Banes Motor České Budějovice
21.09.2021, Michal Špírek

CEB - PLZ 3:4p: Michal Vondrka nasázel hattrick, Motor padl v prodloužení

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Zajímavý zápas sehrál Motor proti Plzni. Po bezbrankové první třetině se hosté ujali ve druhém dějství vedení, Motor skóre obrátil ve svůj prospěch, jenomže do konce třetiny už byli o gól napřed zase Plzeňští. Aktivitu domácího týmu ve třetí třetině přetavil ve svůj třetí gól v zápase Michal Vondrka. Rozhodlo tak až prodloužení, po kterém byli šťastnější hosté.

Před zápasem byl minutou ticha uctěn nedávno zesnulý bývalý obránce Motoru Tomáš Prokop. Domácí do zápasu nastoupili i s posilou Stuartem Percym. Hosté jako první dostali ve 4. minutě možnost přesilové hry. Českobudějovické podržel v oslabení Hrachovina, který se dobře přesunul proti Dzierkalsově zakončení. V 11. minutě měl výbornou střeleckou pozici Bulíř, střelu zlikvidoval Hrachovina. Ten měl v první třetině o poznání více práce než jeho plzeňský protějšek. Nepřišel si na něj tváří v tvář ani Jiříček, který namířil puk do brankářovy vyrážečky. Jihočeši měli v první třetině k dispozici dvě přesilovky, ale nepřipravili si nebezpečné situace, za celou třetinu zasahoval Pavlát jen čtyřikrát. Domácí si vypracovali v závěru velkou příležitost díky výpadu Valského. Ten se ráno v den zápasu stal novopečeným otcem narozené dcery, ale gólem to ve 20. minutě neoslavil, puk mezi tři tyče před Pavlátem nenasměroval.

Po 31 vteřinách druhé třetiny se Plzeň ujala vedení. Po čistě vyhraném buly Mertlem se do rány opřel David Jiříček, puk pro Hrachovinu nešťastně tečoval svými bruslemi obránce Piskáček a kotouč se zavlnil v síťce – 0:1. Hostům to nestačilo, Budík se dral do zakončení, ale Hrachovina byl pozorný. Domácí mohli kontrovat díky spolupráci Abdula s Pechem. Ve 24. minutě následovala přesilovka a v té už se po pouhých sedmi vteřinách Motor prosadil. Valský předal kotouč po buly Michalu Vondrkovi a jeho rána se zastavila až za Pavlátem -1:1. A Vondrka byl hrdinou domácích i o minutu a sedm sekund později. O puk obral Kindla na obranné modré, na druhé modré si prohodil Kuťáka a povedenou akci zakončil střelou mimo dosah Pavlátovy lapačky – 2:1. Zajímavá pasáž hry pokračovala Bindulisovým vyloučením, Plzeň početní výhodu nevyužila. O šance začala být nouze, nic na tom nezměnilo ani další vyloučení českobudějovického hráče, Vráblíka, Motor ubránil Plzeň bez větších potíží. Jenomže dvě varování českobudějovickému týmu nestačila, třetí vyloučení v řadě už bez úhony neustál. Dzierkals ve 36. minutě nahrál Ludwigu Blomstrandovi, ten rychlým švihem poslal kotouč pod horní tyč a Hrachovina máchl lapačkou do prázdna – 2:2. Devětatřicet sekund před koncem dějství Motor ztratil puk na útočné modré, Indiáni se dostali do rychlého přečíslení, zodpovědnost na sebe vzal Martin Lang a procedil puk mezi betony brankáře za čáru – 2:3. Plzeň tak otočila skóre a vzala si vedení zpět. Vytěžila jej ze značné střelecké převahy, po druhém dějství byl stav střel 22:7 ve prospěch hostujícího celku.

Ve 42. minutě, už po konci plzeňského oslabení, se ocitl v zakončení Valský, kterého našel svým pasem Voženílek, Pavlát zakročil betonem. Hostující gólman si posléze poradil se střelou Piskáčka i Ondráčka. Plzeň vstoupila do třetí třetiny pasivně a vymstilo se jí to ve 45. minutě. Abdulova přihrávka byla sražena přímo pod hokejku Michala Vondrky, který neváhal a rychlou střelou dokončil svůj pátý extraligový hattrick v kariéře – 3:3. Domácí měli blízko k další otočce ve skóre poté, co Gulaš vybídl ke skórování Pecha, Pavlát jen se štěstím udržel puk ve výstroji. Následovala nešťastná chvíle plzeňského Budíka, kterého trefil vystřelený puk do obličeje a hostující bek musel na ošetření do kabin. Hosté utnuli domácí aktivitu ve 46. minutě, Kodýtek zaváhání budějovické defenzivy nepotrestal, Hrachovina mu gólovou radost překazil. A ve své velké šanci neuspěl ani Blomstrand. V 53. minutě se ocitl v zakončení znovu Vondrka, jenomže střelecké štěstí už si vybral v předešlých situacích. V 54. minutě vychytal Pavlát Gulaše, po protiútoku si připsal důležitý zákrok proti Kodýtkovi i Hrachovina. Tři a půl minuty před sirénou ujel Lang, ale tísněn nedokázal zamířit přesně. Plzeň měla v závěru více sil, ke změně skóre už ovšem nedošlo.

Prodloužení nemělo dlouhého trvání. Percy zachyboval při rozehrávce zpoza brány, puku se zmocnil Čerešňák, ten si všiml volného Petra Kodýtka, který z předbrankového prostoru měl spoustu času zamířit a nemýlil se - 3:4p.

Ohlasy po zápasu
Jaroslav Modrý (Motor): „Plzeň nás trochu přetlačila nasazením a bojovností. Měli jsme i šance, ale tentokrát jsme v závěru neměli štěstí. Prodloužení už je vabank.“

Miloš Říha (Plzeň): „Po dvou porážkách byl začátek z naší strany nervózní a hledali jsme se. Do zápasu nás dostalo první ubráněné oslabení. Zmrazil nás gól na 1:1, ale ve druhé třetině jsme dobře bruslili a zaslouženě jsme vedli. Do třetí jsme ale znovu vstoupili zbytečně ustrašeně. Jsem rád, že se k nám v prodloužení přiklonilo štěstí.“

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....