Banes Motor České Budějovice
09.09.2021, Michal Špírek

Jedeme, Motor, jedeme! Motor vstoupí do sezóny na třineckém ledě

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Dlouhé čekání je u konce. Extraligový ročník 2021/22 se rozjíždí, konečně i s fanoušky na tribunách. Motor do něj vstoupí s obměněným kádrem a novým realizačním týmem. Jak se kapitán Milan Gulaš a jeho spoluhráči uvedou v úvodním kole? Soupeřem Českých Budějovic bude v pátek od 17:00 úřadující mistr, Oceláři Třinec. Utkání vysílá v přímém přenosu program O2 TV Sport. Doma se pak Motor poprvé představí proti Kladnu v neděli a fanoušci už si mohou na toto utkání kupovat vstupenky.

Z TÁBORA MOTORU

Českobudějovický tým se chystá na vstup do extraligového ročníku, na úvod ho čeká dlouhá cesta do Třince. S ním Jihočeši v minulém ročníku třikrát prohráli (3:6, 0:4, 7:9) a jednou uspěli (2:1p). Jak se jim povede tentokrát?

Motor sehrál devět přípravných duelů. Do sezóny jde se šňůrou čtyř vítězných přípravných zápasů v zádech. Českobudějovický tým vyráží do Třince už den předem, aby nenastupoval do utkání rovnou po více než 400 kilometrech strávených v autobuse.

Jaroslav Modrý odkoučuje své první extraligové utkání

Co českobudějovický kouč sdělil pro klubový web před utkáním prvního kola extraligové sezóny?

Jakým soupeřem bude Třinec?
Velice kvalitním. Vyhrál poslední ročník extraligy, hrál Ligu mistrů, jde o dobře poskládaný tým. Na začátek jsme si nemohli přát lepšího soupeře (úsměv). Ne jeho poslední utkání jsme se podívali, zhodnotili si je, udělali si z toho pár poznatků a připravujeme náš tým.

Do Třince odjíždíte už den před zápasem. Co vám tento krok umožní?
Cesta je dlouhá, bude se potřeba adaptovat. Je dobře, že se kluci budou soustředit pouze na hokej. Každý má doma nějaké povinnosti s rodinou, dětmi, tím, že vyrazíme dříve, se kluci budou moci maximálně koncentrovat na svůj výkon.

Jak je na tom tým po zdravotní stránce?
Petr Šenkeřík je mimo hru, snad bude brzy zpátky, pracuje na tom. Nebude to u něj otázka dnů, ale spíše týdnů. Že se hráč ocitne na marodce je součástí sportu, je to škoda, ale věděli jsme, že zranění se nám nevyhnou. Musíme se s tím vyrovnat, nyní má šanci Šenkyho spoluhráč ukázat, co v něm je, jeho plánované minuty rozdělíme mezi ostatní hráče.


Z KABINY SOUPEŘE - HC OCELÁŘI TŘINEC

Třinec po mistrovském titulu opustilo několik klíčových hráčů. Obránce Ralf Freibergs zamířil do KHL. Slovenský reprezentant a nejproduktivnější obránce extraligy Martin Gernát odešel do švýcarského Lausanne. Jack Rodewald bude hrát finskou ligu. A další velmi citelnou ztrátou bude absence útočné dvojice Michael Špaček a Matěj Stránský. Stránský byl loni dokonce nejlepším střelcem celé extraligy. Oceláři ale na přestupovém trhu nelenili a kvalitu nahradili kvalitou. Třinec tak před sezónou posílil na brankářském postu, kam přišel plnit roli očekávané jedničky Marek Mazanec. Obránce Martin Marinčin se může pochlubit více než 200 starty v NHL, zahrál si na olympiádě a připadne mu úloha nahradit Gernátovu roli. Útočník Andrej Nestrašil zase zkusí zaplnit mezeru po kanonýrovi Matěji Stránském. Tým Třince ohlásil před startem nové extraligové sezony ještě jednu velkou posilu, útočné řady Ocelářů doplnil slovenský reprezentant Marko Daňo s četnými zkušenostmi z NHL.

Soupiska Třince
Brankáři:
Ondřej Kacetl, Marek Mazanec.
Obránci:
Marian Adámek, Milan Doudera, Jan Jaroměřský, Tomáš Kundrátek, Martin Marinčin, David Musil, Jan Zahradníček, Jakub Matyáš.
Útočníci:
Marko Daňo, Vladimír Dravecký, Patrik Hrehorčák, Erik Hrňa, Aron Chmielewski, David Kofroň, Michal Kovařčík, Ondřej Kovařčík, Daniel Kurovský, Tomáš Marcinko, Andrej Nestrašil, Miloš Roman, Martin Růžička, Petr Vrána.

V přípravě Třinec sehrál osm zápasů. Čtyři přípravná utkání a čtyři utkání v hokejové Lize mistrů. A výsledkově nepřesvědčil. V Lize mistrů totiž všechny své zápasy prohrál (soupeřem mu byly týmy HC Fribourg-Gottéron a Leksands IF). Z přátelských utkání pak fanoušky mistra vystrašil debakl 0:7 na ledě Komety. Oceláři ale mají i pro tuto sezónu ty nejvyšší cíle a budou útočit na třetí mistrovský titul v řadě. Spoléhat se trenér Václav Varaďa bude na bodový přísun od útočníka Martina Růžičky. „Tým bude v plné síle kromě Daniela Kurovského, který vypadl se zlomeninou v dolní části těla,“ odhalil před startem soutěže třinecký kouč.


Zajímavost: Poprvé v nových dresech

Týmy si pro sezónu nachystaly novou podobu dresů a v prvním kole je poprvé předvedou v zápasové akci. Třinecká domácí červená varianta má nově diamantový vzor, který se line od spodního lemu a obepíná dominantního ocelářského draka. Motor zase na dresech bude mít jména všech permanentkářů, kteří pomohli klubu v těžké situaci a vzdali se nároku na kompenzaci za minulou sezónu. A perličkou je, že k tomuto kroku se jmény věrných majitelů permanentních vstupenek přistoupili i Třinečtí - ovšem pouze pro venkovní sadu dresů. Na souboj "stovek jmen" tak dojde až v Budvar aréně v 16. kole.

Přímý přenos na O2 TV Sport

Zápas Třince a Motoru bude vysílat v přímém přenosu program O2 TV Sport (tím pádem nebude přenos k dispozici na Hokejka TV). Bez omezení lze sledovat zápasy prostřednictvím TV Tipsport.

S novými pravidly

Jaká nová pravidla s sebou přináší nový ročník? To se dozvíte v článku na našem webu zde.

Extraligu hraje patnáct týmů

Jak je připraven herní plán a systém začínající extraligové sezóny jsme přiblížili v tomto článku.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....