Banes Motor České Budějovice
06.04.2021, Klub (rozhovor Michal Špírek)

Venkrbec pokračuje, zůstat v Motoru pro něj bylo prioritou

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Po první kompletní sezoně v Tipsport extralize se může Matouš Venkrbec těšit i na další. MADETA MOTOR České Budějovice se s ním totiž dohodl na novém ročním kontraktu. Důrazný specialista na buly a oslabení tak přidá v dresu Motoru už třetí sezonu. "Jsem moc rád, že budu mít možnost se o místo znovu porvat a složit reparát za uplynulou sezónu," vyhlíží Venkrbec. V uplynulém ročníku ho zbrzdilo zranění ramena, o to víc se těší na tu následující, jak vyplývá i z následujícího rozhovoru s jednatřicetiletým útočníkem.

Co pro vás znamená podpis další smlouvy v Motoru?
V první řadě je to určitá jistota pro mě a moji rodinu, za což jsem rád. Protože chvíli trvalo, než jsme se dohodli. Z pohledu profesního je to pro mě skvělá zpráva, byla to pro mě priorita, moc se mi tady líbí a vnímám, že je ani ne tak tolik na co navazovat, ale spíše co napravovat. Loňská sezóna byla mizerná, jak týmově, tak z mého osobního hlediska. Hlavně vinou zranění, ale ani s výkony jsem nemohl být spokojen. Takže jsem moc rád, že budu mít možnost se o místo znovu porvat a složit reparát.

Na co se chcete zaměřit, aby ta další sezóna byla lepší?
V každém případě se zaměřím na prevenci zranění, protože to je prostě základ. Když nejste schopen sezónu odehrát po zdravotní stránce, je všechno ostatní k ničemu. Prevenci se tak budu věnovat hodně, hlavně ramenům, aby bylo vše v pořádku. Potom určitě vím, kde mám rezervy. Musím zapracovat na síle, i třeba rychlosti, i když tam už takový progres neudělám. Na ledě se pak zaměřím na střelu. Nemám vyloženě jednu dovednost, na kterou bych se chtěl soustředit, chci být komplexně připraven na sezónu. A mám už dost zkušeností na to, aby se to povedlo.

Jak se zotavujete po únorové operaci ramena?
Rehabilitace mi skončila, nějakou dobu už posiluju. Rameno je rozsahově v pořádku, už je třeba ho jen posílit. Rekonvalescence probíhá výborně a teď mě čeká jen tvrdá práce.

Takže na startu letní přípravy, která začne v květnu, už budete připraven bez omezení?
Počítám s tím, že budu stoprocentní a fit. Mám na to měsíc, na každý den mám teď plán od kondičního trenéra.

Už jste byl v kontaktu s novými trenéry?
Mluvil jsem jak s panem Modrým, tak panem Martincem. Byť to bylo jen po telefonu, tak to byl super první kontakt a hrozně se na tu práci těším. Zase jsou to dvě osobnosti českého hokeje, takže to pro mě bude velká další zkušenost.

A můžete naznačit, o čem byla řeč? Co od vás třeba očekávají?
Oni samozřejmě mluvili i s Vencou Prospalem a Alešem Totterem, ta moje role se nebude lišit od toho, co jsem tu hrál před nimi. Na druhou stranu, přijdou k hodně obměněnému týmu, takže počítám s tím, že karty ještě nejsou zcela rozdány a každý si své místo bude muset zasloužit. Osobně to beru tak, že ani pod Vencou s Alešem jsem si ani jeden den nebyl ničím jistý. Stejně to beru i teď, místo si budu muset vybojovat.

Je před vámi třetí sezóna v Motoru, jak jste ale naznačil, tentokrát tým čeká větší obměna. Jak to vnímáte?
Jasné je, že nějaká obměna byla potřeba. Těch nových prvků bude spousta, když se vymění celý trenérský tým a třeba přijdou noví klíčoví hráči, tak je to velký potenciál, ale i velký otazník, jak si vše sedne. Mám z toho dobrý pocit, ale říct, na co by to mohlo stačit, nejde, to se ukáže až na ledě. Na doplnění se těším a jsem rád, že jsem tu zůstal.

Co od následující sezóny očekáváte?
Jsem zvědavý a mám velká očekávání ohledně nového trenérského týmu, jak to bude fungovat a jak se budeme jako tým prezentovat. Doteď jsme byli na něco zvyklí, něco se určitě změní. Osobně se těším na to, aby sezóna byla mnohem úspěšnější, radostnější, že už snad nemůže být horší a my si užijeme mnohem více vítězství. Bylo deprimující prohrát tolik zápasů. A dále, na to si zatím nedovolím se těšit, ale doufám, že sezóna začne s fanoušky. Ani jsem si to třeba tolik nepřipouštěl, ale minulá sezóna ukázala, že emoce tomu strašně chybí, jak nám hráčům, tak myslím, že i fanouškům. Tak věřím, že emoce budeme znovu společně sdílet na stadionu.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....