Banes Motor České Budějovice
03.01.2023, Adam Černý (TAB)

SPA - CEB 5:3 - Jihočeši trápili favorita, nakonec však v Praze padli

Hokejisté českobudějovického Motoru trápili ve 34. kole pražskou Spartu. Na ledě O2 Arény drželi Jihočeši vyrovnaný stav do poslední minuty základní hrací doby, kdy o výhře Pražanů rozhodl Thorell. Jihočeši se i pod dohledem nového člena realizačního týmu Jiřího Novotného rvali do posledních okamžiků, z Prahy se však vrací s prázdnou. Za Motor se prosadili postupně Tomáš Čachotský, Jakub Strnad a Stuart Percy.

Úvod utkání vyšel lépe domácímu celku. Po necelé minutě hry poskakoval kotouč po brankové čáře Jihočechů, nikdo ze Sparťanů ho však nedokázal umístit za Hrachovinu. Další rušno před českobudějovickou brankou bylo při šanci Dvořáčka, který se vytočil zpoza branky, ani on však neuspěl. To se povedlo v šesté minutě Janu Buchtelemu, který zakončil rychlou kombinaci střelou do pravého horního rohu. Vážněji zahrozili hosté těsně po inkasované brance, nahození od modré čáry tečoval Toman těsně vedle branky Pražanů. Ještě hůře pro českobudějovický celek bylo v minutě jedenácté, kdy dostal dostatek prostoru k zakončení Gustaf Thorell a zcela nehlídaný navýšil vedení domácích. Hned po sedmi sekundách však Jihočeši reagovali. Po buly se dostal ke kotouči Milan Gulaš, který našel volného Tomáše Čachotského a ten uklidil kotouč za Kováře. Dvoubrankový náskok si Pražané mohli vzít při zakončení Davida Tomáška, jenž se hnal sám na Hrachovinu, na českobudějovického strážce svatyně si ale nepřišel. Po pasáži bez větší šance se opět připomněl Čachotský, který se protlačil až k backhandové střele, Kovář si na jeho pokus počíhal lapačkou. Vyrovnat se však hostům podařilo o několik sekund později, když po teči Strnada propadl kotouč až za Kováře.

Druhá část odstartovala opatrněji z obou stran. Sparťané měli sice k dispozici dvě početní výhody, ani v jedné z nich ale neuspěli. Na výraznější ohrožení jsme si počkali do 26. minuty a hned z toho byla branka. Dostatek prostoru přesně zamířit dostal domácí Sobotka a Pražané šli do vedení. Českobudějovičtí přišli se svým ohrožením branky o dvě minuty později, kdy po spolupráci Dzierkalse a Valského zakončoval druhý jmenovaný těsně mimo. Po polovině hry usedl podruhé v zápase na trestnou lavici Hovorka. Při početní výhodě domácích pálil ve velké příležitostí Horák, do poloodkryté branky ale nezamířil přesně. Hosté do pauzy zahrozili ještě díky Lukáši Pechovi, který pohotovou ranou branku přestřelil a českobudějovický celek musel ve třetí části vstupoval s jednogólovou ztrátou.

Do třetí části vstoupili svěřenci Davida Čermáka aktivně, z náznaků šancí však větší ohrožení Kováře nepřišlo. Na druhé straně se pokoušel navýšit vedení Pražanů Safin, z mezikruží však našel pouze náruč Hrachoviny. Motor se srovnání dočkal po necelých sedmi minutách od startu třetí části. Hanzl našel zpoza branky volného Stuarta Percyho, jenž pálil přesně. Pražané si následně ale vzali trenérskou výzvu, se kterou však nepochodili, a tak měli Jihočeši navíc k dispozici i početní výhodu, ve které si ale Jihočeši větší příležitost k obratu nevypracovali. Na druhé straně měli možnost překlopit vedení na svoji stranu domácí v početní výhodě po faulu Dzierkalse. Dva fantastické zákroky však proti sparťanským střelcům vytáhl Hrachovina. Hostující brankář podržel svůj celek i při střele Buchteleho, který si vybruslil mezi kruhy, svůj pokus ale adresoval pouze do lapačky českobudějovického brankáře. Rozhodující moment nakonec přišel minutu před koncem, kdy rychlou kombinaci Pražanů zakončil Erik Thorell a rozhodl o vítězství domácích. Českobudějovičtí si zažádali o trenérskou výzvu, která však nebyla úspěšná, a tak Jihočeši dohrávali utkání ve čtyřech a na srovnání již nebyly síly. Naopak Sparťané přidali pojistku trefou do prázdné branky trefou Michala Řepíka a mohli slavit vítězství. Jihočeši favorita trápili až do samotného konce základní doby, na body však nakonec nedosáhli.

Ohlasy po zápasu
Hans Wallson (Sparta): "Těžký zápas, velmi těžký zápas. Jsme šťastní, že jsme na konci našli cestu k výhře. Neměli jsme dnes energii, ale hráli jsme proti dobrému týmu. Jsem šťastný, že máme tři body. To je důležité."

David Čermák (České Budějovice): "Strašně nás mrzí, že jsme dnes nezískali ani bod. Měli jsme k tomu blízko. Bohužel nás o dobrý výsledek připravil špatný začátek v první třetině, kdy jsme neměli pohyb, pustili jsme Spartu do vedení 2:0. Pak jsme se trošku šťastným gólem dostali do hry a od té doby si myslím, že jsme hru zlepšili. Bohužel jsme ale bez bodu."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....