Banes Motor České Budějovice
03.11.2012, Petr Eliáš, Miroslav Mayer

SDO: PIS - CEB - Ani ve třetím derby Budějovičtí nevyhráli

Č. B u d ě j o v i c e - Dorostenci HC České Budějovice prohráli i třetí letošní jihočeské derby v extralize staršího dorostu. Tentokrát měli k vítězství nejblíže, protože ještě deset minut před koncem vedli o jednu branku. Nakonec zápas dospěl do prodloužení a v něm rozhodli domácí o vítězství 5:4p. Dva body v zápase získal i David Ruda.

Jihočeské derby začalo ve vysokém tempu. Oba dnešní soupeři vlétli na led bez zbytečných rozpaků a jiskření na ledové ploše probíhalo už od úvodních minut. V páté minutě obrana Písku neuhlídala českobudějovického Pavla Samohejla, který propasíroval kotouč za záda píseckého gólmana Mazucha. Domácí se však nenechali zahanbit a okamžitě se snažili o vyrovnání. To se jim podařilo v deváté minutě, když po skvělém pasu od Volfa ujížděl na Sovu osamocený Daniel Schwamberger, který už si ve stoprocentní šanci věděl rady a vyrovnal na 1:1. Když už se zdálo, že se oba týmy rozejdou do kabin za nerozhodného stavu, udeřili znovu hosté. Půl minuty před koncem využil zmatků v písecké obraně David Ruda a vrátil tak vedení zpět na hokejky budějovického Mountfieldu.

Druhá třetina probíhala ve stejném stylu, jako předchozí perioda. Větší šance však měli mladíci od Otavy. Ve dvou stoprocentních šancích se zjevil Dudák, v oslabení mohl skórovat Točík a v samostatném úniku neuspěl ani Suchan. Vyrovnání tak přišlo z hole Lukáš Volfa, který využil přesilovku pěti proti třem, když zakončoval z těsné blízkosti Sovovy pravé tyče. Na světelné tabuli tak znovu svítil nerozhodný stav. To ovšem netrvalo dlouho. Zhruba za deset minut ujel všem Jan Michálek, jenž předvedl pohledný forhendový blafák a Mazuchovi v brance domácích nedal šanci.

Závěrečné dějství se také ukázalo jako velmi zajímavá část hry. Šťastnější byli v třetině domácí hokejisté. Na začátku čtyřicáté sedmé minutě zvýšil na rozdíl dvou branek Josef Matoušek a hráči Mountfieldu byli očividně v pohodě. Písečtí však opět prokázali, že se nehodlají vzdát bez boje. Zhruba za čtyři minuty se do slibné pozice na pravém kruhu dostal aktivní Lukáš Volf, který zamířil a perfektní střelou trefil přesně horní roh branky u bližší tyče. A to ještě nebylo vše! V padesáté druhé minutě vybuchla střídačka Písku znovu, když těsně před brankářem hostů tečoval puk Patrik Březina a skóre bylo opět srovnáno.

Utkání tak dospělo do prodloužení, které po necelých dvou minutách ukončil svou trefou Jakub Suchan. Ten se protáhl kolem pravého mantinelu a vybruslil až do bezprostřední blízkosti gólmana Českých Budějovic, kterého překonal střelou nad levý beton. Písečtí sice ani jednou v zápase nevedli, ale svého soka z jihočeské metropole dokázali přetlačit až v nastaveném čase.

Ohlasy po zápasu

Roman Heindl, trenér Písku, po utkání řekl: „Každé derby je velice emotivní a z toho jsem měl dnes trochu obavy, protože se nám teď moc nedařilo střelecky, dávali jsme málo branek. V každém případě bych chtěl za dnešní utkání hráčům poděkovat za bojovnost, když jsem za nepříznivého stavu prohrávali o dva góly a dokázali jsme se zvednout. V prodloužení jsme dokázali utkání otočit a vyhrát. Těší mě to dvojnásob, protože to bylo derby s Českými Budějovicemi. Musíme si přiznat, že jsme udělali nějaké chyby, ale jsme rádi, že jsme vyhráli. Hráčům děkuji za bojovnost, hlavně v závěru utkání."

Trenér Mountfieldu, Jan Trummer, se za utkáním ohlédl takto: „Bylo to vyrovnané utkání, které ovlivnil rozhodčí."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....