výrazně opírá o vynikající výkony Lukáše Pecha, kterému chybí na sdílené první místo v extraligové tabulce produktivity jediný bod. Proti Třinci si připsal gól a asistenci stejně jako druhý nejproduktivnější hráč týmu Milan Gulaš, který už se tlačí do TOP 10 bodování soutěže. Fanouškům se výrazně připomenul také Jakub Valský, jenž se dokázal gólově prosadit v obou víkendových utkáních.

Sestava Motoru z posledního utkání:

Hrachovina (Strmeň) – Vráblík, Štencel (A), Percy, Šenkeřík, Bindulis, Hovorka, Kachyňa – Gulaš (C), Pech (A), Vondrka – Valský, Hanzl, Dzierkals – Doležal, Vopelka, Strnad – Tomeček, Toman, Koláček.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....