Banes Motor České Budějovice
06.03.2022, Petra Bicková

CEB - LIB 5:3 - Motor zvládl bitvu s Libercem a poskočil na čtvrté místo!

Motor přivítal na svém ledě Liberec a před 6318 diváky se odehrála reklama na hokej. V posledním domácím utkání základní části nakonec slavily České Budějovice. Po dramatickém utkání nakonec berou tři body a posouvají se tak na čtvrté místo v tabulce. To budou chtít v posledním kole uhájit na ledě Hradce Králové. Jihočeši mají na čtvrté pozici, která zajišťuje přímý postup do čtvrtfinále, náskok dvou bodů na Pardubice, které čeká zápas ve Zlíně.

Do úvodu vstoupili aktivněji jednoznačně domácí. Velkou šanci zaznamenal Jindřich Abdul, který však svůj blafák nedotáhl do konce. Brankář hostů Pavelka měl plné ruce práce se střelami Josefa Koláčka a Jakuba Valského. V 10. minutě se Motor dočkal a šel zaslouženě do vedení. Na konci pěkné kombinace byl Jan Piskáček, který z mezikruží prostřelil Pavelku. Domácí šli do kabin za příznivého stavu 1:0.

Liberec vyrovnal hru hlavně díky třem přesilovkovým hrám. Motor všechny přesilovky ubránil. Tygři skórovali až za pomoci štěstí ve 31. minutě. Autorem branky byl Martin Faško-Rudáš , Hrachovina na jemnou teč nezareagoval. Gól Liberec nakopnul a byl v tu chvíli lepším týmem. Hrachovina měl hodně práce. Čelil několika šancím hostí. Po ostrém zákroku na Romana Vráblíka se do sebe pustili pěstmi Adam Klapka a Jiřím Novotný. Ve 35. minutě Jaroslav Vlach propálil ve vlastním oslabeni Hrachovinu a poslal hosty do vedení. Závěr druhé části patřil zase domácím. Velkou šanci měla trojice Hanzl, Gulaš a Beránek. Slibnou příležitost měl také Valský, skóre se neměnilo.

V přesilové hře v 46. minutě se trefil Jakub Valský. Nebyl to typický přesilovkový gól. Valský pronikl po levé straně do nezformované obrany Liberce a krásně bekhendem zakončil své sólo - 2:2. Liberec si vzal vedení zpátky v 51. minutě po střele Adama Najmana, který procedil kotouč mezi nohama Hrachoviny. Motoru se povedlo vyrovnat po střele Lukáše Pecha v 55. minutě, který střelou švihem trefil vzdálenější tyč. Velkou šanci měl k dispozici kapitán Milan Gulaš po souhře s Hanzlem. Budějovický kapitán po vzájemné výměně kotouče si vybruslil na střed, ale Pavelkova lapačka byla excelentní. Po velkém tlaku domácí dvě minuty před koncem otočili výsledek po důrazu Jiřího Ondráčka, který vyškrábl kotouč z Pavelkova dosahu a poslal jej do sítě - 4:3. Výhru zpečetil do prázdné branky Michal Vondrka.

Motor tak poskočil v tabulce na čtvrté místo, které by mu zajistilo přímý postup do čtvrtfinále. Se ziskem 92 bodů ho můžou v posledním kole přeskočit už pouze Pardubice. Ty mají bodů 90 a hrají ve Zlíně, Motor se představí na ledě Hradce Králové. V případě rovnosti bodů Pardubic a Motoru jsou na tom vzhledem k bilanci vzájemných zápasů lépe Českobudějovičtí - k jistotě zisku čtvrtého místa tak potřebují svěřenci Jaroslava Modrého v případě výhry Pardubic v posledním kole uhrát v Hradci minimálně jeden bod.

Ohlasy po zápasu

Jaroslav Modrý (Motor): „Měli jsme výborný vstup do utkání, ale ve druhé třetině Liberec ukázal svou sílu. Má výborně poskládaný tým pro vyřazovací boje. Prohrávali jsme osobní souboje, ale ve třetí třetině jsme se do utkání vrátili. Kluci ukázali charakter a jsem rád, že opět mohu použít frázi: našli jsme cestu k vítězství. Chtěl bych poděkovat divákům, kteří vytvořili výbornou atmosféru.“

Patrik Augusta (Liberec): „V první třetině nám chvíli trvalo, než jsme se rozkoukali. Domácí byli rychlejší a všude o krok dřív. Ve druhé třetině jsme přidali a utkání se začalo překlápět na naši stranu. Bohužel jsme v závěru udělali dvě obrovské chyby, což nás stálo zápas.“

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....