Banes Motor České Budějovice
04.04.2021, Michal Špírek

Sezóna mi otevřela oči. Chci nabrat kila a sílu, dává si za úkol Ivan Lytvynov

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Na startu sezóny se do vybrané sestavy Motoru neprosadil a byl poslán do prvoligového Havířova. V něm stihl odehrát jedenáct duelů, aby byl povolán zpět. A hned byl u první výhry. V sezóně zažil kromě extraligové premiéry i první gól v nejvyšší soutěži. Ale i méně pozitivní výsledky. Dvacetiletý českobudějovický obránce Ivan Lytvynov.

Zažil jste bohatou sezónu. Jak ji hodnotíte?
S odstupem času ji ze svého pohledu vnímám pozitivně. I když to může být překvapivé. Ale já se v té sezóně hodně naučil, ať už to bylo v Havířově, kam jsem byl poslán na začátku sezóny, protože jsem se nevešel do sestavy, tak hlavně, když jsem se vrátil a nastupoval za Motor. Dá se říct, že mi to otevřelo oči, na čem všem mám ještě pracovat a kde se můžu a musím zlepšovat, abych mohl být konkurenceschopný a hrát extraligu.

A když budete konkrétní, na čem tedy chcete zapracovat?
Oproti protihráčům hodně ztrácím v osobních soubojích co se týče fyzické síly. To bude můj plán pro příští sezónu, během léta se v tom chci hodně zlepšit.

To znamená, že do sezóny chcete nabrat kila a sílu?
Přesně tak. A zároveň se pokusit neztratit u toho dynamiku a obratnost, což nyní řeším s kondičním trenérem.

Jak na to?
Shodli jsme se, že nemá cenu se zaměřit jen na to, abych přibral co nejvíce, protože to může být ve výsledku kontraproduktivní. Je to o tom přípravu trochu poupravit oproti loňsku, zaměřit se více na těžší váhy, na zvedání a dosáhnout kontinuálního zvyšování váhy. Aby to nebylo, že naráz přiberu deset kilo a na ledě se pak nehnu.

Co vnímáte jako největší pozitivum minulé sezóny?
Rozhodně to, že jsem si na nějakých dvacet pět zápasů zkusil extraligu. To beru jako obrovské plus do své budoucí kariéry.

Jaké to setkání s extraligou bylo? V čem byl největší rozdíl?
Hráči v ní jsou zkušenější, v určitých situacích dokážou zahrát takovým způsobem, kterého prostě hokejisté v Chance lize schopni nejsou. Dát překvapivou nahrávku, hodně se hraje z jednoho doteku, nikdo nepředržuje puky, v tomhle ohledu je to mnohem techničtějčí a lépe organizované než první liga.

Už jste zmínil, že úvod sezóny jste strávil v Havířově. Pak jste ale byl povolán zpět a hned jste byl u první výhry ve Vítkovicích 7:0, trenéři vás i po dalších zápasech chválili. Byla to pro vás ta nejlepší část sezóny?
Asi jo. Rozhodně bylo příjemné, když se po takové sérii vyhrálo zrovna, když jsem přišel na první zápas. A ještě takovým výsledkem. Ze všech dá se říct spadla deka. Sice ne na dlouho, ale aspoň na chvíli. Téměř ideální první zápas.

Kromě premiérového startu v extralize jste v sezóně zaznamenal i první extraligový gól. Ale na druhou stranu, získal jste nechtěný primát. V tabulce hodnocení účasti na ledě jste skončil na čísle mínus 27, což bylo nejhorší ze všech hráčů Tipsport extraligy. Jak jste to bral?
K tomu nelze říct nic hezkého. Akorát to, že takový výsledek mě rozhodně netěší, tenhle primát nechce mít nikdo. O něčem to vypovídá. Zkusím si z toho vyvodit nějaké závěry. Samozřejmě je to o tom, že bych se měl v obranné činnosti zlepšit.

S tím asi přímo souvisí to vaše přání nabrat do příští sezóny hmotu, je to tak?
Přesně tak. Hlavně v obranném pásmu je to hrozně důležité, vyhrávat souboje u mantinelů, když letos jsem nebyl schopný protihráče dobře odstavit od puku a vyhrávat souboje.

Přitom loni jste skončil v první lize v hodnocení plus mínus na druhém místě ze všech hokejistů soutěže. Jak jste snášel takový skok, z extrému do extrému?
Snažil jsem se to z toho statistického pohledu nevnímat, že jsem v první lize skončil druhý, na to jsem si během sezóny ani nevzpomněl.

Jak se těšíte na spolupráci s novými trenéry?
Zatím jsme v kontaktu nebyli, ale ze všech stran slyším jenom chválu na celý trenérský štáb. Myslím, že tam rozhodně žádný problém nebude. Co vím, tak hlavní trenér bude mít od Venci trochu odlišné charisma, bude více v klidu, tak uvidíme, jak to bude vypadat. Těším se na to.

Zmínil jste, že Jaroslav Modrý bude klidnějším typem kouče. Je to třeba něco, co si myslíte, že vy jako hráč budete kvitovat?
Mně až tolik nevadí, když je trenér přísný. Ale řekl bych, že přístup klidnějšího trenéra mi bude vyhovovat více.

Jaká byla jednání o nové smlouvě?
Poměrně rychlá, protože to mám v Budějkách rád a upřímně, nic jiného jsem nehledal, než se Budějovice ozvaly s tím, že by měly zájem o prodloužení smlouvy. Rozhodně jsem neváhal. Domluvili jsme se, že ode mě chtějí do příští sezóny vidět lepší defenzivní činnost, na což se zaměřím.

Jaký program jste si naplánoval po konci sezóny do startu letní přípravy, jejíž první část by se měla odehrát v květnu?
První dva týdny jsem si dal úplné volno. Poté jsem začal doma s fyzickou přípravou, jezdit na kole, cviky s vlastní váhou a od 1. dubna mám dá se říct normální přípravu v posilovně, kdy mám od kondičáka Tomáše Cibulky vytvořen individuální plán. Volný čas budu rozhodně vyplňovat hraním golfu.

A na ten jsem se chtěl také zeptat, protože je známo, že v Motoru není větší milovník tohoto sportu než vy. Takže, jak jste ke golfu přišel, kde hrajete, kolik času mu věnujete a jak se vám v golfu daří?
Řekl bych, že času mu věnuju mnohem více, než bych měl. Vzhledem k tomu, že nejvíce času budu v Budějkách, tak jezdím nejčastěji na Hlubokou, tam je to krásné. Ke golfu mě přivedl kamarád, bývalý spoluhráč. A daří se jak kdy, nejde to úplně podle představ, ale stejně se na to hřiště rád vracím.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....