Banes Motor České Budějovice
03.03.2007, Roman Šperňák

CEB - SLA 2:1 po sam. nájezdech - Vedení v sérii se ujali Jihočeši

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Nervydrásající úvodní čtvrtfinále nakonec přisoudilo vedení v sérii jihočeskému HC MOUNTFIELD. Domácí se sice rychle ujali vedení a zdálo se, že v cestě za vítězstvím jim nic nestojí. Opak byl pravdou. Zápas byl veden do dramatické koncovky, kdy jako jediný z deset hráčů proměnil nájezd Petr Sailer.
Domácí slibovali fanouškům slavnostní začátek a ten byl, jak se patří. Budvar arenou zazněla státní hymna a ještě než si přítomní diváci stačili sednout zpátky na svá místa, stáli znovu na nohou. Jihočeši totiž na nic nečekali a udeřili hned při své první příležitosti. Ve třicáté vteřině utkání se Michal Hudec protáhl podél levého mantinelu a puk nasměroval přímo na najíždějící Viktora Hübla, který střelou podél betonu brankáře Svobody skóroval - 1:0. Velkolepý začátek nažhavil diváky, ale průběh zápasu zůstal trochu za očekáváním. Ale není se co divit. Je to play-off. Nikdo z hráčů nechtěl udělat chybu. Vylučovalo se minimálně, protože každá hra v oslabení znamená větší riziko. Ale přece jen to byla Slavia, kdo spíše mohl prohrávat větším rozdílem. To když ve vlastní přesilovce podcenil Bednář situaci na obranné modré čáře a nechal se o puk okrást Brabencem. Ten ho posléze přistrčil Hudcovi, ale jeho nájezd na Svobodu gólem neskončil. Bekhendový blafák nevměstnal mezi tři tyče, i když Svoboda už ležel na zemi. A mohlo ho to mrzet, protože i sláviste se jednou ocitli sami před brankářem. Turek však proti Bednářovi zachoval pevné nervy a nedovolil mu z metru skórovat. A protože se nenechal překvapit ani nahozením Červenky skóre se neměnilo. Sečteno a podtrženo. Jihočeši v opatrném začátku série vedli jedna nula po první třetině.

Ještě na začátku druhé třetině přitlačili domácí svého soupeře. Pomohla jim k tomu i přesilovka, kterou dohrávali ze závěru první části hry. Jenže ani teč Hřebejka, ani střela Hudce nebyla využita. Korunu jihočeské smůle poté nasadil Toman, který jel sám na brankáře, ale dopadl stejně jako Hudec v první části. Zkusil kličku do bekhendu a Svoboda ho vychytal. Poté začala přebírat iniciativu Slavia. V 29. minutě ve vlastní oslabení vyzkoušel Turka Beránek, ale za minuta a půl už se hosté radovali z vyrovnání. Bednář střílel z prostoru mezi kruhy a Dominik Graňák dorazil puk, který Turek vyrazil před sebe - 1:1. Jihočechům poté chyběl pohyb a nadšení ze začátku zápasu a hosté domácí přehrávali. Málo chybělo Žižkovi s Vondrkou, aby mohli skórovat. Nejblíže ke gólu byl Beránek v závěru druhé části hry, ale nepomohlo mu ani to, že si položil Turka na zem. Ten ještě stačil vymrštit do vzducu beton a brance zabránit. Po druhé části hry šly do kabin oba týmy za nerozhodného stavu.

Stejný hokej, jaký byl k vidění na konci druhé třetiny, nabídla i třetí část. Slavie Jihočechy přehrávala, lépe se pohybovala a navíc domácí byli naprosto bezzubí v přesilovkách. Hokejisté HC Mountfield se však stále ještě mohli opřít o bezchybný výkon brankáře Turka, který držel jejich akcie stále ve hře. První šanci ve třetí třetině si svěřenci Josefa Jandače vypracovali až v 52. minutě, ale Vak z levého křídal pálil nad. Se stejným efektem se prezentoval i Michal Hudec o několik minut později. Skvěle si vybruslil od mantinelu, ale svůj pokus nansměroval jen do připravené náruče Svobody. Domácí přidali a do konce třetiny dokázali vyrovnat hru, strhnout vedení na svou stranu se jim však nepovedlo. Na řadě bylo prodloužení.

