Banes Motor České Budějovice
20.08.2024, Josef Hnidzik, foto: HC Sparta Praha

SPA - CEB 3:0 - O prohře Motoru rozhodla závěrečná třetina

Českobudějovický Motor po triumfu nad bratislavským Slovanem zamířil ke druhému přípravnému zápasu do Milevska, kde byla (stejně jako loni) jeho vyzyvatelem pražská Sparta. Úvodní branky se milevské ochozy dočkaly až v úvodu třetí části. Navrátilec Milan Klouček dlouho odolával sparťanským pokusům, ovšem ani on nakonec nedokázal zabránit prohře 0:3.

Jak již bylo několik dní avizováno, českobudějovičtí trenéři poslali na led proti pražské Spartě čtyři útočné formace a papírově silnější sestavu, než tomu bylo v úvodním přípravném klání proti Slovanu Bratislava. S okřídleným M na přední straně dresu v Milevsku například nastoupili kapitán Milan Gulaš či nejlepší budějovický střelec uplynulé sezóny Jan Ordoš, který již doléčil nepříjemné zranění, které si přivodil ve čtvrtfinálové sérii proti Třinci. Obnovené premiéry v barvách Motoru se pak dočkal Milan Klouček, jemuž místo mezi třemi tyčemi oproti minulému střetnutí přenechal Jan Strmeň.

Do utkání na slušně zaplněném milevském stadionu vstoupili aktivněji Pražané. A byl to právě Klouček, jenž byl v mnohem větší permanenci než Jakub Kovář. První ostřejší zákrok si šestadvacetiletý gólman Motoru připsal v šesté minutě, kdy musel krýt Irvingův pokus. O necelých šedesát vteřin později už byl vytáhlý strážce jihočeské svatyně překonán, sparťanské přečíslení dva na jednoho ale Vladimír Sobotka zakončil pouze střelou do tyče. Aktivita Pražanů pokračovala. A po Beránkově hákování mohla být umocněna. Sparta ale s nabídnutou přesilovkou nenaložila ideálně a sama mohla inkasovat. Do přečíslení se ve vlastním oslabení dostali i Budějovičtí, Matej Kašlík se ale k žádnému výraznějšímu ohrožení Kovářovy branky nedostal. Ubráněná soupeřova početní převaha ale budějovické hokejisty dostala do hry. Jihočeši srovnali hru a po Přikrylově průniku z pravé strany nebyli daleko od úvodní branky. Sparťan Kovář si ale s pokusem mladého útočníka poradil. A protože v závěru úvodního dějství písecký rodák ve službách Pražanů lapačkou kryl Gulašův štiplavý pozdrav z levé strany kluziště při početní převaze Jihočechů, šlo se do kabin za bezbrankového stavu.

Začátek prostřední třetiny nabídl zajímavé momenty na obou stranách. V doznívající přesilové hře Jihočeši způsobili závar před Kovářovou klecí, žádný z pětice hokejistů v bílém však puk za sparťanského gólmana nepropasíroval. Hráči z hlavního města kontrovali Irvingovou nebezpečnou střelou z pravého kruhu. I v tomto měření sil s brankářem Kloučkem nebyl kanadský legionář úspěšný. Ve 24. minutě se zrodila asi největší budějovická šance v dosavadním průběhu střetnutí. Ordoš skvěle zakombinoval s Kubíkem, druhý jmenovaný ale zakončil pouze do připravených Kovářových betonů. Motor byl nadále nebezpečný, nicméně ani brejk tří útočících Jihočechů proti jedinému pražskému obránci nevedl k rozvlnění síťky. Své šance ale měla i Sparta, agilní Fin Salomäki pozorného Kloučka pokusem o sklepnutí kotouče v brankovišti nepřekonal. Po výživné desetiminutovce přeci jen převzala iniciativu Sparta. Pražané si vytvořili tlak, přes dobře bránící Jihočechy se ale k nebezpečným zakončením dostávali sporadicky. Vzruch milevskému publiku nabídla až poslední minuta prostřední části. Mezi kruhy se v zajímavé pozici ocitl opět Sobotka. Celá akce však místo nebezpečné střely vyústila vyloučením sparťanského útočníka.

Do poslední dvacetiminutovky vstupovali v početní výhodě hráči Budějovic. A při nerovnovážném stavu hráčů na ledové ploše se poprvé měnilo i skóre. Sparťané v oslabení zaútočili. Akce zakončená obráncem Krejčíkem sice skončila až za Kloučkovou brankou, odražený kotouč si ale našel David Vitouch a dostal ho mezi tři tyče. Opaření Jihočeši zbytek převahy nevyužili a ve 45. minutě kapitulovali podruhé. Najman svou přihrávkou našel na pravé straně volného Pavla Kousala, jenž střelou z první prostřelil přesouvajícího se Kloučka a poslal Spartu do trháku. Pražský celek měl navrch. Z herní pohody se hráče v rudém snažil dostat obránce Kubíček. Nová akvizice v dresu Motoru se po sparťanském útoku za brankou Milana Kloučka pustila do zkušeného Sobotky. Výraznější konflikt se ale neodehrál a skončil vzájemným vyloučením. Ani tato šarvátka hráče Sparty nevyvedla z míry. Blízko navýšení stavu byl Salomäki, jeho střela do Kloučkova protipohybu ale skončila jen těsně vedle pravé tyče. Sparťané ale nemuseli dlouho smutnit. Po vyhraném buly se do puku opřel Jakub Krejčík a tvrdou ranou propálil Kloučka už potřetí. Českobudějovičtí už na silnější vzdor nenašli síly a v Milevsku tak okusili první prohru v přípravném období. Už ve čtvrtek však mají svěřenci trenéra Čiháka šanci na reparát, když ve švýcarském Sursee vyzvou slavný Davos.

Sociální sítě

Dnes hrajeme ! | Turnaj zakončíme utkáním proti německému mistrovi Eisbärenu Berlín ??! Začínáme v 17:00??.

Na úvod turnaje došlo také k čestnému vhazování, kterého se ujala paní primátorka města Dagmar Škodová Parmová spolu s výkonnou...

A v sobotu znovu na hokej! Od pěti hodin změříme síly s německým mistrem Eisbären Berlin.

×
×
Dnes v 13:00 | U20
HC Škoda Plzeň
Motor České Budějovice