Banes Motor České Budějovice
07.09.2021, Jiří Michal

Po 66 letech opět s patnácti účastníky. Jak bude vypadat letošní sezóna Tipsport extraligy?

Již 27 let česká nejvyšší soutěž vždy startovala se stejným počtem účastníků. V roce 1994 definitivně hokejový svaz ustálil počet celků v soutěži na čtrnáct účastníků. Nikdo v té době asi nečekal, že beze změny vydrží toto číslo až do roku 2021, kdy poprvé od sezony 1955/56 v české nejvyšší soutěži dostane příležitost zabojovat o Masarykův pohár hned patnáct mužstev.

Prvním logickým rozdílem oproti předcházejícím ročníkům je větší počet utkání z důvodu většího počtu účastníků oproti „běžným“ čtrnácti. Každý celek tak v základní části odehraje 56 utkání, oproti původním 52. S každým se tedy utká čtyřikrát (dvakrát doma a dvakrát na ledě soupeře). Hlavními hracími dny zůstávají úterý, pátky a neděle. Vybraná utkání jsou v plánu také ve čtvrtek, ale nejedná se o pravidlo. Jelikož v soutěži nyní zůstává lichý počet účastníků, v každém kole bude mít jeden z týmů „pauzu.“ Celkově tak bude k vidění 60 kol, oproti původním 52 a herní kalendář extraligy nabídne k vidění 420 utkání v základní části. To je o 56 utkání více než v ročnících předešlých.

Co se týče období po základní části, cesta do play off zůstává stejná, jako v loňském ročníku. První čtyři nejlepší celky soutěže si zajistí postup do čtvrtfinále play off, zatímco zbylé týmy na páté až dvanácté pozici čeká předkolo play off hrané na tři vítězná utkání. Celky budou nasazovány dle již známého klíče. Nejlepší celek z tabulky narazí na nejhoršího z postupujících, druhý nejlepší na předposledního, a tak dále. Při rovnosti bodů rozhoduje vzájemný zápas, popřípadě rozdíl skóre či počet vstřelených branek. Při shodném počtu bodů třech a více týmů rozhoduje minitabulka vzájemných utkání, popřípadě další statistické údaje.

Po výhledech do play off ještě zbývá objasnit otázku sestupu. Extraliga již letos není nesestupová, jako tomu bylo v loňském ročníku a spadnout mohou dokonce hned dva týmy, postoupit přitom může pouze jeden celek z Chance ligy. Pouhé vítězství ve druhé nejvyšší soutěži k tomu však stačit nebude. Poslední celek z celé extraligy, umístěný tedy na patnácté pozici, přichází o extraligovou příslušnost ihned po základní části. Naopak předposlední mužstvo může účast v nejvyšší soutěži pro další ročník uhájit v baráži právě s vítězem druhé nejvyšší tuzemské ligy hrané na čtyři vítězná utkání. Pro ročník 2022/23 se tak Tipsport extraliga vrátí k počtu čtrnácti účastníků.

Základní část by dle rozpisu měla skončit 8. března. O tři dny později by se měly rozeběhnout první boje v rámci předkola play off a nového mistra České republiky bychom měli poznat nejpozději 30. dubna. Barážová utkání jsou v plánu od 17. dubna a o otázce postupujících a sestupujících celků bychom měli mít definitivně jasno nejpozději 29. dubna.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....