To se hrálo po úpravě ledu, deset minut a při hře čtyř proti čtyřem. Byl to vyrovnaný hokej, ale na tutové šance vyhrála Slavia. Při velkém závaru v sedmé minutě nastavení neprotlačil puk za Turka Jaroslav Bednář a pár sekund před sirénou musel ukázat domácí gólman, že je oporou svého celku. Michal Sup z metru střílel na branku, puk se po teči vznesl a padal do klece, ale českobudějovický Golém máchl lapačkou a poslal zápas k nájezdům.

jako první jeli domácí. Na Adama Svobodu nevyzrál Viktor Hübl, puk mu utekl. Bednář na druhé straně trefil Turka do ramene. Šimánek nezvládl blafák. Hruška bekhendovou kličkou minul. Brabenec taktéž neproměnil, stejně jako posléze na protější straně Josef Beránek. Čtvrtou sérii rozjel domácí Michal Hudec, ale ani ten nepřekonal Svobodu. Červenka trefil posléze tyčku Turkovy klece. K pátému domácímu nájezdu se rozjel Petr Sailer, profesorsky poslal Svobodu ke druhé tyči a zasunul puk do prázdné branky. Petr Kadlec poté netrefil mezi tři tyče, a první zápas tak dopadl lépe pro Jihočechy, kteří se ujali vedení v sérii.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
0:34 Hübl Hudec
30:25 Graňák Bednář
s.n. Sailer
Střely na branku
MOU Slavia
Hudec4
Hübl3
Sailer20
Kutlák2
Brabenec2
Toman2
Hřebejk1
Mertl1
Kotrla1
Vak1
Gulaš1
Mucha1
Vydarený1
Gřegořek1
CELKEM:24
Bednář5
Sup4
Vondrka4
Beránek3
Červenka2
Žižka2
Hruška2
Vašíček1
Doležal1
Kadlec1
Hlavačka1
Kolařík1
CELKEM:28
Statistika vhazování
MOU Slavia
Vak13/20 - 65 %
Stantien11/19 - 58 %
Květoň4/8 - 50 %
Sailer1/2 - 50 %
Hübl12/26 - 46 %
Brabenec5/11 - 45 %
Gulaš0/1 - 0 %
Šimánek0/1 - 0 %
Kotrla0/1 - 0 %
CELKEM:46/90 - 51 %
Vondrka2/2 - 100 %
Doležal1/1 - 100 %
Dlouhý1/1 - 100 %
Beránek16/28 - 57 %
Havel5/11 - 45 %
Bednář3/7 - 43 %
Rataj8/19 - 42 %
Červenka7/17 - 41 %
Tomica0/2 - 0 %
Dlouhý0/1 - 0 %
CELKEM:43/90 - 49 %
Nejlepší hráči
MOU Slavia
PETR SAILER
Roman TUREK
René VYDARENÝ
Adam SVOBODA
Jaroslav Bednář
Michal Vondrka
Ohlasy po zápasu
Josef Jandač, trenér HC Mountfield: Bylo to vyrovnané utkání se šťastným koncem pro nás. Mohli jsme však vyhrát a nemuseli to být takové nervy. Stačilo kdyby proměnil svůj nájezd třeba Michal Hudec. Mohli jsme potom být daleko klidnější. Takhle byla Slavia ve druhé třetině lepší a vyrovnala. Závěrečná část už směřovala k prodloužení. Kvalita ledu nebyla tentokrát příliš dobrá. Asi jí neprospěla včerejší show, která tu probíhala. Hráči se stěžovali, že od 10. minuty každé třetiny už puk hodně odskakoval.

Jiří Kalous, asistent trenéra HC Slavia Praha: Do utkání jsme špatně vstoupili. Vyrobili jsme první chybu a soupeř ji dokázal potrestat. Přesto si myslím, že to bylo vyrovnané utkání a ukázalo, jaká bude celá tahle série. Hodně se bruslilo, šance se střídali na obou stranách. Prohráli jsme na penalty, nic se neděje. Zítra jedeme dál. Roman Turek nás tentokrát vychytal, hodně podržel své mužstvo. Na nájezdy se Vladimír Růžička dneska rozhodně nechystal. Jestli by je chtěl jet někdy v budoucnu, bude záležet přímo na něm, jak se v dané chvíli rozhodne.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice